29 Kasım 2011 Salı

İNGİLTERE'DE ÖĞRETMENLİK(!)

Burada temel oluşturması için yapılacakları maddeler halinde yazıp açıklamaya çalışacağım sizin için...



1- Birinci yapmanız gereken öncelikle mezun olduğunuz alanla ilgili İngiltere'den DENKLİK almanız. Bu denkliği İngilterede kısa adı NARIC olan kuruluş veriyor. Onun adresi de: www.naric.org.uk. Eğer İngiltere dışındaysanız ve buraya gelmeden de belgemi alayım diyorsanız mektupla da buraya başvuruyorsunuz. Gerekli bilgiler için kurumun internet sayfasına bakınız lütfen.

2- Denklik belgenizi aldıktan sonra eğer öğretmenlik formasyonunuz varsa öğretmenlik işi bulmak için başvurabilirsiniz. Eğer diplomanızda formasyonunuz yazıyorsa bir sorun olmaz ama formasyon aldığınız ayrı bir belgede yazılı olarak size verilmişse, Naric'e başvururken bunu iyice belirtin ve Türkiye'de öğretmenlik yapabilecek belgelere, formasyona sahip olduğunuzu ve bunun size verilecek Naric Denklik Belgesinde de belirtilmesini özellikle belirtin.

3- İngiltere'de bizim gibi dışardan gelmiş kişiler Supply Teacher (Türkiye de böyle bir sistem yok ama en yakını ücretli öğretmenlik ya da kadrolu bir öğretmenin başka bir okulda yapılan görevlendirme sistemi diyebileceğimiz bir sistem.) olabilir ilk aşamada, yıllar ve tecrübe ilerledikçe de bir okulda resident teacher (o okul için kadrolu öğretmen diyelim) olabilirsiniz.

Bu Supply Teacher bir günlük olabileceği gibi, haftalık, aylık ya da yarım veya tam dönemlikte olabiliyor. Okulun ihtiyacına göre değişiyor bu yani.

Bundan başka Supply Teacher'ın biraz alt kademesinde olan sınıf içinde öğretmene yardımcı olan başka bir görevli anlamına gelen Teaching Assistant var. Bunu da yapabilirsiniz. SNT (Special Needs Teacher, özürlü, sakat çocuklara öğreten öğretmen), EAL (İngilizcesini şimdi hatırlayamadım ama anadili İngilizceden başka olan çocuklara İngilizce öğreten öğretmen anlamında kullanılıyor.) gibi öğretmenlikleri de yapabilirsiniz tabii tecrübe ve şartlarınıza göre.

4- Malesef İngiltere’nin acı gerçeği öğretmenliğe başlamadan önce, İngiltere formasyon sistemi hakkında bilgili ve tecrübeli olan öğretmenler tercih ediliyor. Bunu elde etmek içinde 2 yol var.

a- PGCE (Post Graduate Certificate of Education): İngiltere vatandaşları ve bizim gibi dışardan gelipte öğretmen olmak isteyenler ama genellikle de formasyonu olmayanlar için bu belgenin alınması gerekiyor. Herhangi bir üniversitede bir yıl süren, hem teori hem de pratiğe/staja dayalı bir kurs programı. Google'dan PGCE veren üniversiteler diye araştırdığınızda bulursunuz sanırım. Bu 1 yıl sizin tabi dil seviyenize ve formasyon derslerindeki hızlı ilerleyişinize göre de değişebilir, yani daha da az sürebilir bir yıldan. Size bağlı bunlar sonuçta.

b- GTP (Graduate Teacher Program)/ITT (Initial Teacher Training): Herhangi bir ilkokul, ortaokul ya da lise de düzenlenen bir program. Her okul bunu düzenlemiyor. Okullar kendileri zaten ilan ediyorlar eğer düzenleyeceklerse. Genelde de Ekim ayı içinde bir sonraki yılın başvurularını alıyor okullar. Bazı okullar bu başvuru süresini Kasım sonuna kadar da uzatabiliyorlar. Tabii bu okuldan okula değişen bir uygulama. Bu iki yoldan herhangi birine Ekim/Kasım ayları içinde başvurdunuz ve de kabul edildiniz diyelim, evet sizi kabul etmeleri gerekiyor ve bunu size mektupla zaten bildiriyorlar, karar vermeden önce mülakata da çağırabilirler, kursa hemen başlamıyorsunuz. Kursa bir sonraki yılın Eylül ayında başlıyorsunuz.

Bu kursu veren okullar size hem belli bir maaş veriyorlar hem de yine formasyon veriyorlar teori ve pratiğe dayalı olarak. Eğer bu programı geçer ve belgenizi alırsanz QTS (Qualified Teacher Status) alarak başlıyorsunuz. Yani bizdeki öğretmen adayları gibi bir şey. Kadrolu olarak başlayanlar diyelim anlamanız için. O yüzden kadrolu öğretmen adayı diye çevirmek yanlış olmaz.

Bu kursları veren bulunduğunuz yerde ya da yere en yakın üniversiteleri bulmak şu linkten faydalanabilirsiniz aramak için: http://search.gttr.ac.uk/cgi-bin/hsrun.hse/General/gttr_search/gttr_search.hjx;start=gttr_search.HsForm.run



5- Nasıl başvuruyorsunuz iş için? İngiltere'de Türkiye'deki gibi merkezi atama sistemi yok. Burda her öğretmeni Milli Eğitim Bakanlığı atamıyor. Ya yaşadığınız yerdeki veya İngiltere genelinde öğretmene ihtiyacı olan okullara başvuruyorsunuz, ya da bir eğitim danışmanlığı firmasına kayıt olup onların size iş bulmasını bekliyorsunuz. Böyle bir danışmanlık şirketine başvurmak daha çabuk iş bulma açısından faydalı olabilir tavsiye ederim.

6- Gelelim burda öğretmenlik yapmak için başka önemli bir konuya. O da bütün bunları İngiltere’de yapabilmek için ÇALIŞMA VİZESİNE sahip olmak gerekiyor. O da eğer buraya yerleşim (settlement) vizesiyle geldiyseniz zaten ayriyeten bir çalışma vizesine gerek kalmadan başvurabilir ve öğretmen olarak çalışabilirsiniz. Ya da buraya öğrenci olarak gelip burda vizenizi uzatmadan önce ya da uzattıktan sonra, artık ilk vizenizin süresine bağlıdır bu, bu kurslara başvurabilir kabul edilincede çalışma vizenizi sunabilecekseniz olur. Yani bu kurslara başvurup bu fırsatlardan yararlanıp burada öğretmenliğe başlayabilmeniz için BİR ŞEKİLDE İNGİLTERE’YE GELMENİZ, BULUNMANIZ GEREKİYOR. Yasa dışı yollardan gelmeyi ya da bulunmayı kastetmiyorum. Şansınız olmaz zaten öyle gelipte başvurmak için.

İngiltere dışından, özellikle de Türkiye’de iken İngiliz elçilğine gidip “Ben İngiltere’de öğretmen olmak için çalışma vizesine başvurmak istiyorum” derseniz size kesinlikle vize vermezler. Burası Kanada gibi ya da Amerika gibi göçmen almıyor.
                        
Ancak şöyle olabilir. Burada tanıdığınız bir okul müdürü varsa, onlarda sizi kendi okullarında çalıştırmak istiyorlarsa, size sponsor olup sizi buraya getirebilirler bu da biraz mucize gibi görünüyor. Biliyorum belki bunları okumak sizin, bunu, yani İngiltere’de öğretmenliği düşünenler, için zor ve gayet can sıkıcı ama adamlar şartları böyle yapmışlar. Yapacak bir şey yok. Ben de o tür sıkıntıları yaşadığım için biliyorum, neler hissettiğinizi, hissedebileceğinizi.

Amerika’dan, Kanada’dan ya da diğer Avrupa Birliği ülkelerden buraya gelip öğretmenlik yapmak istiyorsanız yine bulunduğunuz ülkedeki İngiliz Elçiliğinden bilgi almanız daha doğru olur. Yine de size yardımcı olsun diye bu vize işleriyle ilgili olan kurumun internet adresini veriyorum burda. Oradan da bakıp siz kendiniz de fikir edinebilirsiniz: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/

Benim bu konuyla ilgili TEMEL olarak söyleyeceklerim bunlar. İşe alınma aşaması ve alındıktan sonraki şeyleri burada yukarıdaki gibi uzun uzun anlatmaya gerek yok. Önce değindiğim bu temel adımları gerçekleştirip İngiltere’de öğretmenlik yapacak belgelerinizi almanız gerek. Diğerleri daha sonraki detaylar olarak kalıyor.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım şeylerden sonra, burada öğretmen olmaya çalışan/çalışacak kişilere şimdiden başarılar diliyorum.

Umarım herşey gönlünüzce olur ve tez zamanda öğretmenlik yapmaya başlarsınız...!


Hayırlı Günler...,



Göksel Tuğan

29 Kasım 2011  04:15

160 yorum:

  1. goksel guzel yazmissin kardesim ellerine saglik. ben turkiyede sosyoloji bolumunu bitirdim ama maalesef buradaki pgce programina katilma durumum ok sanirim.Su linkteki yaziyi ( http://yunus.hacettepe.edu.tr/~n.senem/makaleler/ingiltere.htm
    ) okuduktan sonra anladim ama acimi hafifletmek ve de son bir umut belki dikkatimden kacan bir nokta var midir acaba diye yazmis olayim dedim. Sosyoloji bolumu mezunuyum ve ilkogretim sertifikam yani pedagojik formasyonum var bu sartlarda ogretmen olma sansim nedir acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba isimsiz kardeşim. Rica ederim. Size yardımcı olmuştur umarım bu yazım. Verdiğiniz linke baktım ama nedense karakter sorunu olduğu için yazıyı okuyamadım. Bazı harflerin yerinde soru işareti çıkmış ve gözü yoran bir görüntü. Okumak için bayağı bir uğraşmak gerekiyor. Kusura bakmayın bunun için fazla zamanım yok.

      Sosyoloji mezunu, formasyon sahibiyseniz, formasyon sahibi olmazsanız bile, öğretmen olma şansınız var İngiltere'de. Halletmeniz gereken en önemli şey, ingiltere'de bulunmanıza ve bu PGCE/GTP programlarına da katılıp mezun olmanıza yardımcı olacak doğru vizeye sahip olmanız, ikincisi de dil sorununu sorun olmaktan çıkarmaktır. İlla PGCE ye gitmeniz de gerekmiyor. GTP/ITT programlarını denemenizi tavsiye ederim. Burda ilkokulda branşınız, birikiminiz ne olursa olsun, danışmanlık firmaları matematik, fen öğretip öğretemeyeceğinizi soruyorlar. Bunları öğretebilirseniz sizi hemen değerlendirmek isterler. Ama tabii size eğer böyle bir PGCE/GTP programına gidip mezun olmanız gerektiğini söylemezlerse...

      Umarım bunlar size yardımcı olur.

      İyi Geceler,

      Göksel

      Sil
  2. cevap icin tesekkurler. Evet o sitede oyle bir karakter problemi var. ama farkli taryicilarla acmayi denerseniz okunabilir zannediyorum.
    zaten o yazi benim aklimi karistirdi onun disinda londra egitim musavirligi ve sizin gigibi bu konuda deneyimi olan bazi arkadaslarin yazilarini okumustum daha evvel.
    tekrar tesekkurler bilgi icin eger aklima takilan bisey olursa tekrar rahatsiz ederim musadenle simdilik hayirli gunler. kendinize iyi bakin. bu arada ismim bahadir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Bahadır Bey,

      Burada benim yazdıklarımın hepsini ben kendi araştırmalarım, karşılaştığım sorunları aşarken ya da soruların cevaplarını bulurken edindiğim tecrübe ve bilgilerime dayanıyor. Ben de herşeyi bildiğimi iddia etmiyorum edemem de zaten. Ama bildiğim kadarıyla doğruları burada yazmaya söylemeye çalışıyorum. Bu çabamın sizin gibi Türk vatandaşlarımıza yardımcı olması beni ayriyyeten sevindiriyor.

      Başka sorularınız içinde ben herzaman burdayım elimden geldiği, bilgimin yettiği ve dilimin döndüğü sürece yardımcı olmaya çalışırım. Rahatsızlık verdiğinizi söylediğiniz sözünüz için de "Estağfirullah. Rahatsızlık ne kelime..." diyorum.

      Size de hayırlı günler. Tanıştığımıza memnun oldum.

      Göksel

      Sil
  3. Merhaba Göksel Bey aydınlatıcı yazınız için teşekkürler. Ben işletme bölümü mezunuyum pgce programına katılmak istiyorum. Sizce bölümümden dolayı şansım var mı? Bir de 6. maddeyi tam olarak anlamadım. Örneğin ben 6 aydan uzun bir İngilizce kursuyla geldim İngiltere'ye ve pgce programına başvurdum o esnada kabul de aldığımı varsayalım. Ben bu programı bitirdikten sonra orada öğretmen olmak için yinede çalışma iznine mi başvurmam lazım, sponsor mu bulmalıyım yani kendime vize için?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Adsız,

      Rica ederim. Yardımcı olduysak ne mutlu bize. Benim burda kendi deneyim, araştırma ve öğrendiklerim çerçevesinde sizin bölümünüzün durumu İngiltere'de öğretmenlik yapmanız için yeterli olduğudur. Ben ilk geldiğimde sigorta numarasını almak için Jobcentre (İngiltere'de sigorta numarası ve muayene olma konulu yazıma bakabilirsiniz.)'a gittiğimde orada üniversite mezunu ve üstüne bir de öğretmen olduğumu söylediğimde hemen İngiltere'de öğretmenlik yapmak isteyip istemediğimi sormuşlardı. Ben de "Olursa neden olmasın?" demiştim. Ordan benim iletişim bilgilerimi bana yardımcı olacak bir danışmana vermek için iznimi istemişlerdi.

      Yani uzun lafın kısası, ordan benim öğrendiğim sizin bölümünüzün önemi olmadığı, bir de üstüne PGCE ye gidip belgenizi alırsanız deymeyin keyfinize...İşletme mezunu olduğunuz için İlkokullarda matematik öğretmeni ya da ICT (bilgisayar/bilişim öğretmeni) veya Fen Bilgisi öğretmeni rahatlıkla olabilirsiniz bunu sizin bu derslerde temelinizin daha iyi olabileceği tahmininden dolayı söylüyorum. Yalnız PGCE ye başvurduğunuzda branşınız farklı olduğu için, diyelim ki fen bilgisi ya da ICT için belki de matematik için de, ayriyyeten bu branşlar için 1 yıllık bir kurs görmeniz de sizden istenebilir.

      Bu her PGCE kursu için standart bir uygulamadır demiyorum. Bunu sizden soran olur sormayan olur. Sizin bu konulardaki bilgi düzeyinize bağlı olarak değişebilir bu tür durumlar yani.

      6. maddeyle ilgili olarak da, belki bunu yazıma da koymalıyım artık, ister PGCE ye, ister GTP ye isterseniz herhangi bir işe başvurduğunuzda, sizden İngiltere'de kalıp çalışabileceğinize dair vizeye sahip olup olmadığınız, vizeyle ilgili bir probleminizin olup olmadığı sorulur. Bu soruya EVET diye cevap verdiğinizde vizenizi gösterip ispat etmeniz gereklidir. Bu vize hangi vizedir? Onun net cevabı yok. Şu vizedir diyemiyorum. Çünkü buraya gelme durumunuza göre vizenizin türü değiştiği için her vize sahibinin başvurup yapacağı şeyler değil. Burada çalışma izni ve diğer vize türleriyle ilgili olarak lütfen ukbanın sitesine bakınız.

      Benim görüp anladığım PGCE nin daha çok İngiltere'de yaşayan ve çalışmayla ilgili de vize sorunu olmayan kişiler için olduğudur.

      Yerleşim vizesiyle gelmek, (evlenip eş durumundan) artık 2 yıl yerine 8 yıl beraber yaşamak ve sonra kalıcı oturuma başvurabilme hakkı getirildi en son değişikliklerle galiba, en garanti yoludur bu PGCE/GTP kurslarına başvurmak için.

      Onun dışındaki vizelerde PGCE/GTP ye başvurabilme ve katılıp sertifikanızı alma durumu daha da riskli ve çetrefilli yani.

      Yine de imkansız değil...

      Umarım bu uzun cevabım size yardımcı olur.

      Şimdiden iyi şanslar ve kolaylıklar diliyorum size.

      İyi günler,

      Göksel

      Sil
    2. Vakit ayırıp ayrıntılı ve uzun bir cevap yazdığınız için teşekkür ederim Göksel Bey. En azından kafamdaki soru işaretlerinin bir kısmı cevaplandı.

      İyi dilekleriniz için ve hemen cevap yazdığınız için de teşekkürler.

      Sil
    3. Rica ederim...

      Allah gönlünüze göre versin diyorum...

      Sil
  4. Selamlar goksel kardesim insallah iyisindir. ben de tanistigima cok memnun oldum. bahadir.
    Bir onceki yazim sanirim biraz aceleye geldi pek detaya giremedim, dolayisiyla hala kafamda soru isaretleri var. mesela matematik ve fen ogretip ogretemeyecegimle ilgili olarak hemen bu konulari ogretip ogretemeyecegim soruluyor demissin.

    Simdi;
    benim sahip oldugum evraklar:
    2001 fen edebiyat fakultesi sosyoloji mezunuyum. ayrica egitim fakultesinden SINIF OGRETMENLIGI serifikam var.Es durumundan geldigim icin(hanim ingiliz) A2 duzeyinde ingilizce sertifikam var. biliyosun bu esol sinavini. Arti, bilmiyorum ise yara mi ama 2003 yilinda ozel bir bilgisayar kursundan almis oldugum bilgisayar operatorlugu sertifikam var. detay olarak sertifika da alinan ders saati (sanirim 162) ve puan (95 pekiyi) yaziyo. Fen ve matematige gelince bu konulari ogretemem, biliyosun sosyoloji sozel bir brans bu konulara hic hakimiyetim yok.

    Simdi,
    bu dokumanlarla ben ilkokul ogretmeni olmak istiyorum. Olabilir miyim?
    Evetse takip etmem gereken adimlar nelerdir.

    Eger Pgce kursuna katilirsam brans sece bilirmiyim (mesela cografya) ogretmek isterim.

    Daha once de seninle paylastigim gibi o hani okuyamadin web sayfasi aklimi karistirdigi icin (ifade su: ogrenci eger Psikoloji, sosyoloji,ve felsefe gibi ilkokulda okutulmayan bir konu alanina ait lisans programindan mezun olmussa pgce programlarina kabul edilmez) bir kac universiteye de mail attim bolumumun pgce 'ye kabul edilip edilemeyecegi ile ilgili fakat saglikli cevap alamadim.
    elimden geldigince ayrinti vermeye calistigim icin biraz uzun bir yazi oldu bu sefer.
    insallah cevaabini bekliyorum.
    kendine iyi bak kardesim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam Bahadır kardeş. Ben 98 de üniversiteden mezun oldum. Sen benden anlaşıldığına göre bayağı bir küçüksün.

      İlk bölümün cevabına geçeyim. Burada sınıf öğretmenliği ya da başka pedagojik formasyon belgesi olup olmamasına bakmıyorlar. Önemli olan Türkiye'de öğretmenlik yaptığınız, ya da yapabilecek hem formasyon şartlarına hem de kanuni şartlara sahip olup olmadığınızdır. Yani onlar için " Kardeşim sen Türkiye'de öğretmen olarak çalışabilecek diplomaya, izine ve akademik yeterliliğe sahip misin?" sorusuna EVET diye cevap verilmesidir.

      Onlar, öğretmen danışmanlık firmaları, sizi beden eğitimi dersine bile sokarlar sorun değil. Ama onlara en çok gerekli branş matematik ve fen bilgisidir. Benim gittiğim danışmanlık firması benden matematik, fen ve beden derslerini verip veremeyeceğimi sormuştu. Ben de tabii ki öğretirim demiştim. Benim de çok iyi bildiğimden değildi öyle söylemem, hem işi alayım hem de bakalım bu tür şaka gibi gözüken soruları nerelere kadar vardıracaklar ve sonunda ne yapacaklar diye merakımdan EVET diyordum.

      Sonuç: Benim anladığım bölüm önemli değil, bilgi düzeyinin yeterli olması ya da aşina olmakta yeterli oluyor ilkokulda matematik ve fen öğretmek için. Zaten kitaplar belli. Kaynaklardan verip verip geçiyorsunuz. Lise veya üniversitedeki gibi matematik formüllerinin ispatlarıyla uğraşmıyorsunuz. Dört işlem falan f1lan.

      Sahip olduğunuz belgelerle öğretmen olabilirsiniz. En iyi cevabı verebilecek, hem de en kısa sürede verebilecek olanlar eğitim danışmanlık firmalarıdır. Onlarla temasa geçip durumunuzu daha net olarak öğrenebilirsiniz.

      Önemli olan NARIC'den alacağınız denklik belgenize "Türkiye'de öğretmenlik yapabilir/yapıyor" vb. ibarenin konulması ve sınıf öğretmenliği sertifikanız yüzünden size mülakatlarda sorulan Türkiye'de öğretmenlik yaptınız mı/yapabiliyor musunuz ? sorularına şüphesiz EVET demeniz. Gerisini diplomanız ve sertifikanız ispat eder.

      İkinci kısmın cevabı da yine bir danışmanlık firmasıyla görüşüp mülakat yapmanızdır derim. Orada size neleri yapıp yapamayacağınızı daha net söylerler. Mülakatta da dil sorununuz varsa zaten söylerler size, yeterlidir, ya da değildir diye.

      Bu verdiğiniz ve okunmayan linkteki o psikoloji vs.den mezun olanların PGCE ye gidemeyeceklerine dair olan şeyi bilmiyorum. Ben de daha yeni sizden duyuyorum onu. Belki eski bir kanun/yönetmelik olabilir ve şimdi değişmiş olabilir. Bence pgce kurslarıyla temasa devam edin bu sorularınızın yanıtı sizin bulmanız gerekecek. Çünkü malesef ben de bilmiyorum.

      Neyi öğreteceğinizle ilgili olarak, pgce kurslarının ya da GTP kurslarının sayfalarında yazan branşları öğretebilirsiniz. Onlar da genelde, İngilizce, Matematik, Fen, Muzik, Din, Coğrafya, Bilgisayar, Beden branşlarıdır. Bunlardan asıl branşınız olmayan sizin dediğiniz gibi coğrafya öğretmenliği için pgce kurslarında sizden asıl kursa başlamadan önce 1 yıl coğrafya kursu almanız istenebilir.

      Bunu da anlamanın en iyi yolu bu PGCE/GTP kursları ve eğitim danışmanlık firmalarıyla temasa geçip bilgi almaktır. Bir GTP kursunun da internet sayfasına bir bakmanızı öneririm. Bununla ilgili bilgiler olabilir.

      Benim verebileceğim, bildiğim cevaplar bunlar. Umarım faydası olur ve öğretmenliğe başlarsınız, coğrafya hocam :)

      Siz de kendinize iyi bakın.

      İyi geceler,

      Göksel

      Sil
    2. merhaba iyi günler ben bu konu hakkında bilgi almak için bir kaç bir şey sormak istiyorum umarım sorumu görürsünüz. Ben fen bilimleri öğretmenliği mezunuyum ve ingilterede öğretmenlik yapmak istiyorum.NARIC ten denklik alırken acaba yapmam gereken nelerdir? Dil konusu denklik almam da sorun olur mu çok. Dil konusunda sorunlarım var ama orada bunu geliştirmek için bir fırsat sağlanabilir mi?

      Sil
  5. eyvallah kardesim cok tesekkurler ilgilendigin icin. yok cokta kucuk sayilmam 77 :)ben o zaman hemen bu danismanlik firmlari ile irtibata geceyim bakalim nolucak. tesekkurler sayin hocam. brans neydi hocam? Dualarla insallah. Bahadir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Branş Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi...

      Sil
  6. Selamun aleykum goksel kardes. Insallah hersey yolundadir. yeni bir bilgidir belki diye paylasmak istedim.
    bu danismanlik firmalarinin birine evraklarimi ve cv mi yolladim. Son iki yil icerisinde ingilterede ve turkiyede ogretmenlik deneyimi olmadigi icin yardimci olamayacaklarini soylediler.

    peki su anda benim ne yapmam gerekiyor diye sordum cevap once naric sonra bi okulda teaching assistant olarak bir sure tecrube sahibi olmam gerekiormus.

    yani devam :)

    Ayrica bu PGCE kurslari da sagolsunlar sosyoloji bransinin pgce ye kabul edilip edilmeyecegi ile ilgili olarak evet ya da hayir demediler link gonderip duruyolar.

    cok cetrefilii be ya. Senin icin de zor oldumu bu kaadar.
    Sen nasil basladin mesela hikayeni cok merak ediyorum valla. Ptlasirsan sevinirim cunku birinci agizdan duymak herzaman daha iyidir yani 'mis' ler yerine 'dim' leri tercih ederim herzaman.
    hikayeden kastim uk ye geldiginde sahip oldugun dil ve akademik qualifikasyonlar ve geldikten sonraki adimlar.. Eger paylasmak istersen ben kesinlikle bilmek isterim. eminim benim gibi bircok kisi de bilmek ister.

    kendine iyi bak simdiden hayirli ramazanlar. gorusmek uzere.

    BAHADIR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm selam Bahadır kardeş. Sana kolay gelsin.

      Hikayemi yukarıda anlattım. Öğretmenlik yapıyor musun dersen hayır. Yapmıyorum. Benim gittiğim danışmanlık firması ilk görüşmede tecrübe falan sormadı zaten ben Türkiyeden tecrübem var demiştim kendilerine. Dil sorunu olur mu dedim olmaz dediler. Beni bir sınıfta deneyeceklerini söylediler. 2 tana ayrı okulda ayrı sınıf ayarladılar farklı zamanda. Bu da tam bir yıl sürdü. Sonra ikinci okulda denendikten sonra dil sorunu olduğu ve formasyon almam gerektiği gerekçesiyle bu GTP kurslarında gitmem gerektiği söylendi. 2 yılım gitmişti bu arada. O yüzden ben de kızdım yapmıyorum öğretmenlik deyip çıktım. Başka iş yapıyorum.

      Tecrübeyle ilgili olarak da başka danışmanlık firmalarına da başvur derim.

      Kolay gelsin sana tekrar..

      Göksel

      Sil
    2. Tesekkuler goksel kardes. Ben ogretmenlik yaptigini dusunuordum. Iki yil emek vermissin uzuldum. Neyse hayirlisi olsun. Valla her gecen gun benim de korkularim artiyo anlasilan bi is bulup ogretmenlikle ilgili calismalari arka planda yurutmekte fayda var. Dogru mu?
      Neyse. Konuyla ilgili gelismeleripaylasirim oldukca. Kendine dikkat et. Hayirli Ramazanlar tekrar.

      Sil
    3. Doğrudur...Sağolasın sen de kenden dikkat et. Sana da Hayırlı Ramazanlar...Allah kabul etsin...

      Önceden de dediğim gibi, kolay gelsin....

      Sil
    4. selamlar. yine ben. :)
      insallah hersey yolundadir goksel bey. Ya kusura bakma durup durup aklima biseyler takiliyo. ogretmenler soru sorani sever'den yola cikarak ve de affina siginarak bisey sorucam.
      Iki yil emek harcadin peki bu iki yillik deneme doneminde odeme aldi mi aldiysan nsil odeme aldin yani gunluk ne kadar ve odemeler nasil yapildi? bildigim kadariyla 110 paund civarinda su anda.. tesekkurler. kendine iyi bak. aklima biseyler takildikca rahatsiz ederim demistim :)cok tesekkur ederim alakana.

      Sil
    5. Hiç bir ödeme almadım. Alma durumu olursa da banka hesabına yatırırlar. £110 olan supply teacherın günlük ücretidir muhtemelen...

      Sil
  7. SLM Arkadaşlar,
    Ben Matematik öğretmenliği için bakıyorum ,
    TR den teknik eğitim fakültesi,makine öğretmenliği meğzunuyum ve buradada mühendislikte master programı tamamladım.

    Ben daha NARIC den denklik almadım ama aklıma takılan bir soru var;

    ingilterede GCSE olmadan öğretmenlik yapamassın yazıyor hertarafda. burada öğretmen olan arkadaşlara soruyorum sizler nasıl yaptınız bu GCSE işini?

    Ben meslek lisesi meğzunuyum , acaba bu GCSE denk olurmu?

    şimdiden teşekürler

    volkan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Volkan Bey,

      Aklınıza takılan o GCSE sorusunu ve yazısını ben hiç bir yerde görmedim ? Bana da asla GCSE sorulmadı ve söylenmedi.

      Bu GCSE zannedersem burada doğup büyüyen İngiliz vatandaşları için geçerli. Sizin gibi üniversite mezunu ve master yapmış birisini GCSE si var olarak ya da denk olarak kabul ediyorlar benim bildiğim kadarıyla. Onun için endişelenmenize gerek yok.

      Kolay gelsin şimdiden..

      Sil
  8. Göksel bey,

    cevabınız için teşekürler , GSCE ( General Certificate of Secondary Education.

    Bizim Tr deki ortaokul dıplomasına denk geliyor yani.

    bu aşagıdaki linkde bir cok yararlı bilgi var aslında , GSCE de arada yazıyor. Zaten dikkat ettiyseniz PGCE programlarındada, requirement bölümündede yazar.



    http://www.education.gov.uk/get-into-teaching/teacher-training-options/experienced-teachers/overseas-trained-teacher-programme

    Yani anlaşılan ortaokul ve lise not dökümanlarını bulup NARIC'e göndermek gerekiyor. yada burada GSCE kurslarına gidip sınava girmek gerkeiyor.

    Aslında , o kadar araştırdım ama bu o eğitim müşavirliğindeki yazıyı yazandan hariç kimseye rastlamadım öğretmen olan. Anlaşılan bu iş göründüğü kadar kolay değil , benim tahminim birde, burada eğitim öğretim görmeyenlerin yani secondry school dan itibaren, normal devlet okulunda öğretmen olma şansı az. Ama imkansız değil tabi. Sadece zaman harcayıp sabırlı olmak gerekiyor.

    Şimdilik ben GSCE math class ına kaydoldum enfield college de. belki bir iişe yarar diye düşündüm.

    Neyse tekrar teşekür ederim .

    Sanada kolay gelsin



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volkan Bey,

      GCSE nin ne olduğunu biliyorum. Verdiğiniz linktede qualified ve unqualified ayrımı yapılıyor. Unqualified olarak 4 yıl öğretmen olarak çalışabilirsiniz bu 4 yılın sonunda qualified olmak ZORUNDAsınız.

      Ben unqualified olarak çalışayım derseniz ki beni de bu pozisyonda çalıştırmak istemişti benim görüştüğüm danışmanlık şirketi o zaman GCSE ye gerek yoktu çünkü üniversite mezunusunuz, diplomanız var ve hemen göreve başlayabiliyordunuz. Yok ben önce qualified olacağım derseniz o zaman bu GCSE de gerekli oluyor ama ben galiba NARIC den kendi GCSE mi kontrol ettiğimi hatırlıyorum ya da bazı PGCE/GTP internet sayfalarından ve GCSE ye denk geliyordu benim lise mezuniyet seviyem. Ama ben hala üniversite diplomanız varsa GCSE ye gerek olmayacağını düşünüyorum.

      GCSE ile ilgili de tercihi size bırakıyorum. Siz bilirsiniz.

      İyi çalışmalar,

      Göksel

      Sil
  9. Slm Goksel bey,

    Umarim hersey yolundadir, verdiginiz bilgiler ve tecrubeleriniz icin tekrar tesekur ederim.

    Ben teknik egitim fakultesi megzunuyum , makine ogretmenligi.Naric den diplomamin karsiligini aldim. Ama karsilik olarak sadece British Bachelor degree (honour) yazmislar.

    Yani ogretmenlik oldugunu belirtmemisler. Gercek diplomayi almamistim, gecici diplomayi godermistim, acaba ondan dolayi mi olduki.

    Siz gercek universite mezuniyet diplomasinimi gondermistiniz yoksa gecici olanimi? Birde sizinkinin karsiligina ne yazdilar ,rica etsem soyleyebilirmisiniz? Yada ne yazilmasi gerekiyor karsilik olarak bilginiz varmi ?

    Simdiden tesekur ederim.

    Volkan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Volkan Bey,

      (Tek mesaja sığmadığı için cevabım, iki mesaja bölmek zorunda kaldım. Bu ilk mesajım.)

      Şükür halimize. İyi diyelim iyi olsun...Sağolun. Sizde ne var ne yok ? Verdiğim bilgiler için rica derim. Yardımı olduysa ne mutlu bana.

      Ben Naric'den denklik belgemi alınca hemen danışmanlık firmama götürmüştüm ve onlar da bana "Bu belgede, öğretmenlikle ilgili hiç bir şey yazmıyor. Bu yüzden size iş veremeyiz, burada öğretmenlik yapamazsınız." dediler. Ben yılmadım. "Türkiye'de öğretmenlik yaptım." dedim. " Türkiye'de öğretmen olabilirim bunun için gerekli ve yeterli belgelere ve tecrübeye sahibim." diye de ekledim.

      Onlar da bana "Bu Naric denklik belgenizde o zaman buna benzer bir bilgi ya da ibare de olursa o zaman olabilir. " dediler.

      Ben de hemen Naric'i aradım. Belgenin altında ismi olan kişiyi istedim onunla ya da bir başkasıyla konuştum, şimdi tam hatırlayamıyorum. Buradaki danışmanlık firmasıyla görüştüğümü onların bana ne dediğini anlattım ve denklik belgesinin "Öğretmen olduğumu" da onaylamasını ya da kapsaması gerektiğini söyledim. Bu sefer ne cevap verse beğenirsiniz ? "Biz sizin öğretmen olup olmadığınızı onaylayamayız. Sadece belgelerinizde yazanları esas alıp ona göre denklik veririz." dediler. Ben de kendilerine "Zaten benim gönderdiğim belgelerim arasında, benim öğretmenlik formasyonuna sahip olduğumu ifade eden ve onaylayan belge var. Siz o belgeyi gözden kaçırmışsınız. Bir tane A4 kağıdında yazıyor o. Lütfen tekrar bakın ve onun da tercümesi zaten ekli. Ona göre bana yeniden denklik belgesini yollayın." dedim. " Ha o zaman biz tekrar bir bakalım ve size yenisini gönderelim." dedi karşıdaki adam.

      Yeni belgem geldiğinde sadece şöyle bir ibare koymuşlardı: "Additional Information: Qualifies the holder to teach in Turkey."

      Bu yeni denklik belgesini yine hemen danışmanlık firmasına götürüp olup olmadığını sordum. Götürdüm dediğim de aslında emailden kopyasını gönderiyordum. Neyse, "Tamam bu olur." dediler ve beni yukarıda anlattığım denemek için okul ayarlamaya başladılar.

      Bu girişten sonra sizin de sorularınızı cevaplamak için biraz daha açayım burada bazı şeyleri:

      1- Ben gerçek diplomamı göndermiştim. Bütün evraklarımın tercümesini yaptırıp tercümesiyle beraber orjinalleri de gönderdim. Benim diplomamın üzerinde formasyonla ilgili hiç bir şey yazmıyordu okuldayken formasyon almış olmama rağmen. Bize Fakültemizin Öğrenci İşlerinden A4 kağıdına yazılı formasyon aldığımı teyid eden bir yazı vermişlerdi bize o zaman. Onu da tercümesini yaptırıp göndermiştim diplomamla beraber. Yukarıda bahsettiğim A4 belgesi bu belgedir. Onu gözden kaçırmışlar göndermeme rağmen.

      Bundan dolayı eğer sizin gerçek ya da geçici farketmez, diplomanızda formasyon aldığınız yazmıyorsa malesef size yapabilecekleri normal uygulamayı yapmışlar ve öğretmenlikle ilgili ibareyi oraya koymazlar. Yok eğer siz de benim gibi diplomanın haricinde bir belgeyle formasyona sahip olduğunuz teyid ediliyorsa onu da tercümesiyle beraber gönderin ve denklik belgenizin düzeltilmesi/güncellenmesini isteyin.

      Son ihtimal, eğer diplomanızda formasyon aldığınz yazıyorsa, Naric'i arayın ve 'pedagojik formasyon' ibaresinin öğretmenlik yapmak için gerekli yeterliliği ifade ve teyid ettiğini de iyice üstüne basarak belirtin.

      ...devamı var...

      Sil
    2. ...devamı...


      2- Yukarıda denklik belgemde, ikincisinde yani, ne yazdığını söylemiştim. İllaki onun motomot aynısı olması gerekmez. Ben onlara elimdeki belgelerle ki, onlara da göndermiştim tercümeleriyle beraber, Türkiye'de kanunen öğretmen olabileceğimi ispat ettiğimi söylemiştim. "Sizi anlıyorum. Burada öğretmenlik yapar gibi bir ibare koymak istemiyor ve koyamayacağınızı da biliyorum ama bir gerçek var ki ben Türkiye'de bu diplomalarımla/belgelerimle öğretmenlik yaptım. Dolayısıyla benim öğretmenlik tecrübem de/yasal hakkımda, yetkim de var. Sizden bunu sadece tercümesinde belirtildiği gibi ifade ya da teyid etmenizi istiyorum başka bir şey istemiyorum." demiştim galiba. Ama muhtemelen aynı ibareyi yazabilirler sizin de konuşmanızdan sonra.

      O yüzden eğer gerekli belgelere sahipseniz, yani formasyonunuzun olduğunu belirtir gerçek/geçici diploma, ayrı bir yazı vb. hiç vakit kaybetmeden Naric'i arayıp denklik belgenizi düzelttirin. Galiba denklik belgenizi aldıktan 15 ya da 7 gün de olabilir bir süre içinde itiraz etme hakkınız var. O süre içinde itiraz ederseniz işleminiz bedava yapılıyor. Ücret alınmıyor.

      Bütün bunlardan sonra yukarıdaki ,ana makalemdeki, 2. maddeyi tekrar okuyun diyeceğim size.

      Tekrar kolay gelsin. Umarız fazla uzun sürmeden çözüme kavuşturursunuz bu belge işlerinizi.

      İyi geceler,

      Göksel

      Sil
    3. Merhaba,
      Internette tam olarak Teknik Egitim Fakultelerinin Ingilteredeki karsiligina bakiyordum bu blogu gordum.
      Hangi Teknik Egitim Fakultesinden mezunsunuz acaba ve de gecici mezuniyet belgenizde Pedogoji derslerini lisans programi icinde almistir yaziyor muydu?
      Ben Marmara Universitesi TEF Elektrik Technolojisi mezunuyum. Mezunuyet ortalamam 76.97
      UK NARIC E basvurdum ama ilave belge istediler.
      Size verdikleri belgede Honour 2:2 ya da 2;1 gibi herhangi bir siniflama katogerisi bildirmisler miysi Bana second class honour upper devision lazim.
      Blog icin, katilip diger kisileri aydinlandiranlar icin cok tesekkur ederim.
      Saygilarimla
      Melis

      Sil
    4. Merhaba Melis Hanım,

      İlginiz ve mesajınız için teşekkür ederim. Volkan Bey'e sanırım sorular sormuşsunuz, benimle ilgisi olmadığı kesin:) Umarım Volkan Bey size yakın zamanda sorularınızın cevabını verir.

      Ve yine umarım ki second class honour upper devision'u alırsınız.

      Herşeyin gönlünüzce olması dileğiyle....

      Saygılar,

      Göksel

      Sil
    5. Merhaba Goksel Bey
      Ilginize cok tesekkur ederim, sorum aslinda bilgisi olan herkese idi.
      O kadar evrak isleri var ki, ve de sorulacak soru
      bir yerden baslamak cok zor aslinda
      Saygilar
      Melis

      Sil
    6. Merhaba Melis Hanım,

      Rica ederim. Siz sorularınıza birer birer başlayın müsait olduğum zamanlar bildiklerimi cevaplamaya çalışırım sizin için.

      Adım hıdır elimden gelen budur diye bir söz vardır ya :) benim de elimden gelen bu olacaktır.

      Sorularınızın aradığınız cevaplarını tez zamanda bulmanız dileğiyle...

      Hayırlı Geceler,

      Göksel

      Sil
  10. Slm Göksel bey,

    Çok teşekür ederim verdiğin yanıt için.

    Dediğin gibi bende onları aradım ve bana da aynı şeyleri dediler. Mektup yazıp göndereceğim , bakalım ....

    Kolay gelsin

    volkan

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Sunduğunuz bilgiler için teşekkürler Göksel bey..

    YanıtlaSil
  13. selamlar.. yazı ve yorumlar için teşekkürler

    benim de bir sorum olacaktı. cevaplar ve vakit ayırırsanız çok sevinirim.

    ben türkiyede 3 yıllık okulöncesi öğretmeniyim. ingilterede bir kreş veya anaokulunda çalışmak istersem nelere sahip olmam gerekiyor? ve yapmam gereken adımlar nelerdir?

    teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uğur Bey,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Sorunuzla ilgili olarak yukardaki yazımda bulunan 6. maddeyi ve çalışma vizesiyle ilgili olan yerleri tekrar okumanızı önereceğim.

      Bunun dışında ilk önce yapmanız gereken İngiltere'de bulunmanızdır. Bir şekilde buraya gelmiş ve yaşıyor olmanız lazım. İkincisi dil sorununu halletmeniz lazım. Üçüncüsü Türkiye'de kreş/anaokulu öğretmenliği yapmış olmanıza rağmen burada tekrar benzer formasyonu ama İngiltere versiyonunu almanız istenebilir. Bu da burada NVQ diye bilinen meslek kurslarından 1, 2, 3. seviye diyerek başlangıçtan son basamağa kadar olan kurslar var ve bunlar burada en az 1 yıl sürmekte derecesine göre. Dördüncüsü bütün bu süreçleri göze alıp yıllarınızı burda harcamak için kendi geçiminizi sağlayacak kadar maddi gelire ya da burda o geliri size sağlayacak işe sahip olmanız gerekiyor. Ne iş diye sorarsanız herhangi bir iş derim, farketmez.

      Bunların dışında bir de ukba'nın sayfasından highly skilled persons listesine bakın vizelerle ilgili. Orada öğretmenler için ya da sizin branşınız için söylenenler var mı varsa nelerdir orası size biraz daha kesin, net bilgiler verebilir vize alıp alamamanızla ilgili olarak.

      Umarım bu cevaplar sizin için yeterli ve faydalı olur.

      Hayallerinizin gerçekleşmesi dileğiyle...

      Göksel

      Sil
  14. selamlar goksel kardesim. insallah hersey yolundadir. Kosturmaca devam bizde.. Naricle kapisiyoruz:) belgeleri gonderdim no camparability available yazmislar assessment bolumune. additional information bolumune de ; the teaching certificate is designed to retrain teachers in subject areas, however it is no further academic standing than the previous academic qualification and does not represent a national qualifications within the turkish education system. It is therefore not possible to provide academic comparability for this award while this award has no academic standing.

    yazmislar ben de telefon actim bu belgenin turkiyede beni ogretmen olarak nitelendirdigini ve bunun benim yasal hakkim oldugunu soyledim en azindan bunu belirtebilirsiniz dedim. tamm dedler ve additional information bolumune sunu ekleyip " We acknowledge that it qualifies the holder to tach at primary level in Turkey" tekrar yazi gonderdiler. bilmem ki simdi ne yapsak. yorumunu bekliyorum kardesim. kendine dikkat et. hayirli gunler. BAHADIR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam Bahadır Kardeş,

      Şükür herşey yolunda şimdilik, ben de koşturmacaya devam ediyorum. Kapış Bahadır kardeş. Allah Allah deyip kapışmaya devam :) Bunlar insanı uğraştırmaktan başka birşey bilmiyorlar ve de yapmıyorlar. Senin bölümün sosyolojiydi assesment bölümünde nasıl denklik vermemişler hayret bir şey. Bu senin bölümünle mi üniversitenle mi ilgili acaba ? Yani benim zannettiğim normal şartlarda sosyoloji bölümüne de denklik vermeleri gerektiğiydi. Her zaman yeni birşeyler çıkartıyorlar.

      Bu senin formasyonun için de devletin düzenlediği bir kurstu ona katılıp ordan aldım. Özel sektörün ya da bir firmanın yaptığı bir kurs değil deseydin.

      Assesment bölümü hala aynı mı ? yoksa onu da değiştirdiler mi ? bachelor's degree yazıp yazmamaları senin bu öğretmenliği de etkileyebilir. Hem danışmanlık firmalarına, hem de senin oturduğun yerdeki bir iki okula gidip sor bilgi almaya çalış eğer bu denklik olmazsa yine de öğretmenlik yapabilir miyim diye.

      Ama bana sonuçta istediğini almışsın gibi gözüküyor. Bu en son ibareyle sen burada belki de sadece ilkokullarda öğretmenlik yapabilirsin, secondary schoollarda yapamayabilirsin.

      Yukarıda dediğim gibi, bir kaç eğitim danışmanlık firmasına gönder bu Naric belgesini ve onlara da sor. Ayrıca bölgendeki ilkokullara da gidip onlara da bir danış derim. Yine de değişik kanallardan teyid almak her zaman için iyidir.

      Senin adına sevindim ve şu assesment bölümünüde bachelor's degree yaptırabilirsen daha da çok sevineceğim, hele bir de coğrafya öğretmeye başlarsan Angara havası çalıp misket oynayacağım :) derrrmişim...


      Kolay gelsin kardeş, Allah yardımcın olsun ve gönlüne göre versin...

      Dua ile...

      Hayırlı günler.

      Göksel

      Sil
  15. valla yerden goge kadar haklisim kardes. ancak ugrastiriyorlar insani baska bisey bildikleri yok. ben sosyooji diplomasiyla formasyon belgesini gondermistim bana verilen belgede 2 bolum acmislar birincisi yani sinif ogretmenligi sertifikasi aynen seninle paylastigim gibi 2. madde de de sosyoloji lisans diplomasini degerlendirmisler o da soyle bir ifade, in considered comparable to biritish bachelor degree standard yani sosyoloji bolumdenkligi ok onda bi sorun yo. bu halde herhalde yurur diye dusunuyorum ama. tabi sorup ogrenmek lazim. sen ne dusunursun? olur mu?

    valla yapacak bisey yok kosturucaz.
    hepimizin insanlah kardes dualarla, kendine dikkat et. yorumunu bekliyorum. gorusmek uzere
    bahadir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahadır Kardeş,

      Denklikte sorun yoksa o zaman senin iş tam istediğin gibi ilkokul için sana yeşil ışık yakmışlar derim ben. Bu ibareyle senin öğretmenlik işin bal gibi olur inşallah...

      Yine de dediğim gibi bir kaç danışmanlık firmasına ve okullara sor onlar ne diyor bakalım. Bence onlar da olur deyip seni öğretmenlik için yormaya/uğraştırmaya başlarlar :)

      Hadi kolay gelsin iyi ve müjdeli haberlerini bekliyorum inşallah...Gelirse bir kutu baklavanı yeriz herhalde :) ?

      İyi Geceler,

      Göksel

      Sil
  16. baklava senin kopeen olsun kardesim :) bir bakalim hele ne diicekler. insallah dedigin gibi olur. hayirlisi bakalim. sana da iyi geceler. kendine dikkat et. bahadir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Eyvallah kardeş. Senin işin olsun da gerisi önemli değil. Hayırlı haberlerini beklerim. Allah gönlüne göre versin.

      Sen de kendine dikkat et. Allah kolaylık versin.

      İyi Günler,

      Göksel

      Sil
  17. Öncelik Selamün Aleyküm

    Hocam İlahiyat Mezunuyum Formasyon Var Türk Okullarında Görev Alabilirmiyim..Şimdiden Cevabınız İçin Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam Hocam,

      Türk okullarından kastınız cemaatin dışındaki Türk okullarıysa denemeden bilemezsiniz derim. Başvuru yapın derim.

      Bir İlahiyat mezunu olarak da biliyor olmanız lazım gelir ki, cemaatin okullarında görev yapmanız için de cemaatten olmanız lazım.

      Onun dışında bulunduğunuz yer de önemli. Şu an Türkiye'de iseniz İngiltere'ye gelmeniz biraz sıkıntılı olabilir. Cemaatin dışındaki Türk okulları sizi istihdam etmek istemeyebilir. Zaten din dersi öğrettiklerini de zannetmiyorum. Ben başvurmak istemiştim en son web sitelerini kontrol ettiğimde din dersiyle ilgili bir şey göremedim. Ya da din kültürü öğretmeni olmayan diğer branşlardaki öğretmenler tarafından göstermelik öğretilen din dersi ile idare ediyorlar.

      Onun için diyeceğim o ki, burada olmanız gerekiyor öncelikle böyle bir okulda çalışabilmeniz için. Onu halletmeniz lazım.

      Umarım aradığınız cevapları almışsınızdır ?

      İyi Akşamlar,

      Göksel

      Sil
  18. Merhaba, öncelikle bu aydınlatıcı tutumunuzdan dolayı size içtenlikle teşekkürlerimi sunmak isterim. Tam anlamıyla aradığım bir site oluşturmuşsunuz. Benim sorum bu yıl Fen Bilgisi Öğretmenliği son sınıf öğrencisiyim ve önümüzdeki akademik yıl için School Direct diye bir programa başvurdum. Benden matematik ve fen yeterliliğim için denklik talep ettiler,
    benim sorum diplomam olmadan sadece Transcriptimle NARIC ten yine denklik alabilir miyim?

    Yardımcı olursanız çok sevinirim, başarılar dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Teşekkür ve rica ederim. Transcriptle denklik alabilir misiniz tam ben de bilmiyorum. NARIC'in sayfasını bunun için inclemenizi öneririm.

      Bunun yeterli bir cevap olmadığının farkındayım, yalnız transcriptinizi gönderip yine de bir denemeniz gerekiyor diye düşünüyorum. Gönderirken de denkliği neden istediğinizi belirtin. School Direct için denklik gerektiğini, diplomanızı henüz almadığınızı onun yerine sahip olduğunuz şeyin sadece transcript olduğunu ve notlarınızı böyle ispatlayabileceğinizi bu konuda da size yardımcı olmalarını belirten bir mektup yazıp yollarsanız sanırım size yardımcı olurlar.

      Şimdiden iyi şanslar ve School Direct'te başarılar.

      Allah gönlünüze göre ve kolaylıklar ile versin.

      İyi Geceler,

      Göksel

      Sil
  19. selamlar goksel kardes. umarım hersey yolundadır. yazamadım epeydir. bizim ögretmenlik işi yatar. gerekce naric size ingiltere için denklik vermemis. turkiyede öğretmenlik yapabilirsiniz diyorlar. ama isterseniz teaching assistant olarak size iş ayarlaya biliriz diyorlar. on durum bu. ben de hayırlısı olsun bakalım dedim simdilik. kendine cok dikkat et kardesim. hayırlı günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam. Bahadır kardeş sen misin ? Tam çıkaramadım? Şükür iyi diyelim iyi olsun. Hani assesment bölümünde comparable Bachelor's Degree in British standard yazıyordu?
      Benimkinde de aynısı yazıyor ve bana denklikle ilgili en ufak bir problem olduğu bildirilmedi.

      Bu denkliğin olmadığını söyleyen kurum, kişi kim? Neye göre söylüyor onu da iyice bir anlamak lazım. Pedagojik formasyon meselesinden dolayı mı böyle bir şey söyleniyor onu iyice bir anlamaya çalış derim ben.

      Çabuk pes etme, bence senin pedagojik formasyonun ile sosyoloji denkliğini karıştırıyorlar birbirine karıştırıyorlar. Kendilerinin kafası karıştığı için...

      Sana denk olmadığını Naric söyler bence başka da kimse değil...Onlarla yeniden bir konuş.

      Kolay gelsin....

      İyi haberlerini bekliyorum.

      Hayırlı günler,

      Göksel

      Sil
  20. evet evet benim .pardon yine isim yazmamısmıyım. dogrudur sosyoloji bölümü ile ilgili bir problemyok aynen soylediğin gibi. fakat birkaç agencye gönderdim naric dokumanını öğretmenlik için. bana verdikleri cevap. naric size ingiltered öğretmenlik için yetki vermemiş dediler. sanırım konu şu. hani hatırlarsan sana bi site adresi vermistim. karkater problemi nedeniyle okuyamadığın site. orda söyle bir bilgi var. eğer kişi (sosyoloji, felsefe, psikoloji) gibi , ilköğretimde öğretilmeyen konu alanlarından birinden mezun olmussa, ilköğretimde görev alamaz gibi bişey. sanırım benim bolum ilköğretimde olmadığı için boyle bir cevap alıyorum. hatta ben sana tam metni yazayım.

    1.bölüm. the teaching certificate is a short course designated to retrain teachers in subject areas, however, it is no further academic standing than the prvious academic qualification and does not represent a national qualificaion within the turkisheducation system.it is therefore not possible to provide academic comparability for this award. while this award has no academic standing, we acknowledge that it qualifies the holder to teach at primary level in turkey.

    2. bölüm: sosyoloji diploması için ifade: in considered comparable to biritish bachelor degree standard

    bir soru daha. senin formasyon belgesinde herhangi bir akademik ünvan yazıyor mu.

    valla kardeş belge bu durum da aynen aktardığım gibi. varsa yapılacak bişey paylaşırsan sevinirim. kendine dikkat et.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Allah iyiliğini versin. Tam tahmin ettiğim gibi bunlar senin formasyonunu kabul etmiyorlar. Sen formasyonu üniversitenin dışında ayriyeten aldığın için o formasyon kursunun 4 yıllık fakülte gibi akademik bir eğitim/öğretim olarak görmüyorlar ve Türkiye'de de öyle kabul edilmediğini söylüyorlar. Yoksa senin denklik ile ilgili bir sorunun yok.

      Türkiye'deki formasyonu kabul etmezlerse burda dediğim gibi PGCE'ye ya da GTP kurslarına kaydolmaya çalış derim. Yine de şansın var. İngiliz formasyonu almış olursun yani...

      Benim formasyonum üniversite verildiği için normal ders olarak almıştık, ayriyeten üniversiteden sonra ayrı bir formasyon kursundan alınmış değil. O yüzden biraz şanslıyım galiba ama burda bende de işe yaramadı :) o konuda da şansızım :) Nasip değilmiş diyelim.

      Kolay gelsin....

      Görüşmek üzere...

      Göksel

      Sil
  21. merhabalar bende temmuz ayinda londraya yerlesicem meslegim beden egitimi ogretmenligi uzmanligim yuzme ankara anlasmasi(yuzme egitmenligi) uzerinden vizem olacagi icin bu ogretmenlik yapmamda sorun yaratirmi ? yuzme egitmeniyim kolejlerde calistim fakat hic beden egitimi ogretmenligi yapmadim beden egitimi ogretmenligi uzerinden is bulamayacagimi dusundugumden PGCE kursuna katilip turkce ogretmenligi dusunuyorum durumum hakkinda ne dusunuyorsunuz son birkac gundur arastiriyorum bu konuyu ilgimi cekti acikcasi daha once dusunmemistim ogretmenlik yapabilecegimi birazcik heyecanlandiriyor beni :) birde PGCE kurslarinin ucretlerini bulamiyorum birturlu sizin bu konuda bilginiz varmi ? cok tesekkur ederim simdiden iyi gunler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar Merhaba Duygu Hanım,

      Ankara Antlaşmanızın teorik olarak öğretmenlik yapmanızda sorun yaratacağını sanmıyorum. Burda yani İngiltere'de Beden Öğretmenliği de aranan ve kolaylıkla iş bulabilen bir branş. Türkçe öğretmeni olursanız Londra'daki Kuzey Kıbrıs'lıların kendi özel okullarında belki iş bulabilirsiniz. Yoksa İngiliz okullarında yani devlet okullarında seçmeli ders diyebileceğimiz Modern Languages dersinde Fransızca, Almanca ya da İspanyolca öğretilir. O yüzden şansınız olmaz. Türkçe öğretmenliği almanızı ben tavsiye etmem size.

      PGCE kurslarının ücretlerini de ilgili kurumlarla irtibat kurarak öğrenebilirsiniz.

      Önceki mesajımda da dediğim gibi, umarım aradığınız cevapları bulmuşsunuzdur şimdi.

      İyi Geceler,

      Göksel

      Sil
  22. merhaba yine ben birde su formasyon konusu kafami karistirdi :) beden egitimi ogretmenligi mezunuyum formasyonum var demek oluyormu direk yoksa okuldan belge almam gereklimi ? tesekkurler tekrar..

    YanıtlaSil
  23. Merhaba Duygu Hanım,

    Geç cevap için kusura bakmayın. Önce bu ikinci sorunuzdan başlamak istedim. Formasyon konusu ülkemizde malesef yaz boz tahtasına dönmüş durumdaydı en son hatırladığım kadarıyla.

    Formasyonu fakültenizde diğer dersler gibi almanız sizin için en şanslısı. Ya da ikinci şık olarak hiç formasyon dersi görmeden, mezun olduktan sonra para ödeyerek formasyon kursuna gidip formasyon alarak da edinebilirsiniz.

    Formasyonunuzun olması bu iki yoldan biriyle almış olmanız demektir.

    O yüzden bu iki yoldan da formasyon almadıysanız ve doğal olarak formasyonunuz yoksa okulunuzdan belge almanız sizi formasyon sahibi yapmaz. Bir işe yaramaz yani.

    Umarım fazla kafa karışıklığına sebep olmadan anlatabilmişimdir size bu formasyon konusunu :) ?

    YanıtlaSil
  24. tesekkur ederım verdıgınız bılgıler ıcın en dogrusu oraya geldıgımde arastırma yapmak sanırım beden egıtımı ogretmenlıgı konusundakın goruslerınız benı dahada sevındırdı acıkcası ama tabı yıne brans arastırmasına gırmem gerekır.formasyon konusuyla ılgılı de ogretmenlık mezunu olmak formasyonumuzun oldugu anlamına gelmıyormu yanı gercekten kafa karıstırıcı formasyon derslerı dedıgınız ogretmenlık uzerıne olan derslerse bırcok ogretmenlık dersı aldım.egıtım bılımlerı formasyon olarak goruluyorsa onlarıda gorduk okulda.artık ankara anlasmasından sonra narıc ten denklık ve agancy lerın onayına bakıcam gıbı gorunuyor.umarım hersey hayırlı olur hepımızın ıcın cok tesekkur ederım yazılarınız ıcın en azından ne yapacagımı bılıyorum yavas yavas yasayarak gorecegız ıyı gunler dılerım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Duygu Hanım,

      Formasyon konusunda kafanız neden bu kadar karışık ben de anlamadım doğrusu. Üniversiteyi bitirdiğinizde diplomanızda ya da diplomadan ayrı bir belge de olabilir, formasyon aldığınız ya yazar ya da yazmaz. Eğitim bilimleri dersleri formasyon dersleridir. Ama bunu okulunuzda almadıysanız, üniversiteden sonra para ödeyerek başka kurslardan alabilirsiniz. Siz buraya gelince bir de kendiniz bakarsınız artık dediğiniz gibi...

      Herşeyin gönlünüzce olmasını diliyorum...

      Hayırlı Günler,

      Göksel

      Sil
  25. Merhaba Göksel Bey
    Hakikaten çok teşekkür ederiz bu tecrübeleri bizimle paylaştığınız için. Benim size 2 sorum var. 1.si NARIC'e hangi belgeleri ve ekstra neler ekleyerek göndermeliyim. Gazi eğitim fakültesi, İngilizce Öğretmenliği mezunuyum. İlla formasyon yazması şart mı diplomada? İngilizce transkriptimden anlaşılır herhalde dimi? Lise ve ortaokul diplomalarını gönderenleri de duydum faydası oluo mu ki yollamışlar? Ben de yollayım öyleyse. Başka ne tavsiye edersiniz?
    2. sorum da şu PGCE belgesi. Bu belgenin parasını biz mi veriyoruz? Çalışma başvurusunda bulunmadan önce almış olmam mı lazım? Lazımsa ingiltereye gitmem şart mı? şuan öğretmenlik yapıyorum ve bunun için ücretsiz izin alamam ama şöyle bir durumda var daha kabul edildiğim onaylanmadı daha başvurmadım ama Manchester üniversitesinde Educational Technology and TESOL MA programına başvuracağım bu hafta uzaktan öğretime. PGCE'nin de uzaktan eğitimi varsa öyle halledebilirim ancak. PGCE yi burslu bir şekilde İngilterede yapabilceğimi bilsem yüksek lisansımı da full time yapcam orda aslında ikisi bir aradan çıkacak daha iyi olcak benm için.
    Sizin danışmanlık şirketi dediklerinizden birkaç link gönderebilir misiniz bana? onlarla irtibata geçsem çok iyi olacak. teşekkür ederim şimdiden iyi geceler!
    Betül

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Betül Hanım,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Öncelikle Geçmiş Ramazan Bayramınız Kutlu Olsun. Bayramda çalıştığım için geç cevap veriyorum kusura bakmayın. Hemen sorularınıza geçeyim:

      1. Yukardaki yazımda 1. maddede yazdığım gibi gerekli belgeleri (diploma, transkript) göndermeniz gerekiyor. Transkriptinizde "Öğretmenlik yapabilir" gibi bir ibare geçiyorsa ki zannetmiyorum, o zaman sorun kalmazdı zaten. Ama diplomanızda ya da diplomanızın dışında herhangi bir belgede, transkript hariç, formasyon aldığınız ve öğretmen olarak çalışabileceğiniz yazıyorsa o zaman bu öğretmenlik denkliğini alabilirsiniz. Evet illa formasyon ya da öğretmenlik yazması lazım. Yoksa transkriptinizdeki eğitim bilimleri dersini NARIC'teki adamın öğretmenlik yapmak için yeterli görmeye yetkisi ve de bilgisi de yoktur zaten. O yüzden bunlara açık, seçik basit talimatların bildirilmesi lazım. İşte belge, işte öğretmenlik yapar yazıyor diye göstermeniz lazım yoksa Türkiye'nin en iyi öğretmeni de olsanız farketmez.

      Ortaokul Lise diplomalarının gönderilmesiyle ilgili hiç bir şey bilmiyorum. Sizden duyuyorum. Belki başvurdukları farklı bir denklik olabilir. Bütün bunlar için Naric'in sayfasına tekrar bakmalısınız.

      2. Evet PGCE'nin parasını siz veriyorsunuz. Çalışma başvurusunu yapmayı düşünüyorsanız, boşuna başvurmayın alamazsınız. Yazdıklarımı tekrar okuyun bu çalışma mevzuuyla ilgili olarak. PGCE için illa çalışma vizesi gerekmez, İngiltere'de PGCE için gerekli zaman kadar vizenizin olması yeterli olacaktır. Ama öğretmenlik yapabilmeniz için çalışma vizenizin olması gerekmektedir. Bu da imkansız gibi bir şey diyebilirim. İngiltere'de MBA yapmak, ya da dil kursuna gelmek için sahip olduğunuz vize ile PGCE'yi aynı anda yapmanız mümkün değil. PGCE yi yapmanız için İngiltere'de kanuni olarak yaşamanız lazım. Yani bu da İndefinite Leave To Remain vizesini almakla olur. Ben 2 yıldır vizelerle ya da PGCE ile ilgili gelişme ve güncellemeleri takip etmiyorum. Siz tekrar ukbanın vizelerle ilgili sayfasına ve PGCE lerle ilgili üniversitelerin sayfalarına bakmalısınız.PGCElerin uzaktan online eğitimleri var mı bilmiyorum dediğim gibi ilgili internet sitelerine bakmanız gerekir.

      Danışmanlık şirketleri için de İngiltere'de gelip yaşayacağınız bölge önemli olduğu için "Supply Teaching Companies in London ya da UK" diye Google'dan aratırsanız gerekli şirketleri bulursunuz. Oradan irtibata geçersiniz artık.

      Fazla olumlu cevaplar veremediğim için ben de üzgünüm. Elimden geleni yapmaya çalıştım sizin için.

      Umarım faydalı olur.

      Şimdiden Allah gönlünüze göre, başarılarla beraber versin diyorum.

      İyi Geceler,

      Göksel

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim. Supply teacher işi bitmiş sanırım. OTT kapanmış araştırmalarımıa göre. sanırım supply teacher da OTT yle alakalı. Blogunuz çok faydalı olmuş gerçekten. iyi ki açmışsınız çünkü çok az bilgi var bu konuda tecrübeli kişilerin tavsiyeleri çok faydalı oluyor. Sizin de geçmiş bayramınız kutlu olsun. kolay gelsin.

      Sil
    3. Merhaba Betül Hanım,

      Rica ederim. Nerden nasıl baktınız ama supply teacher işi bitmez İngiltere'de. OTT(overseas trained teacher/overseas teacher training) i (online travel training) ile karıştırmadınız umarım ? Ben hemen sizin için bir dakka içinde bulduğum ilgili linkleri ekliyorum buraya. Ne OTT ne de supply teacher kapanmış ya da bitmiş değil.

      Bir de buralardan bakın. Sizin için faydalı olur.

      http://www.education.gov.uk/schools/careers/careeropportunities/overseas-trainedteachers/f0011031/overseas-trained-teachers
      http://www.ioe.ac.uk/study/22.html

      http://www.eteach.com/CMS/1/AgencyPage.aspx?gclid=CN2LsYS39bgCFY7LtAodGCcAMQ
      http://www.teachingpersonnel.com/
      http://www.teachers-uk.co.uk/search-vacancy
      http://www.tes.co.uk/section.aspx?navcode=494

      PGCE
      http://www.open.ac.uk/choose/ou/ppcpgce?KWCAMPAIGN=RAPP_BAU_England_-_PGCE&keywordid=ggluk_teaching&mkwid=so1NpVxm5_dc|pcrid|14120006062&gclid=CJmYnYy39bgCFYPHtAodmF0AoA

      Allah gönlünüze göre versin.

      Başarı ve kolaylıklar dilerim.

      İyi günler,

      Göksel

      Sil
  26. Slm Derya ben,
    sormak istedigim sey
    GTP (Graduate Teacher Program)/ITT (Initial Teacher Training) bu programlar sadece halehazirda ogretmen olan lisiler icin degil mi? yani universite diplomasi ''general diploma'' olan kisiler degilde universiteyi ogretmen olarak bitirenler icin, dogru mu?
    ve
    PGCE (Post Graduate Certificate of Education) programi ise ''general diploma'' sahipleri icin yani universitede diplomasi olan ama spesifik bi bolum olmayip ''general diploma'' olarak anilan ve sonradan ogretmenlik yapmayi isteyen universite mezunlari icin, dogru mu?
    zamaniniz icin cok tsk.ler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Derya Hanım,

      GTP ve PGCE branşınızın ilgili olmasına bağlı ama bir anlamda da bağlı değil. Üniversite mezunuysanız ve öğretmenlik yapmak istiyorsanız, başvuruyorsunuz bu kurslara. Onlar zaten sizi yönlendirirler.

      Ama benim bildiğim branşınıza bakılmaksızın bu kurslara katılıp öğretmen olabileceğiniz yönündedir. Branşınız çok alakasız ise belki bir iki sene daha kursa devam edersiniz. Ama sonunda alabilirsiniz sertifikanızı.

      İyi geceler,

      Göksel

      Sil
  27. Selam Göksel Bey,
    Ben(12 yıldır dersanelerde formasyonlu olarak matematik ve geometri derslerine giriyorum,anadolu lisesi mezunuyum ingilizcem iyi sayısal dersleri İngilizce gördüm)
    Eşim (8 yıldır dersanelerde edebiyat ve Türkçe derslerine giriyor,yeni türk edebiyatı yüksek lisansı var,yayımlanmış akademik makaleleri var,eğitim bilimlerinde yüksek lisans yaparak almış olduğu formasyon belgesi mevcut)
    Evet Göksel Bey kısaca eşim ve kendim hakkımda bilgi vermek istedim bize İngilterede Öğretmenlik hakkında bu bilgilere dayanarak ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz.şimdidden teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Abdullah Bey,

      Haftasonu size cevap vereceğim inşallah.

      Sil
    2. Selam Abdullah Bey,

      Ben yazdıklarınızdan sizin Türkiye'de olduğunuzu ve İngiltere'de öğretmenlik yapmak istediğinizi anlıyorum o yüzden, öncelikle İngiltere'de yaşıyor olmanız lazım. Bunun için de vize konusunu halletmeniz gerekiyor. Türkiye'de olup ta yukarıdaki yazımda da açıkladığım gibi İngiliz Elçiliğine gidip "Ben öğretmen olmak için vizeye başvurmak istiyorum" derseniz size vize vermezler. Çalışma vizesi ve başvurusu için yine yukardaki yazımda yeterince bilgi verdiğim için burda tekrar etmek istemiyorum.

      Diyelim ki vize konusunu hallettiniz buraya geldiniz. İngilizce'nizin yeterli seviyede olması lazım. Onun için belki bir süre (6 ay - 1 yıl) İngilizce kursuna gitmeniz gerekebilir ya da PGCE / GTP kurslarına gitmeniz gerekebilir.

      Teknik olarak burada öğretmenlik yapma şansınız var. Hele de matematik öğretmeni ihtiyacı fazla. Ama dediğim gibi İngiltere'de yaşıyor ve vize sorununuzun olmaması gerekiyor. Sonrası yine çetin bir mücadele, sizin durumunuza göre bence de muhtemelen PGCE/GTP kurslarından birine gitmeniz istenebilir vize konusunu halletseniz bile.

      Ya da İngiltere'deki genelde de Londra'daki özel Türk okullarıyla da iletişime geçip iş imkanlarını araştırabilirsiniz. Eğer iş bulursanız bu özel Türk okullarında onlar sizi istek yapma yoluyla İngiltere'ye getirebilirler ve sanırım 5 yıl boyunca orada, yani sizi istek yoluyla getiren firmada, çalışmanız gerekiyor.

      Benim bildiklerim ve sizinle ilgili söyleyebileceklerim bunlar. Aslında bunlar sizin şahsınızla ilgili değil, sizin durumunuzda olan tüm kişiler için genel olarak söylüyorum.

      Allah yardımcınız olsun ve gönlünüze göre versin diyorum.

      İyi Geceler,

      Göksel

      Sil
  28. Göksel Bey emeğinizden dolayı teşekkürler,hakkınızı helal edin,Allah razı olsun..

    YanıtlaSil
  29. merhaba ilginiz takdire şayan . çukurova ünv.kimya bölümü mezunuyum .ünv. okurken pedogojik formasyon aldım 10 yıldır özel okullarda çalışıyorum türkiyede. ingilterede çalışmak ve yaşamak istiyorum ancak.....sosyoloji mezunu bir arkadaşın denklikle ilğili sıkıntılarını okudum benim denkliğimle ilğili bir sıkıntı olur mu sizce öğretmenlik yapmak istiyorum.. kimya ve fen derslerine giriyorum türkiyede... sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sinirkız,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Burda yaşamak ve çalışmak istiyorsanız, Türkiye'den burası için vizeye başvuracağınız zaman yüksek nitelikli kişiler listesine bir göz atın. Oradaki kriterlere göre puanınız tutuyor ve gerekli şartlara sahipseniz başvurun derim. Onun dışında İngiltere Amerika, Kanada gibi göçmen kabul etmediği için İngiltere'de yaşamak ve çalışmak istiyorum diye yeterli şartlara sahip olmadan vizeye başvurursanız alamazsınız. Denklikle ilgili olarak da sıkıntınızın olup olmayacağını bilmiyorum. Yukarıda açıkladığım NARIC'e başvurmanız gerekiyor bunu öğrenmek için.

      Size kolaylık ve başarılar dilerim.

      Herşey gönlünüzce olsun.

      İyi Geceler,

      Göksel

      Sil
  30. merhaba adanadan sevgiler ... özel okul da öğretmenim çukurova kimya mezunuyum okulda okurken formasyon almıştım.. ingilterede öğretmenlik yapmak istiyorum.sosyoloji mezunu arkadaşın yazısını okudum bende o sıkıntıyı yaşar mıyım ... diplomam ve formasyonum var ancak fen edebiyat mezunuyum cevaplarsanız çok mutlu olurum
    sevgiler

    YanıtlaSil
  31. Merhaba Göksel Bey. Ben İngiltere de yaşıyorum. 4 ay önce eşim burada iş bulduğu için geldik. Eşimin de benim de 3 yıllık çalışma vizemiz var. Eşim burada büyük bir şirkette elektronik mühendisliği yapıyor. Ben Türkiye den ingilizce eğitim veren bir üniversiteden matematik bölümü mezunuyum. Türkiye de öğretmenlik yapmadım yani formasyonum yok. Ancak burada öğretmenlik yapmak istiyorum. Yani aslında araştırma aşamasındayım henüz. Türkiye de 3 yıl IT sektöründe çalıştım. Ancak şu an bebeğim var ve 1,5 yıl kadar ara verdiğim için IT sektörüne dönmek konusunda kararsızım. Benim öncelikle sormak istediğim burada öğretmenlik yapmak benim durumumda tercih edilebilir mi? Yani IT sektörü mü öğretmenlik mi? Koşulları nasıl. Benim önceliğim hem çocuğumla vakit geçirebilmek hem de çalışmaya devam edebilmek. Biliyorum çok kişisel bir soru ancak kişisel yorumunuzu alabilir miyim? Ayrıca ingilizcem yeterli değil. Günlük konuşmaları anlamakta çok zorlanıyorum ve en önemlisi konuşamıyorum. Derdimi anlatmak da bile çok zorlanıyorum. Teacher Training programlarına başvursam kabul alabilir miyim? Sonuçta mülakat falan da yapılıyormuş. Kabul alsam bile bu programları bitirdiğimde öğretmenlik yaparken çok zorlanır mıyım dil konusunda? Ayrıca, GCSE derecelerini almam gerekiyor mu? Yoksa üniversite diplomam yeterli olacak mı? Biliyorum çok uzun oldu ancak kafamda çok soru var ve bir an önce bir yerlerden başlamak istiyorum. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba adsız Hanım,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Geç cevap için kusura bakmayın. Ancak vakit bulabiliyorum.
      Öncelikle hoşgelmişsiniz İngiltere'ye. Hayırlı uğurlu olsun.

      Evet kişisel bir soru olmuş. Böyle kişisel sorulara cevap vermek zordur ve tehlikelidir. Çünkü cevabınız kendi düşünce ve tecrübelerinize dayanan yorumlarınızdır ama karşıdaki soruyu soran kişiyle aynı tecrübe ve düşüncelere sahip olmama şansınız yüksek olduğu için çoğu zaman anlaşılmaz ya da aykırı cevaplar ortaya çıkar karşıdaki kişi de bunu yaparsa ve sonuç kötü/olumsuz olursa o zaman değil dünyada kainatta sizden daha kötü bir insan olamaz. Ayıka pirincin taşını...Ben sondan başlayayım en iyisi ondan sonra başa geleyim.

      Öncelikle üniversite diplomanız var ise, GCSE derecelerini almanıza gerek yok eğer unqualified teacher olarak çalışacaksanız ki büyük ihtimalle sizi bu kategoride değerlendirmek isteyeceklerdir danışmanlık firmaları. İngilizceniz yeterli değilse bu büyük bir problem oluşturabilir. Bırakın okulda öğretmenlik yapmayı günlük konuşmalarda zorlanıyor ve derdinizi anlatamayıp başkalarının da derdini anlayamıyorsanız elbette bu büyük bir sorun teşkil eder. Ama sizin bu sorunu aşmanız için ihtiyaç duyduğunuz tek şey sadece zamandır. 1 yıl kadar sonra üst düzeye çıkmış olabilirsiniz büyük bir ihtimalle. Orta seviye demiyorum, üst seviye diyorum, bilerek. Ama bu 1 yılı tabi yine de mümkün olduğunca İngilizce çalışarak çabalayarak geçirmeniz şartıyla. Teacher Training programları İngilizce seviyeniz ne olursa olsun sizi alabilirler orada hızlı bir programla sizi istenilen seviyeye çıkarabilirler tabii yine de size ve seviyenize bağlı bir şey bu. Teacher Training programına gidenleri ya da Teaching Assistant olarak çalışan herkesi çok mükemmel İngilizce konuşuyorlar zannetmeyin. Tarzanca konuşanları bile programlara ya da işe alıyorlar. Bu kısım birazda nasip kısmete kalıyor yani.

      O yüzden İngilizce seviyeniz düşük olsa bile, umutsuzluğa kapılıp hemen pes etmeyin. İngilizce eğitim veren bir üniversiteden mezun olduysanız temeliniz sağlamdır. Tek ihtiyacınız pratik yapmaktır o da günlük konuşmalarda daha çok haşır neşir olarak kelimelere ve aksanlara aşina olursunuz bu da tabii zaman alıyor öyle bir gecede ileri dereceye çıkmıyorsunuz.

      Burda ICT denilen biz de Bilgisayar Öğretmeni denilen branşta çalışabilirsiniz sanırım. İlk ve orta okullarda öğrencilere Bilgisayar dersleri verebilirsiniz. İşte bilgisayarı nasıl kullanırsın, programlar, word, excel diğer Microsoft programları falan filan. Zaten çoğu evinde bilgisayarı ipadi ya da smartphonenundan çoğu şeyi bilerek geliyorlar. Siz biraz ileri derecelerini öğretirsiniz. Bu branşı yaptınız mı hem IT yi hem de öğretmenliği birleştirmiş olabilirsiniz.

      Onun dışında burada IT sektörüyle ilgili olarak genelde ben grafikçi ilanları görüyorum. Bazı firmalarda webhosting elemanı falan alıyorlar. Benim IT bilgim fazla değildir ama bildiğim kadarıyla bu alanlarda eleman arıyorlar arada sırada özel firmalarda gerçek anlamda bilgi işlem uzmanı alanlarda çıkıyorlar yani o zaman paket programlarla, yazılımlarla uğraşıyorsunuz ve maaşları da çok yüksek olmamakla birlikte orta seviyede, yıllık £18 bin ile £25 bin arasında değişebiliyor bu rakamlar hatırladığım kadarıyla, yani kesin bildiğim rakamlar değil. Yanlış hatırlıyor da olabilirim. O kadar da kusuruma bakmazsınız umarım ? :) Bu tür işlerde hafta içi çalışır haftasonu tatil olarak geçirirsiniz. Bebeğiniz olduğundan sizin için biraz zor olur böyle bir iş bulsanızda çalışmanız. Ya bir bakıcı tutacaksınız ya da evde anne baba, kayınvalide falan var ise onlara bırakıp çalışacaksınız,yoksa zor. Öğretmen olsanız da bu böyle.

      Eşi İngiliz ve öğretmen olan bir arkadaşım var eşi ve kendisi de çalıştığı için çocuklarını yuvaya bırakmak zorunda kalıyorlar. Gerçi şimdi biraz büyüdüler ama ilk başlarda zorluk tabi...

      devamı var...

      Sil
    2. Öğretmenlikle ilgili olarak da İngiltere'deki ilk ve orta okullarda bizim kültürümüz farklı olduğu için burdaki çocuklar normalde bizim Türkiye'de yapılsa sinirimiz hoplatacak şeyleri basit şaka ve eğlence diye gördüğünden çok yaramaz geliyorlar ve malesef burda çocuklara parmağınızı bile kaldıramıyorsunuz, parmağınızı sallayabilirsiniz yüzüne ama dokunamazsınız :) İyi kötü idare edersiniz ama insanı çok yıpratır psikolojik olarak.

      Maaş olarak da kadrolu bir öğretmen aşağı yukarı aylık £2000 - 2500 alır vergisini ve diğer kesintileri de çıkınca ayda elinize net £1500 falan geçebilir. Bunun yanında eğer councildan ev talep ettiyseniz ya da mortgage alacaksanız öğretmenlere öncelik de verilir bu tür de sosyo ekonomik ayrıcalıkları vardır.

      Bu bilgiler ışığında kararı size bırakıyorum. Umarım Allah gönlünüze göre verir ve sizin için en hayırlısını nasip eder.

      Şimdilik bu kadar,

      İyi Geceler,

      Göksel

      Sil
    3. Göksel Bey. Emeğinize sağlık. Bu kadar ayrıntılı ve ciddiye alarak cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Hakkınızı helal edin, çok vaktinizi aldım. Aslına bakarsanız İngilizce konusunda pek ilerleme kaydedemiyorum. Bebeğim olduğu için kursa falan gidemiyorum ve gün içinde de çok İngilizce konuştuğum yada duyduğum söylenemez. Bakalım zamanla daha iyi olur belki:) Anladığım kadarıyla burada teacher training programını veren okullar ve üniversiteler illa ki bir İngilizce derecesi istiyorlar ve ayrıca mülakata alıyorlarmış ve ona göre değerlendiriyorlarmış. Yani öyle çok da kolay almıyorlar. Bakalım sanırım öncelikle İngilizce konusunda bir şeyler yapmam lazım.
      Gerçekten cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık. Benim için çok yararlı oldu.

      Sil
    4. Adsız Hanım,

      Rica ederim. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Allah gönlünüze göre versin.

      İyi Geceler,

      Göksel

      Sil
  32. İyi Günler Göksel bey,

    Benim sorum şu. Ben şu an İngilizce Öğretmenliği okuyorum. Acaba mezun olduktan sonar orada öğretmen yapabilir miyim? Eğer yapabilirsem ne öğretmenliği hangi branşlar? Şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi Günler Adsız Bey/Hanım,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Yukarıdaki yazıma ekleyecek başka bir cevabım yok sorunuz için. Yukarıdaki yazımı özellikle de çalışma vizesi ve Türkiye'den İngiliz Elçiliğine başvuru konularını tekrar okuyunuz lütfen. Formasyonunuzu aldıysanız normalde öğretmenlik yapabilirsiniz teorik olarak ama bunu başarmak çok zor gözüküyor malesef...İnşallah Allah gönlünüze göre verir de yaparsınız diyorum şimdiden...

      İyi Geceler,

      Göksel

      Sil
  33. Merhabalar Göksel Bey,
    benim sorum şu ben ingilizce öğretmenliği okumayı düşünüyorum .Bir avrupa ülkesinden vatandaşlığım var o nedenle İngiltere'de yaşama ve çalışma sorunu şu anda yok.
    ancak ben oraya gidersem acaba ingilizce öğretmenliği yapabilir miyim? QTS alabilir miyim? Ayrıca işe alırlar mı ne de olsa native speaker değiliz.Bu arada bu faydalı blog'u açmanızdan dolayı teşekkür ederim.
    İyi geceler.

    Nameless

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nameless,

      Hafta sonu size cevap vermeye çalışacağım inşallah...

      İyi geceler,

      Göksel

      Sil
    2. Şimdiden teşekkür ederim.

      Sil
    3. Göksel Bey,sizden hala yanıt beklemekteyim umarım uygun bir zamanda cevap yazabilirsiniz yazamazsanız da anlayışla karşılarım.Sadece beklediğimden sizi haberdar etmek istedim şu an yazarak.

      Sil
    4. Merhaba Nameless,

      Geç cevap için kusura bakmayın. Özür dilerim. Cumartesileri bile çalışmak zorunda olduğum için fazla vaktim olmadı. Size cevap vereceğim dediğim için gece de olsa yazıyorum burdan şimdi.

      Bir Avrupa ülkesinden vatandaşlığınız var ve burada İngilizce Öğretmenliği okumayı düşünüyorsunuz. Buraya gelip İngilizce Öğretmenliğini okuyabilirsiniz gerekli şartlara sahipseniz. Onları da NARIC ve yerleşmeyi düşündüğünüz yerdeki Üniversitelerin internet sayfalarından öğrenebilirsiniz.

      Bildiğim kadarıyla İngiltere'ye gelen öğretmenlik yapabilecek şartlara sahip kişiler QTS almadan 4 yıl boyunca çalışabiliyorlar yani öğretmenlik yapabiliyorlar ama bu 4 yılın sonunda QTS almak zorundalar. Yalnız şu an tam hatırlayamadığım bunun Avrupa Birliği üye ülkeleri içinde geçerli olup olmadığı zannedersem geçerli çünkü ben geldiğimde AB dışından geldiğim için 4 yılımın olduğu söylenmişti bana.

      Neyse bunu halletseniz bile, burada gelip okul okumak eğer maddi durumunuz var ise sorun değil, yoksa burada hem çalışır hem de okurum diyorsanız işte bu olmaz. Okulun parasını ödemeniz ondan sonra da masraflarınızı kendinizin karşılaması gerekir. Öğrencilere verilen burslar da vardır ama gerekli şartlara sahip olmak önemli ve onlar da biraz zor ve değişkenlik gösteriyor.

      İngilizce Öğretmenliği bölümünü bitirirseniz iş bulmanızda sorun olmaz ama tabii ki söylenmese de native speaker tercih edilir. Fakat İngiltere de okullarda İngilizcenin yanında, Almanca, Fransızca ve İspanyolca öğretilmektedir şimdi bazı Polanyalıların çok olduğu yerlerde Lehçe'yi de öğretiyorlar ama öyle her okulda yaygın değil yani. Bu dillerden birini de biliyorsanız diyelim ki Almanca, Almanca öğretmeni olarak da çalışabilirsiniz. Çalışacağınız yerdeki okulların şartlarına bağlı.

      İngilizce öğretmenliği yerine Bilgisayar (ICT), Coğrafya, Fen, Müzik, Beden öğretmeni de olabilirsiniz. Bu tabii gireceğiniz ya da şöyle söyleyeyim almak istediğiniz kursa göre değişir. Ona da siz karar vereceksiniz.

      Diyelim ki Londra ya gelip yerleşeceksiniz. O zaman Londradaki bu kursları veren okullarla görüşüp o kurslara katılmaya bakacaksınız ki her başvuranı almıyorlar. Bir önceki yılın Kasım ayı ile bir sonraki yılın Eylül aylarında genelde kurslar başlar ona göre size uygun olanını araştırıp başvurabilirsiniz.

      Bunun dışında size yukarıdaki bilgilerden de farklı söyleyebileceğim yok.

      Sizin de şartlarınıza bağlı olan bir durum. Mesela tahsil durumunuz, üniversite mezunumusunuz değil misiniz ona göre de değişir.

      Bunları siz değerlendirip bir karar vereceksiniz artık.

      Allah gönlünüze göre versin der kolaylık ve başarılar dilerim.

      İyi geceler,

      Göksel Tuğan

      Sil
    5. Cevabınız ve emeğiniz için teşekkür ederim Göksel Bey.

      Nameless

      Sil
    6. Rica ederim Nameles,

      Yalnız yukardaki "Bir önceki yılın Kasım ayı ile bir sonraki yılın Eylül aylarında genelde kurslar başlar..." cümlemi "Bir önceki yılın Kasım ayı ile bir sonraki yılın Eylül aylarında genelde kurs KAYITLARI başlar..." diye düzeltir bu hatadan dolayı özür dilerim herkesten...

      İyi geceler,

      Göksel Tuğan

      Sil
  34. Şunu da ekleyeyim Ucas'a girip teacher training için şu şartları buldum.
    Academic requirements

    Qualifications
    The teaching profession looks for the highest quality candidates, so you'll need to meet the following requirements before you can be accepted for teacher training.

    You'll need to have a degree awarded by a UK university at the start of the teacher training programme, or a recognised equivalent qualification.
    GCSE English and Maths (or equivalent) at grade C or above (or grade B if you're applying in Wales).
    For primary or middle school (key stages 2-3) you'll also need at least a C grade in GCSE science (or equivalent).
    Requirements in Scotland are different – check Teach in Scotland for more details. If you studied outside the UK check National Academic Recognition Information Centre (NARIC) website to find out whether your qualifications are of an equivalent level to UK GCSEs, A levels and an undergraduate degree.

    http://www.ucas.com/how-it-all-works/teacher-training/entry-requirements
    GCSE olayına özellikle takıldım.Matematik iyi değil zaten :) Çok sıkıntı çıkarıcaksa orada ingilizce öğretmeni olmak farklı bölümlere yönelme ihtimalim de var o nedenle sizin yorumlarınıza çok ihtiyacım var Göksel Bey.
    İyi geceler.

    YanıtlaSil
  35. Selamlar Göksel Bey,
    İlgili tavrınız için ben de çok teşekkür ederim.
    Bir sorum olacak,
    PGCE için Birleşik Krallık içinde herhangi bir üniversiteye başvurabiliyor muyuz?Yani belgeyi Kuzey İrlanda veya İskoçya'dan alsam İngiltere'de denkliği var mı?
    Şimdiden teşekkürler
    Kerem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam Kerem Bey,

      Rica ederim. PGCE sizin de belirttiginiz gibi tüm İngiltere de geçerli. Yalniz burda bu sene İskoçya'nın ayrılık referandumu var. Ayrılma kararı çıkarsa belki denklikle ilgili durumlarda değişebilir. Şahsen benim kanaatim ayrılık kararı çıksa bile, denkliğin değişmeyeceği yönünde. Ama ne olur ne olmaz diye belirtmek istedim sadece. Eğer İskoçya'yı düşünüyorsanız elinizi biraz çabuk tutun ya da referandumdan bir yıl falan sonra duruma göre oraya gidin derim ben size.

      Sanırım bu kadar bilgi ve kanaat sizin için yeterli olur.

      Iyi geceler,

      Goksel Tugan

      Sil
  36. Göksel abi merhaba.
    Ben istanbul teknik üniversitesinde müzikoloji okuyorum lisede de müzik bölümünde okudum. yakında mezun olacağım ve ingilterede audio production okumak için gelmeyi planlıyorum fakat formasyon sahibi değilim burada ve orada formasyon eğitimi alabilmem için izlemem gereken yol nedir? normal bir yüksek lisans programında okurkende bu eğitimi alabiliyormuyum yoksa formasyon için ayrımı bir okula gitmem gereklimi? veya direkt formasyon eğitimi almak için ingiltereye gelebiliyormuyum?
    yardımların için şimdiden teşekkürederim. saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Çağlar Kardeş,

      Audio Production bölümünü ilk kez senden duyuyorum. O yüzden cahilliğimi bağışla. O bölümü bilmediğim için formasyon gerekiyor mu gerekmiyor mu bilmiyorum doğrusu. Ona senin karar vermen gerekecek.

      Normalde formasyon dersi öğretmenlik yapacak isen gerekli olan bir ders. Hem Türkiye'de hem de İngiltere'de de böyle. Ama eğer audio production bölümünden sonra özel sektörde öğretmenlik dışında bir görevde çalışacaksan formasyon dersine gerek yok. O yüzden formasyon dersi alman gerekip gerekmediğine senin karar vermen gerekiyor kardeşim.

      Burda formasyonu senin durumundaki birinin PGCE kurslarından birine giderek alması daha uygun olur ama bunlar da burada ilkokul'dan liseye kadar öğretmenlik yapmana yardımcı olurlar. Ama burda öğretmenlik yapmak senin istediğin şey mi onu bilmediğim için buna senin karar vermen lazım. Bu yüzden yukarıdaki yazımda PGCE ile ilgili bölümü tekrar okumanı tavsiye ederim. İki de bir "Buna senin karar vermen gerekiyor" dediğim için kusura bakma ama başka ifade bulamadım :)

      Türkiye'de formasyon almanın da bildiğim kadarıyla 2 yolu var: Birincisi kendi okuduğun bölümde zaten formasyon dersi vardır ve ordan alıp mezun olursun. İkincisi de kendi bölümünden mezun olduktan sonra formasyon dersi veren kurslar vardır bunları MEB yapar zaten bu kurslara parasını ödeyerek gidip formasyon almandır ama bu ikinci seçenek hala uygulanıyor mu Türkiye'de onu bilmiyorum. Bulunduğun ilçedeki Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurursan ya da MEB'in internet sayfasına bir bakarsan belki sana yardımcı olacak cevapları da bulabilirsin.

      Onun için sen müzikoloji bölümünü bitirip burada eğer audio production bölümünde yüksek lisans yapacaksan ya da sırf İngilizce öğrenip geliştireceksen audio production bölümü olan bir üniversiteye gitmen en doğrusu ve uygunu olur. Orada yüksek lisansını yapıp İngilizceni de halletmiş olursun sonrasına da sen daha iyi bir şekilde karar verirsin.

      PGCE kursları ise, sen "Ben kararımı değiştirdim. Audio production okudum ama İngiltere'de kalıp öğretmenlik yaparak yaşamak istiyorum." dersen senin yapman gereken şeyler olacaktır.

      Bütün bunlara ve yukarda yazdıklarıma ekleyeceğim başka bir bilgim yok. Bundan sonrasını sana bırakıyorum ve Allah gönlüne göre versin, hayırlısını kolaylıklar ile versin diyorum. Başka da bir şey demiyorum.

      Hayırlı günler,

      Selam ve dua ile...

      Göksel Tuğan

      Sil
    2. göksel abi çok teşekkürler cevap için aslında benim sormak istediğim soru audio production yüksek lisansı yaparken PGCE kursuna gidebilirmiyim aynı zamanda yani 1 yıl alacağım vize buna uygun mu? yada audio production okuduktan sonra PGCE kursu için başvursam vizem uzarmı orada bu kurs süresince kalıp öğretmenlik yapabilirmiyim? kararımı verdim esasında ben orada primary school yaş aralığındaki çocuklara müzik öğretmenliği yapmak istiyorum. yani audio production için hazırlamıştım kendimi herzaman ama öğretmenlik benim için orada daha uygun bir meslek olacak... Allahın izniyle üstesinden gelebileceğimi düşünüyorum.

      hayırlı geceler, saygılar

      Sil
  37. çok teşekkür ederim değerli yardımın için göksel abi, çok faydalı bilgiler oldu benim için. Kendi adıma aslında orada primary schoolda müzik öğretmenliği yapmak istiyorum ama bunun için en uygun yolu bulmaya çalışıyorum orada kalıcı olmak adına. tekrar çok teşekkürler, dua ile kalın..

    YanıtlaSil
  38. Selamlar Gokselbey,rica ederim bunu cevaplayin benim ichin.. Ingiltereden requiremnt yani davetiye yollamak ichin Azerbaycana 6 aylik. onun fiyati ne kadar? bana ora da 1 adam var.. o soyluyor ki 25pounds..yolla bana yollayim... bu dogrumu yoksa?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam Turgut Bey,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Bu konuda bir bilgim yok. Ama siz İngiltereden Azerbaycan ya da başka bir yere davetiye göndermeniz gerekiyorsa bunun için para ödemiyorsunuz diye biliyorum. Bunun için bir form dolduruyor ya da mektup yazıyorsunuz hepsi bu kadar. Davetiye gönderdiğiniz kişiye sponsor olmak başka onu işçi diye buraya getirtmek daha başka bir şey. O yüzden sadece sponsor olup davetiye gönderiyorsanız o kişinin Azerbaycan'dan yine vize başvurusunu yapması gerecek.

      Benim bildiklerim bu kadar. Daha fazla bilgi için Azerbaycan'daki İngiliz Elçiliğini arayabilirsiniz. Ya da https://www.gov.uk/government/world/organisations/british-embassy-baku linkindeki adrese bakabilirsiniz.

      Umarım aradığınız cevapları bulmuşsunuzdur bu yazımda.

      Allah kolaylık versin.

      İyi günler,

      Göksel Tuğan

      Sil
  39. merhaba ben matematik bölümü mezunuyum formasyonun var ingilterede öğretmenlik yapabilir miyim. ama çalışma iznim yok. acenteler bana davetiye gönderebilir mi yollasan cv mi diplomamı denklik belgemi felan. yada ankara anlaşması ile 4 yıl çalışma vizesi alırım 4 yıl sonunda sürekli oturum ve çalışma izni alırım. hangisini tercih yapmamı istiyprsunuz? teşekürler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hüseyin Bey,

      Geç cevap yazdığım için kusura bakmayın. Burada öğretmenlik yapmayla ilgili sorunuza cevap olarak yukarıdaki yazımı tekrar okumanızı tavsiye ediyorum. Orada cevapları var. Teorik olarak da yapabilirsiniz ama pratik tabii asıl sorun orası zaten. Acenteler size davetiye göndermezler. Onlar İngilterede bulunanlarla ilgilenip çalışlamak isterler. Bildiğim kadarıyla İngiltere'den Türkiye ya da başka bir ülkedeki biri için davetiye göndermenin belli şartları var. İlk 5 yıl boyunca size davetiye gönderen firmada çalışmanız ve kalacak yerinizin, sponsorluğunuzun onlar tarafından garanti edilip halledilmesi gerekiyor. Bunlar da bedava olmuyor illa ki bir maddi harcama gerektirecek. Acenteler de bu maddi ve bürokratik gerekçelerden dolayı zaten uğraşmaz ve ilgilenmezler.

      O yüzden sizin için geriye kalıyor Ankara Antlaşması. Ama Türkiye'den başvurup almanın zor olacağı kanaatindeyim. Onun için sizin bir şekilde İngiltereye gelip burdayken başvurmanız gerekmektedir.

      Dil öğrenmek için ya da MBA yapmak için başvurabilir ve buraya gelebilir okulunuzu bitirince de vizenizin bitmesine az bir süre kala Ankara Antlaşmasına başvurabilirsiniz.

      Allah hakkınızda hayırlısını versin diyorum.

      Hayırlı Günler,

      Göksel

      Sil
  40. Merhaba Göksel Bey,

    Öncelikle size restladığım için bilseniz öyle mutluyum ki...Aslında çokça tez canlı oluşumdan kaynaklanan bir saded derdim vardır ki beni zora koyar,ona dayanabildiğim ölçüde konuya yazdıklarınızı ve yorumların büyükçe bir bölümünü ve dahi cevaplarınızın da hatırısayılır bir bölümünü okumuş bulunmaktayım.
    Ben 2000 yılında Uludağ Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümünden Eğitim Fakültesinden mezunum.Eşim İngiliz , biz önümüzdeki günlerde İngiltere ye yerleşmek için nasip zamanı bekliyoruz bakalım hakkımızda hayırlısı.Ancak eşim İngiliz olsa da şu anda maaile oraya yerleşmemiz için olanca güçleriyle şartlar döşemişler biz de aile olarak parçalanmadan,ayrı gayrı işlerine bulaşmadan oraya gelmeye çalışıyoruz.
    Aslında gönlümüzden geçen Güney kıyılarında bir kasabaydı ancak benim de öğretmenlik yapabilmem için öncelikle Londra da mı yaşamalıyız? Bu konuda fikriniz,deneyiminiz nasıldır? Ve bir müzik öğretmenine ihtiyaç duyarlar mı ki?Eşim kindergarten teacher fakat İngiliz olduğu için Türkiye de kendini geliştirmiş,orada geçerli olabiliecek diploması onun da yok.ben yazıları okuyunca sanki benim ondan daha fazla şansım bile olabileceğine kanaat getirdim neredeyse.Fazla mı optimistim nedir? Fikirlerinizi merakla bekliyorum.Şimdiden çok ama çok teşekkürler...
    Neslihan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Neslihan Hanım,

      Mesajınız için teşekkür eder, bu geç cevabım için de özürdilerim. Kusura bakmayın. İngilterede müzik öğretmenine ihtiyaç var diyebilirim. PGCE ya da GTP programlarına bakarsanız oradaki branşlardan birisi de müzik öğretmenliğidir. Her okulda bir müzik sınıfı vardır diyebilirim. Bu müzik sınıfı derken de öyle Türkiye'deki gibi bir iki flütün olduğu bir yer değil, baterinin, orgun, bir iki gitarın olduğu bir sınıftan bahsediyorum. Sizin daha iyi anlamanız için bunları bizdeki Ortaokullardan itibaren her okulda bulabilirsiniz diyebilirim. Okulların dağılışında ya da sabahları okula giderken bir iki öğrencinin sırtında gitarını da görebilirsiniz. Bizdeki bağlama ya da gitar taşıyanlar gibi...O yüzden iş açısından sıkıntı yok. Londra mı başka yer mi sorunuza da aslında Londranın imkanları daha büyük diyebilirim ama kasaba okulunda da bir müzik öğretmenine ihtiyaç duyabilirler. Bu tamamen sizin hangi kasabaya gideceğinizle ilgili. Eğer imkanınız var ise kasabaya yerleşmeden önce kısa bir tur yapıp orada bunların olup olmadığını da anlamanızdır. Böylece daha sağlıklı karar verebilirsiniz.

      Eşinizin durumunu anlattıklarınızdan çıkardığım kadarıyla da o da böyle bir PGCE ya da GTP kursuna yazılıp kendi diplomasını yükseltebilir diyebilirim. Sizin şansınızın eşinizden fazla olması konusunda ise tamamen sizin durumunuza bağlı olduğunu söyleyebilirim. Şöyle ki, İngilizce seviyeniz ve denklik sorununu halletmenizle doğru orantılı diyebilirim. Ama şansınızı arttırmak için siz de eşinizle birlikte bir PGCE/GTP kurslarından birine katılırsanız daha iyi olur. En azından up to date olarak başlama şansına sahip olursunuz.

      Umarım kısa zamanda bu bürokratik engelleri de aşıp eşinizle birlikte dilediğiniz yere yerleşir ve Müzik öğretmenliğinize başlayabilirsiniz.

      Allah kolaylık, sabır ve hayırlısını versin diyorum.

      Selam ve dua ile...

      Göksel

      Sil
  41. Göksel Bey merhaba.Ankara Antlaşması denen şey illa ki bir iş kurmak üzere yapılan başvuru mudur? Ben eğitim fakültesi mezunuyum ama oraya geldiğimde öğretmenlik de yapabilirim ya da şu an Türkiye de duvar resmi yapıyorum bir bebek odası dekorasyon şirketi ile anlaşmalı olarak...acaba orada bu işimi sürdüreceğime dair onlara nasıl inandırıcı doneler aktarabilirim?Teşekkürler Esma

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esma Hanım,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Geç cevap için de özürdilerim. Kusura bakmayın. Ankara Antlaşması evet malesef ticari bir anlaşmadır. Öğretmenlik bir ticari meslek olmadığı için burada kamu sektöründe yapılan bir meslek heryerde olduğu gibi. Ama özel okul açacağım hem de öğretmen olarak bu okulda çalışacağım derseniz o zaman Ankara Antlaşması kapsamına girebilirsiniz bu okulun sahibi olarak. Yoksa sırf öğretmen olarak bir okulda çalışmak için kimseye vize vermezler burda. Eğer burada öğretmenlik yapmak istiyorsanız. İngiltereye gelip burada yaşamanızı ve çalışmanızı mümkün kılan bir vizeye sahip olmanız gerekecek. Buraya gelmek için de dil öğreneceğim bahanesi kullanılabilir. Bir dil okuluna kaydınızı yaptırırsınız. 6 ay ya da 8 ay sonra da kursunuzun bitiminde Ankara Antlaşmasına başvurabilirsiniz.

      Şu yaptığınız dekorasyon işine gelince, bu işle ilgili kendi firmamı kurup İngilterede iş yapacağım diye Ankara Antlaşmasına başvurabilirsiniz. Ama ben İngiltere dışından, yani Türkiye'den başvurulmasını vizenin alınması açısından biraz düşük ihtimalli gördüğüm için pek tavsiye etmiyorum. O yüzden yine İngiltereye gelmeli ve buradayken bu işle ilgili Ankara Antlaşmasına başvurmalısınız. Kullanacağınız yöntem yine dil okulu, ya da MBA yapmak olacaktır. Hem bu süre zarfında sizin işinizin buradaki fizibilitesini yapar bir fikre sahip olursunuz hem de başka bir ticari faaliyetten de Ankara Antlaşmasına başvurup başvurmayacağınızı anlamış olursunuz.

      Allah yardımcınız olsun ve hayırlısını versin sizin için diyorum.

      Selam ve dua ile...

      Göksel

      Sil
  42. Merhaba Göksel Bey,
    Bilgilendirici yazınızı okudum ve çok teşekkür ederim. Bir kaç sorum olacak. Ben halihazırda Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezunuyum şuan çalışmıyorum. Bizim diplomamızda zaten İngilizce Öğretmeni Bachelors Degree diye yazıyor. yani benim ayrıca bir formasyona ya da denklik belgesine kesinlikle ihtiyacım var mı? Diplomayla verilen Transkript ve Supplement yani diplomanın açıklaması yeterli olmaz mı ?
    Diğer bir sorum ise Türkiye'deyseniz çalışma izni almak çok zor vermiyorlar diyorsunuz. Bunun kıstası nedir? Yani mesela ben İngiltere'de bir okulla görüştüm anlaştım diyelim, Ben bu okulun bana göndereceği referansla konsolosluğa başvurup çalışma izni istediğimde bana ne gibi bir zorluk çıkarabilirler orasını anlamadım. Ayrıca bir şekilde ingiltereye gidip orada öğretmen olacağım diye kasmaktansa bu yolla gitmek daha dürüst ve daha mantıklı değil mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba See More Hanım/Bey,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Geç cevap için de özürdilerim. Kusura bakmayın. Sizin diplomanız ve durumunuzla ilgili 2 ihtimal geliyor aklıma. Ama bunlara başlamadan önce şunu söyleyeyim. Denklik ve Formasyonu birbirine karıştırmışsınız.

      Birincisi: Diplomanızı buradaki bir okula ya da danışmanlık şirketine gösterdiğiniz zamanda kabul edebilirler ve size iş teklifinde bulunabilirler.

      İkincisi: Diplomanıza bakıp yine de Naric'den denklik isteyebilirler. Bu şık daha muhtemel olur diye düşünüyorum. Çünkü siz İngiltere dışından gelmiş biri olarak İngilizce bir diplomaya da sahip olsanız buradaki insanların mantıkları biraz düz olduğu için yine de Naric'e sorayım diyen gerizekalılar çıkacaktır.

      Bu ihtimaller biraz sizin durumunuzun ve diplomanızın özel olmasından kaynaklanıyor. Çünkü sizin gibi İngilizce bir diplomaya sahip birisinin ne gibi şeylerle karşılaştığını önceden görmediğim duymadığım için net bir bilgiye ben de sahip değilim malesef. O yüzden sizin ki biraz da deneme yanılma yoluyla olacak olan bir şey.

      Formasyon ise o daha değişik bir konu. Her ne kadar İngilizce bölümünden İngilizce bir diplomayla ve formasyonla mezun olsanız da bu yine de Türk Formasyonu olarak kabul edilecektir.

      Buraya gelenlerin İngiliz Formasyonu almaları gerekebilecektir yine de ya da almaları talep edilebilecektir diyeyim. Buradaki sistemi ve işleyişini anlamak ve tecrübe sahibi olmak bir iş arayan kişi olarak ayrıca bir işveren olarak da bu tarz kişileri bulmaya çalışmak gerektiği için...

      Onun için uzun lafın kısası sizden de bir denklik ve formasyon dahi, istenebilir de istenmeyebilir de. Siz kendinizi denklik için Naric'e başvurmaya ve burada İngiliz formasyon dersi almaya hazırlayın derim ben. Bu en kötü ihtimal yani. Denklik alacaksanız eğer diplomanızı ve bütün diğer belgelerinizi göndermeniz/kullanmanız gerekecektir.

      Diğer sorunuz için de kıstas şu diyebilirim. Burada şu an "Zaten çok sayıda göçmen aldık. Yeter artık bundan sonra hiç almayalım hatta aldıklarımızı da bir şekilde geri yollayalım." gibisinden bir siyasi hava hakim. Onun için bin dereden su getirebilirler. Size neden red cevabı verdiklerine dair sebeplerini söylediklerinde burada yaşamadığınız için, sadece göstermelik bahane olup olmadığını anlamayabilirsiniz. Sebebe, bahaneye göre değişen durumlarda vardır. Onun için burada yaşayıp gören biri olarak başvurmanız hakkınızı daha iyi savunmanız açısından önemli.

      devamı var...

      Sil
    2. En son örnek verdiğiniz olay ise bu kıstas ile, Ankara Antlaşması ile, çalışma izni ile alakası olmayan bir durum. Sizin örneğinizde bahsettiğiniz durum sponsorluk sayesinde çalışma vizesi almak. Bu ayrı bir şey ve halen yapılabilen bir durumdur, sadece okullar için değil, okullar dışındaki ticari firmalar için geçerli (Restoran gibi, Pastane gibi, Sanayi firması gibi vs, vs, vs). Bu yöntemle başvuru yaptığınızda vizenizi alabilirsiniz ama 5 sene sizi sponsorluk yoluyla getiren firmada çalışmanız gerekiyor. Onun dışında başka bir işte çalışamazsınız.

      "Ben bu okulun bana göndereceği referansla konsolosluğa başvurup çalışma izni istediğimde bana ne gibi bir zorluk çıkarabilirler orasını anlamadım." demişsiniz. Haklısınız.
      Normalde çıkarmazlar zaten ama sizin bu anlattığınız durum teorik olarak doğru bir şeydir ama pratiği olmayan bir durumdur, okullar için yani.

      Okullardan kastım devtlet okullarıdır ki bunlar da sponsorluk işine girmez, ilgilenmez. Ancak buradaki özel bir okulla bunu yapabilirsiniz. Özel Türk Okulu, Kıbrıslı Türkler Okulu, ne bileyim atıyorum Japon okulu vs, vs.

      İngilizce Öğretmenliğini bitirdiğiniz için size şunu da anlatayım o zaman. İngiliz olmayan ve İngiltere dışında İngilizce öğretmenliği bölümü mezunları burada İngilizce öğretmeni olduklarında çok zorlanıyorlar. Anadili İngilizce olmayanlara İngilizce öğretmek ile anadili İngilizce olanlara İngilizce öğretmek çok değişik ve zor bir konu. Tıpkı bir İngilizin bizim okullarımızda bizim öğrencilerimize Türkçe öğretmesi gibi bir şey. Çok donanımlı ve dili çok iyi bilmek ve pratiğinizin de çok çok iyi olması gerekiyor ki İngiliz öğrencilerinden telaffuzu yanlış olanlara doğru telaffuzları öğretmeniz gerekecek bu da fonetik alfabeyi çok iyi bilmeniz demek olacaktır. Gramer bilginizin fonetik bilginizin iyi olması yetmeyecek ayrıca up to date dil kavramlarını, sorunlarını, trendlerini de iyi bilmeniz gerekecektir.

      O yüzden siz burada anadili İngilizce olmayan öğrencilere İngilizce öğretmeni olmaya çalışırsanız biraz daha uygun olur düşüncesindeyim. Siz bence buraya turist olarak ya da dil okuluna gelin bir 6 aylığına ve durumu kendiniz değerlendirin o zaman dediklerimi çok daha iyi anlayacaksınız.

      Umarım sorularınızın çoğuna aradığınız cevapları bulabilmişsinizdir bu uzun yazımda.

      Selam ve dua ile...

      Göksel

      Sil
  43. Merhaba Göksel Bey,
    İyisinizdir umarım. Sayfanızı internette araştırma yaparken tesadüfen gördüm. Mümkünse biraz bilgi almak istiyorum sizden.Ben resim öğretmenliği bölümü mezunuyum. Çeşitli devlet okullarında ücretli öğretmenli yaptım. Hobi amaçlı resim kurslarında resim öğretmenliği yaptım. Yurtdışına gitmek ve orada öğretmenlik yapmak gibi bir düşüncem vardı; fakat araştırmalarım sonucunda bir eğitim programından geçmem gerektiğini ve bunun da oldukça masraflı olduğunu gördüm. Fakat açıklamalarınıza göz gezdirince bunun o kadar da zor olmadığı anlaşılıyor. Merak ettiğim; İngiltere'de resim öğretmeni olarak çalışabilir miyim ihtiyaç var mıdır? Orada hobi amaçlı yetişkinlere yönelik kurslarda öğretmenlik yapma şansı bulabilir miyim? Dil konusunda yetersiz olduğunu düşünüyorum. Biraz destek almam gerekli. Orada hem çalışıp hem kendimi geliştireceğim kurslar vardır mutlaka ama devlet bu anlamda destek oluyor mu? Masrafları kendimiz mi karşılamak zorundayız. Şimdiden teşekkür eder, iyi günler dilerim.

    İmge

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İmge Hanım,

      Teşekkür ederim. İyiyim. Sizde iyisinizdir umarım. İngilterede resim öğretmenliği yapabilirsiniz teknik anlamda. Ama burada resim değil de sanat öğretmeni olarak geçiyor ve biraz sanat tarihide bilmeniz ve öğretebilmeniz gerekiyor. Bizdeki gibi çıkarın pastel boyalarınızı yapın resminizi gibi değil. Daha derin, daha sanatsal, daha üst düzey bir öğretim yapmanız gerekiyor. Bunu yapabilmeniz içinde yukarıdaki yazımda açıkladığım yeterliliklere sahip olmanız lazım ki İngilizceyi halletmeniz lazım önce. yetişkinlere de kurslarda öğretebilirsiniz ama bu kurslarda çalışarak geçiminizi sağlamanız malesef mümkün değil burada. Öğretmen maaşından daha az alırsınız. Size bir iki link veriyorum bununla ilgili: https://www.kentadulteducation.co.uk/shop/cid_4/Art-Courses.aspx https://www.kentadulteducation.co.uk/shop/cid_4/Art-Courses.aspx Burada dil kurslarına geldiğiniz zaman öğrenci vizesiyle geleceğiniz için 20 saatlik çalışmanıza izin verilir. Haftada 20 saat. O da size bir şey kazandırmaz cep harçlığınızı çıkarmaya yeter. Üniversite mezunu olduğunuz için burada devlet desteği yok kendiniz karşılamanız lazım malesef.

      Yapabilirseniz eğer buraya dil kursuna gelip kendinizin de ortamı ve durumu görüp değerlendirmeniz size daha iyi faydası olur.

      Umarım aradığınız cevapları bulmuşsunuzdur...

      Allah gönlünüze göre versin..


      Hayırlı Geceler,

      Göksel

      Sil
  44. Merhaba Göksel Bey,

    Teşekkür ederim ;ben de iyiyim göksel bey. Çok teşekkür ederim, faydalı açıklamalarınız için. Yenilikçi eğitim anlayışıyla eğitim aldık üniversitede sanat eğitimi sırasında ve sanat tarihi konusunda sorun yaşayacağımı sanmıyorum. Öncelikle dil sorununu çözmek lazım :) Tekrar teşekkür ediyorum açıklayıcı paylaşımlarınız için. iyi akşamlar,
    İmge

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İmge Hanım,

      Rica ederim. Ne demek. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana....Ayrıca bir şey daha eklemek isterim. O da şu ki, sanat tarihini de öğretmeniz derken öyle akademik anlamda sanat tarihine boğmaktan bahsetmiyorum ilkokul, ortaokul öğrencilerinizi...temel belli başlı bazı ortaya karışık konular diyebiliriz. Yani natürmont yapıyorsanız bununla ilgili ünlü ressamlardan biraz bahsetmek gibi, onların resim stilinden, anlayışından biraz bahsetmek gibi, ya da bulunduğunuz şehir ya da kasabada (İngiltere için konuşuyorum) varsa ünlü sanatçılarla olan ilişkileri falan gibi kısa öz bilgiler....modern ve klasik trendlere de biraz yer verip harmanlamak gibi...neyse siz beni anladınız ben onu hissedebiliyorum...size iyi şanslar...Allah yardımcınız olsun....

      Hayırlı Geceler,

      Göksel

      Sil
  45. Merhaba
    Türkçe öğretmeniyim. Londra'da bulundan bir Türk okulu müdürü ile tanıştım. Ve orada öğretmenlik yapmayı istediğimi söyledim. Müdür de Londra'ya dönünce bana yardımcı olacağını söyledi. Beni oraya kolayca yanına alabilr mi? Çalışma iznimin okul müdürünün halletmesi mümkün mü ? Yoksa vize işlemlerinden mi geçmem lazım. Ya da tier 4 gibi vize ile gidipöorda hem kursa yazılıp hem okulda çalışayım mı ? Nasıl olur sizce ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hakan Bey,

      Eğer müdür sözünde durursa sizi çalışma vizesi yoluyla Londra'ya getirtip çalıştırabilir. Sizi çalışma vizesiyle getirse bile yine elçilikte vize işlemlerinden geçiyorsunuz zaten merak etmeyin. Sizin dediğiniz tier 4 ise kendi başınıza başvurunuzla ilgili. Böyle de başvurup burada dil okuluna gelip kursa başlarsınız ama haftada en son bildiğim doğru ve değişmediyse 20 saat ancak çalışabilirsiniz. Bu da size Londra gibi bir yerde, eğer o okulda çalışmaz ya da çalışsanız bile saatlik £20 gibi bir ücret alamazsanız, yetmez. Onun için her halükarda müdürle de konuşup ona göre eğer o sizi getirmeyecekse dil kursu için başvurunuzu yapın...Eğer müdür ve bu okul size yardımcı olmaz ve siz buraya dil kursu için gelirseniz masraflarınızı kendiniz karşılamak zorundasınız...20 saatlik çalışmayla Londrada geçinemezsiniz...ona göre iyi düşünüp kararınızı verin...

      Sizin için Allah'tan hayırlısını diliyorum.

      Hayırlı günler,

      Göksel

      Sil
  46. İngiltere de okumak için İngiltere de bulunmuş olmanız gerek demişsiniz.Peki öğrenci değişim programlarıyla bir dönemlik İngiltere ye gitmek buna dahilmidir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Adsız,

      Mesajınız için teşekkür ederim. "İngiltere'de bulunmak" sözü ile Master, Dil Kursları, PGCE, GTP/ITT Kursları kastedilmiş olup öğrenci değişim programları bunun dışında tutulmuştur. Öğrenci değişim programlarıyla İngiltereye gelebilirsiniz ama İngilteredeyken başka bir kursa gidebileceğinizi ya da bir işe girip çalışabileceğinizi zannetmiyorum. Başvurduğunuz ya da başvuracağınız öğrenci değişim programından bunu öğrenebilirsiniz. Büyük ihtimalle geldiğiniz şartlar içinde değişim programı bitince geri dönersiniz. Yine de Home Office sayfasına bakmanızı tavsiye ederim. Düşük bir ihtimal de olsa, değişim programı bitince burada vizenizi değiştirme ya da uzatma ihtimal ve seçenekleri olabilir...

      Hayırlı Günler,

      Göksel

      Sil
    2. Cevabınız için teşekkürler sanırım artık İngiltere ye gitmek için mucize beklemekten başka bir çarem kalmadı.

      Sil
    3. Rica ederim. Neden böyle düşünüyorsunuz ? Öğrenci değişim programından bahsettiğinize göre öğrencisiniz galiba ve böyle bir programla gelebilirsiniz ya da AB'nin verdiği burslarla Erasmus falan gibi, ya da dil öğrenmeye ya da Master yapmaya gelebilirsiniz.

      Bunlardan hiçbirisi olmuyorsa da dediğiniz gibi mucize beklemeye bakın..mucizelere hala inanmaktan vazgeçmeyin...adı bu, mucize zaten...

      Allah yardımcınız olsun gönlünüze göre ama hayırlısını versin diyorum.

      İyi geceler,

      Göksel

      Sil
  47. felsefe mezunuyum ve İngilizce eğitmenliği yapıyorum...formasyonum yok...ingiltereye yerleşmek istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Adsız,

      İngiltereye yerleşmek için ya bir İngiliz vatandaşı ile evlilik yapacaksınız ki bu İngiliz vatandaşı burada doğmuş Türk'de olabilir ya da Yüksek Dereceli Yetenekli İnsan kategorisine giren puanlama sistemine göre vize verilenlerden biri olacaksınız (Türkiye'deki İngiliz Büyükelçiliğinin internet sayfasından öğrenebilirsiniz bunları) ya da İngiltereye bir şekilde gelip Ankara Antlaşmasına başvurup yerleşme imkanına kavuşacaksınız bunların dışında malesef başka yol yok.

      Teknik olarak üniversite mezunu olduğunuz ve öğretmenlik tecrübeniz de olduğu için İngilterede PGCE ya da GTP/ITT programlarından birine gittikten sonra İngiltere'de öğretmenlik yapabilme şansı ve imkanınız var. Humanitarian adlı ders veriliyor burada ilk ve orta öğretimde; sanat tarihi, insanlık tarihi, insan hak ve özgürlükleri ve tahmin edeceğiniz gibi felsefeyle de ilgili ortaya karışık bir ders...bu dersi okutabilirsiniz....

      Umarım bu cevaplar yeterli olmuş ve size bütün bir resme dair bir ipucu vermiştir.

      Allah hayırlısını ve gönlünüze göre olanını kolaylıkla birlikte versin...

      Sizin için söyleyebileceklerim bu kadar. Bundan sonra sizin şahsınızda tüm ADSIZ olarak mesaj yazacak kişilere seslenmek istiyorum. Bunu kişisel olarak almayınız lütfen:

      Bundan sonra blogumda herhangi bir konuyla ilgili mesaj atacak arkadaşlar, kardeşler mesajınızı atarken en azından NEZAKET gereği isminizi (sahte ya da gerçek olması önemli değil) lütfen söylerseniz sevinirim. Mesaj yazan kişiye ismiyle hitap etmek istiyorum başka da bir niyet ve düşüncem yoktur. Mecbur değilsiniz ama rica ediyorum sizden...gerisini de siz bilirsiniz....

      Şimdiden teşekkürler,

      Selam ve dua ile, hayırlı gün ve geceler dilerim herkese,

      Göksel Tuğan

      Sil
  48. Merhaba, Turkiye'de formasyon sertifikam var, Ingiltere'ye herhangi bir turdeki vize ile gittigimde(calisma vizesi degil), vize suresi icinde bahsettiginiz Ingiltere'deki gerekli sertifikalari da alirsam, calisma vizem olmadan ornegin Ingiltere ye giderken aldigim ogrenci vizesi yasal sureasi icinde Supply Teacher 'lik yapabilir miyim? Eger cevabiniz Hayir yani calisma vizem olmadan ogretmenlik yapamiyor isem, calisma vizesini ogretmenlik icin degil baska yollarla mi edinerek ogretmenlik yapabilme hakkini edinebilecegim? Ingiliz Egitim Sistemi, calisma vizesi olmayanlara ogretmenlik yapma hakki tanimiyor veya baska vizelerle Ingiltere'de bulunurken ogretmenlik yapma hakki vermiyor mu? Supply Teacher iken, kadrolu ogretmenlik icin gerekli calisma vizesini kendileri ogretmenlere kazandirmiyorlar mi?

    Verdiginiz tum yararli ve yol gosterici bilgileriniz icin cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Burak Bey,

      İngiltere'de oturum almanız için ya evlilik vizesi ya da Ankara Antlaşmasına başvuracaksınız. Ankara Antlaşmasına başvurunca normalde başka bir işte çalışamıyorsunuz. Diğer bazı incelikler de var Ankara Antlaşmasıyla ilgili ama öğretmenlik konusunun dışında olduğu için onlara girmeye gerek yok şu an için.

      Diğer vizelerden turist ya da öğrenci (dil, MBA ya da lisans belki de ortaöğretim için de) vizesiyle çalışma izni alamazsınız ve öğretmenlik için bahsettiğim sertifikaları alamazsınız. Önceden burada bir sürü para için size her türlü belgeyi veren göstermelik dil kursları vardı. Bir kere o kurslara gelmek için adımınızı İngiltereye attınız mı para verip devam belgesi alabiliyordunuz ve onlar sizi kursa devam etmediğiniz halde, devam etmiş gibi gösteriyorlardı ve bunun için de 2000 - 5000 belki daha da fazla pound alıyorlardı. Tabi siz o kurslara devam etmediğiniz de ne yapıyordunuz ? Bir işe girip çalışıyordunuz ve vergi sigorta kaydınız da olmuyordu.

      Ama hükümet bu kursları kapattı ve çok yoğun bir kontrol ve baskı getirdi şimdi. Bu blogu ilk açtığımda bu kurslar da faaliyet gösteriyorlardı. Kriz herşeyi etkiledi burada. Neyse bu uzun ve başka bir hikaye. Bunu anlatmamın sebebi, belki o sahte devam belgesini alsaydınız, kursa gider gibi gözüküp gitmeden Supply Teaching kurslarına gidebilme ihtimaliniz olabilirdi. Çok az da olsa. Ama artık bu ihtimal de kalmadı malesef.

      Çalışma vizesi olmadan öğretmenlik yapamazsınız İngilterede. Başka yolları da yukarda izah etmeye çalıştım. "Ingiliz Egitim Sistemi, calisma vizesi olmayanlara ogretmenlik yapma hakki tanimiyor veya baska vizelerle Ingiltere'de bulunurken ogretmenlik yapma hakki vermiyor mu?" sorunuza cevap: Malesef hayır. izin verilmiyor. Ne çalışma vizesi olmadan çalışmanıza ne de başka vizelerle öğretmenlik yapabilmenize izin verilmiyor.

      Önceki sorulara cevap verirken söylediğim gibi, okullar öğretmenlik yapmanız için çalışma vizesini almanız için yardımcı olmaz. İlgilenmez ve çalışma vizeniz yoksa sizi işe de almazlar. Sonrası, yok. İşe almazlar ve bitti. Bu kadar yani. Bahsettiğim İngiliz devlet okulları. Ama Özel bir Türk okulu bulabilirseniz ki burada Kuzey Kıbrıs Türk Toplumunun Londra da özel okulları vardır, ki ben de başvuru yapmıştım ama cevap bile alamadım başvuruma. Özgeçmişimi göndermiş ve uzunca bir email atmıştım. Onlara başvurup anlaşırsanız ya da başka özel okullarla, teknik olarak sizi buraya istek yapma hakları ve imkanları var. Öyle bir okul bulup buraya gelmek de mucize yani.

      Allah yardımcınız olsun ve kolaylık versin.

      Umarım cevaplarım yardımcı olmuştur size.

      Hayırlı Geceler,

      Göksel

      Sil
    2. Goksel Bey, yazdiklariniz bana bir hayli yol gosterdi cok tesekkurler. Bu konu hakkinda bir soru daha sormak istiyorum ama biraz karisik bir konu umarim anlatabilirim. Turkiye'de pedagojik formasyon sertifikalarina mezun olunan lisans programina gore kayit yaptirmak mantikli cunku atama zamaninda mezuniyet bolumune gore ogretmenlik yapilabilecek alanlar YOK tarafindan bildiriyle ilan edilmis durumda, yani Bilgisayar Mh. ligi mezunu bir kisi bilisim ogretmenligi yapabiliyor ve pedagojik formasyon sertifikasi da bilisim ile ilgili, yani ornegin biyoloji alaninda acilan bir formasyon sertifikasi isine yaramiyor, o yuzden listedeki branslara uygun formasyonu almak gerekli diye bilgiye sahibim. Iste sorum bu noktada Goksel Bey, Turkiye'de mezun olunan bolumle ilgisi olmayan bir formasyon; ornegin iktisat mezununun Matematik ogretmenligi formasyonu almasi, gerekecek denklik belgeleri anlaminda(formasyon sertifikasinin Ingiltere'de kabulu ve gecerliligi, taninmasi) bir sorun olusturur mu, cunku formasyon sertifikasinda pedagojik formasyon egitimnde hangi derslerin alindigi bilgisi mevcut. Bu konuda bir bilginiz var ise ve aydiblatabilirseniz cok sevinirim, cunku ek kontenjandan alanimla ilgisi olmayan bir formasyona basvurma durumum ve kayit islemleri icin birkac gunum var, sadece 3 gun icin ek kontenjan acilmis durumda. Tesekkur ederim.

      Sil
    3. Goksel Bey, mezuniyetten farkli alanlardaki pedagojik formasyon sertifikasi hakkindaki soruma ek olarak, mezun olunan okul ile ogretmenlige kabul edilecek bolum arasinda bir baglanti araniyor mu konusuna da aciklik getirme imkaniniz var ise cok sevinirim, ilginize cok tesekkur ederim.

      Sil
    4. Merhaba Burak Bey,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Formasyon sertifikasıyla ilgili sorunuza hemen cevap vereyim.Ben 98'de üniversiteden mezun olduğumda formasyonu alarak mezun olmuştum. Ondan sonra da formasyonla bir ilgim falan olmadı. Onun için son düzenleme ya da gelişmelerden haberim yok.

      Buraya geldiğimde bana sorulan, Türkiye de öğretmenlik yapıp yapmadığım, öğretmenlik tecrübemin olup olmadığıydı. Var deyince de belge istediler. yukarıda anlattığım süreçlerden geçip tercümeleri yaptırınca da kimse bana branşınla ilgili formasyon olması ya da olmaması lazım gibi bir şey söylemedi.

      Burdan şunu demek istiyorum İngiltere de eğer Türkiyeden öğretmenlik tecrübeniz var ise, formasyon belgesiyle de bunu kanıtlarsanız, illa branşla ilgili olmak zorunda gibi bir tutum göstermiyorlar. Sınıf öğretmeni olarak kullanabilirler sizi burada o yüzden her derse girebilirsiniz. Yeter ki formasyonunuz olsun ve sizi işe alsınlar gerisi hikaye yani. İşe başlayabilirseniz, 4 yıl içinde isterseniz buradaki kurslara giderek kendinizi yine geliştirip ortaokul ya da lisede de öğretmenlik yapabilirsiniz sonrasında. Hatta kursa mursa gitmeden ortaokulda bile çalışabilirsiniz.

      Gerisini sizin hayal dünyanıza bırakıyorum. Sorularınıza yanıt verdiğimi düşünüyorum. İnşallah İngiltere'de öğretmenlik yapma başarısına erişirsiniz. Gerçi nasip kısmet işi. Allah nasip etsin size ve yardımcınız olsun diyorum.

      Benim şimdi diğer işlerim var. Tercümelerim var yapılması gereken.

      Selam ve dua ile.

      Göksel

      Sil
  49. Merhaba ustad..
    Deneyimlerini paylatigin icin tesekkur ederim. Hepsi cok onemli bilgiler. Senden bir tavsiye almak isterim‚ soyleki.. ben ingilizce ogretmenligi mezunuyum..10yildirda devlette kadrolu ogretmenim..bu bransla ingilterede calismayi dusunmek tereciye tere satmak mi olur..saglam ve daimi bir is olanagi mumkun olabilir mi..hangi adimlari izleyebilirim..cok tesekkurler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Üstad,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Geç cevap yazdığım için kusura bakmayın. Müsait değildim. Rica ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Sorunuzla ilgili olarak şunu söyleyebilirim: Evet malesef Türkiye'de İngilizce öğretmenliğinden/isterseniz mütercim tercümanlıktan mezun olup burada, yani İngilterede, ilkokuldan lisesine kadar İngilizlere İngilizce öğretmek tereciye tere satmak olacaktır. Bir İngiliz öğretmenin gelip bizim Türkiyedeki ilk ve orta öğretimdeki okullardaki öğrencilerimize Türkçe öğretmesini hayal edin. Ne kadar verimli ve doğru olacağını siz tahmin edin. Teknik olarak böyle bir imkan ya da hakkınız olmasına rağmen pratikte çok zor. Ama buna rağmen Hacettepe İngilizceden mezun olup burada da İngilizce öğretmeni olarak çalışan biriyle Facebooktan tanışmıştım kendisi hala arkadaş listemdedir onun bana söylediğine göre çok zorlanmış ve sudan çıkmış balığa dönmüş adeta. Sonunda yanlış hatırlamıyorsam, anadili İngilizce olmayan çocuklara İngilizce öğretmek işini vermişler ona. O da Kenyalı, Nijeryalı, Pakistanlı ve bilumum İngiliz olmayan kişilere İngilizce öğretmeye çalışmış. Sonra da çok yıpratıcı olduğu için mi yoksa eşinin işinden dolayımı ne ayrılmak zorunda kalmış. Yani lafın kısası düşündüğünüz şekilde çalışmak çok zor ve yıpratıcı. Onun dışında yani İngilizce öğretmenliğinin dışında ne bileyim, coğrafya, beden, matematik, fen bilimleri, bilgi işlem (burdaki kısa adı ICT) falan gibi dersleri öğretirseniz ya da öğretmenliğin dışındaki alanlarda çalışabilirsiniz. Ama sağlam ve daimi bir iş burada öyle kolay değil ve şansınıza, nasibinize kalmış bir şey. Genelde o işten bu işe koşup durursunuz. Ancak buraya tatile falan gelip ortamı gördükten sonra daha iyi karar verebilirsiniz. Gerisi ne desem boş. Kişiden kişiye değişir çünkü.

      İzleyeceğiniz adımlarda:

      Yukarıda dediğim gibi kişiden kişiye değişmekle beraber, İngilizce öğretmenliğini unutup diğer alanlarda iş bakarsanız daha gerçekçi bir iş yapmış olursunuz. Diğer alanlarda, en alt gruplar olarak kebapçılarda, restoranlarda işçi olarak çalışırsınız, ya da İngiliz firmalarında ofis işi bulup çalışmaya bakabilirsiniz. Ve ya paranız varsa kendi şirketinizi, işinizi kurup kendi yağınızda kavrulmaya çalışırsınız.

      İmkanınız varsa burada bir üniversitede MBA yapıp İngiliz şirketlerinde satış / muhasebe / dış ticaret alanlarında iş bulabilirsiniz bir ihtimalde olsa.

      Bunların hepsi de para ve zaman isteyen şeyler. Buraya gelip hemen 6 ayda böyle bir iş bulup çalışmaya ve yaşamaya devam edemeyeceğiniz için başlangıçtan hedefiniz olan yere gelinceye kadar en az 3 yıldan - 5 yıla kadar zamanı da riske atmanız gerekebilir. Bütün bunları düşünüp kararınızı vermeniz uygun olacaktır. Buradaki ekonomik ve siyasi durumlardan dolayı epey değişti buralar ve şartlar zorlaştı malesef.

      Fazla iyi haberler veremediğim için kusura bakmayın. Gerçekleri öğrenip hayal kırıklığı yaşamamanız için böyle mümkün olduğunca sadece gerçekleri söylüyor ve bilgilendirmeye çalışıyorum elimden geldğince.

      Allah yardımcınız olsun ve kolaylıklar versin.

      Selam ve dua ile,

      Hayırlı Geceler,

      Göksel Tuğan

      Sil
  50. Merhaba Goksel bey,
    Adim Erhan yarismaya Londradan katiliyorum :) Yaklasik 6-7 yildir Londrada yasiyorum, turkiyeden beden egitimi ogretmenliginden mezun oldum ve ankara antlasmasindan indefinite remain aldim. 2014 haziran ayinda Protocol education adindaki ajans'ta calismaya basladim, herkesin dedigi gibi, supply teacher falan olacagimi zannediyordum ama bana verdikleri pozisyon sadece Teaching Assistant oldu. gerekce olarak da Qualified Teacher olmadigimi soylediler ve asla ogretmenlik pozisyonunda calisamazsin dediler, 4 yil calisabilirsininiz diyen kanun 4 yil ogretmenlik yapmak degilmis ve unqualified ogretmenlik olayi da avrupa birligi diplomasi olanlar icinmis,bir kac sefer ogretmenlik pozisyonunda is verdiler ama odemeyi Teaching Assistant olarak yaptilar (£80-90) ve PGCE ya da GTT kurslarina gitmemi tavsiye ettiler, Birkac ajansa daha basvurdum hepsi aynisini soyledi.

    Bunun uzerine Qualified Teaching Status almak icin "UCAS" araciligiyla (her turlu universite ve PGCE icin kayit alan yer) online muracaat icin calismalara basladim ama bu GCSE problemi cikti karsima. Cunku acik ve net bir sekilde her turlu ogretmenlik muracaati icin bu denkligin alinmasi sart kosuluyor. (English degree C, and Maths degree C minimum for Secondary Teaching) aksi taktirde online application'i tamamliyamiyoruz.

    Bunun uzerine once kendi ajansimla sonra bizim londra egitim musavirligiyle, sonra Naric ile sonra Ucas ile telefon ve e-mail gorusmeleri yaptim ve samimiyetle soyluyorum hicbirinden bir cevap alamadim. Ogretmenlik diplomam oldugunu (naric belgesiyle) ve GCSE'nin bir lise seviyesi oldugunu ve lise diplomasinin elimizde olmadigini hatta nasil ulasabilecegimi bile bilmedigimi, aslinda bunun gerekli bile olmadigini (sizin onceki yorumlariniza dayanarak) belirttim fakat bu kurslarin hepsi israrla bunun Equivalent belgesini sart kostular. Aksi taktirde PGCE yada Teacher Training kurslarina kabul edilemecegimi belirttiler.

    Tamamen tikanmis durumdayim ve hala Teacher Assistant olarak calismaya devam ediyorum ve engin bilgilerinize siginiyorum. Goksel bey haricinde herhangi bir bilgisi olan arkadaslarin da bilgilerinin kesinligini gozden gecirerek paylasmalarini diliyorum. Ola ki ihtiyaciniz olur diye e-mail adresim : kandirmaz@icloud.com
    Cok tesekkurler simdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Erhan Bey,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Geç cevap için kusura bakmayın. Müsait değildim. O kadar uğraşmanıza rağmen hala öğretmen olamamanız üzücü. Bana benim çalıştığım öğretmenlik firması tarafından söylenen şey İngiltereye ilk giriş tarihinizden itibaren öğretmen olarak çalışmanız için 4 yılınızın olduğu. Unqualified olarak çalışabilirsiniz bu süre içinde ama 4 yıl içinde QTS olmanız gerekiyor yönündeydi ve bana bu unqualified teacher için AB üyeliğiyle ilgili bir şey söylenmemişti. Türkiyeden olduğumu bildikleri halde böyle bir şart söylemediler bana. Belki zaman içinde yönetmelik ya da kanunlar değişmiş olabilir. Onu bilemiyorum artık. Ve bana her zaman "seni supply teacher olarak çalıştıracağız" diyorlardı. Teaching Assistant olma meselesi konuşmalarımızda hiç geçmedi. Naric'ten doğru denkliği alınca da diplomamın tercümesini ve Naric denkliğini de bakıp incelediler ve GCSE ile ilgili olarak hiç bir şey de demediler. Ta ki, yukardaki yazımda açıkladığım nedenden dolayı bir PGCE/GTP/ITT programlarından birine gitmem gerektiğini söyleyene kadar.

      Neyse olan olmuş artık. Bundan sonra çözüme bakalım diye düşünüyorum. Ama emin olun benim de aklıma bir şey gelmiyor. Belki şöyle bir şey yapılabilir mi acaba diye düşünüyorum: ?

      Siz mezun olduğunuz liseyle irtibata geçip durumu izah edip size yeniden diploma ve transkript verilmesini isteyebilirsiniz. Eğer ordan alırsanız o belgeleri, İngiltere'de de Tercümesini yaptırıp tekrar başvurursanız olabilir diye ümit ediyorum.

      Liseyle beraber mezun olduğunuz üniversitenizle de iletişime geçip onlardan kayıt yaptırırken verdiğiniz diplomanızın bir kopyasını vermelerini isteyebilirsiniz. Ama size her halukarda lise transkriptiniz gerekli olacaktır. Çünkü orada derslerdeki notlarınız görülecektir.

      Oralardan bu belgelerinize ulaşıp tercümesini yaptırıp tekrar o firmalara gitmeniz ya da PGCE ye başvurmanız durumunda sorun kalacağını sanmıyorum.

      Yine de olmazsa en zor yol olan GCSE kurslarına gidip oradan diploma almanız gerekecek en kötü ihtimal. Buna da tabii ki siz karar vereceksiniz.

      Allah hayırlısını kolaylıklarla beraber versin Erhan Bey.

      Daha fazla yardımcı olmak isterdim ama elimden gelen ve bildiklerim bu kadar malesef.

      Selam ve dua ile...

      Göksel Tuğan

      Sil
  51. İyi günler Göksel bey Benim bir sorum olucaktı. Ben İstatistik bölümü mezunuyum İngilterede istatistikçi olarak nasıl çalışabilirim ? Herhangi bir kamu kurumda veya özel sektörde...Yardımcı olucağınızı düşünüyorum ilginiz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sayın Adsız,

      İngiltere dışında hele Türkiye'de yaşayıp da İngiltere'de iş bulmak istiyorsanız, çok zor olmasına rağmen iki yolu var diyebilirim:

      1- Buradaki bir işyeri ya da kamu kurumu size sponsor olup vizenizi almanız konusunda yardımcı olarak, o da şöyle ki, size çalışma vizesi verilmesini buradaki ilgili devlet kurumundan yazılı olarak talep ederler. Siz de geri kalan vize başvurunuzu yaparsınız, eğer verilirse, çalışma vizenizi alır buraya o işyerinde çalışmaya gelirsiniz. Bildiğim kadarıyla 5 yıl boyunca o işyerinde çalışma zorunluluğunuz var. Bu 5 yıl boyunca başka bir işte çalışamazsınız. 5 yıldan sonra eğer iş değiştirmek istiyorsanız o zaman başka şeyler yapmaya kalkışabilirsiniz. Sizinle ilgisine gelelim bu maddenin. Malesef bir istatistikçi olarak nasıl çalışacağınızı ben de bilmiyorum ama bunun için bu anlattığım birinci maddeye girebilecek İngilteredeki özel sektördeki (muhtemelen Türk) firmaları internetten araştırıp bulacaksınız. Kamu sektörü için İngiliz Elçiliğinin (Türkiyedeki) internet sitesinde puanlama yoluyla meslek dallarına verilen vize türleri var onları da kontrol ederek varsa orada sizinle ilgili alan oradan başvurabilirsiniz. Örnek veriyorum; burada sağlık alanında Filipinlerden gelen hemşireler görüyorum çoğu bu puanlamaya dayalı vize türüyle gelip burada çalışabiliyor. Ama İngilizceyi bilmeniz lazım. Buraya gelen Filipinliler de tarzanca İngilizce konuşmalarına rağmen işe alınıyorlar. Yani İngilizceyi o kadar kafanızda büyütmeyin. Tarzanca da konuşsanız buraya gelince geliştirirsiniz sorun olmaz. Yani başvurun. Hemen vazgeçmeyin.

      2- Buraya turist vizesiyle gelip imkanları şartları görüp Ankara Antlaşmasına başvurarak o da istatikle ilgili özel firmamı kurup faaliyet göstereceğim diye vize alarak çalışabilirsiniz.

      Bunların dışında İngiliz Elçiliğine gidip ben İngilterede çalışmak istiyorum bana vize verin diyerek vize alamazsınız. Vermezler. İngiltere Amerika ya da Kanada gibi göçmen almıyor. Sadece puana dayalı sistemle vize alabilirsiniz.

      Daha fazla yardımcı olabilmek isterdim ama söyleyebileceklerim bu kadar.

      Allah kolaylık versin.

      Selam ve dua ile...

      Teşekkürler,

      Göksel

      Sil
    2. Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim Göksel Bey. Sağolun...

      Sil
  52. Merhaba Göksel bey.
    TR de MEB e bağlı 15 yıllık Rehber Öğretmen tecrubem var. burada çalışmaya niyetleniyorum. fakat burada rehberlik servisi veya başka alanda görev alabilirmiyim.
    naric evraklarımı yollamak üzereyim diplomamın transkripti ingilizcesi elimde var ayrı olarak da diplomayı tercume ettirip te mi yollamak gerekiyor. şimdiden teşekürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Karasu Mega Aritmetik,

      Bu çok geç cevabım için çokk özürdilerim. Umarım siz de cevabını bulmuşsunuzdur bu sorularınızın şimdiye kadar. Ama yine de sizin durumunuzda olanlar için aşağıya bildiklerimi yazayım.

      Yukarıdaki yazdıklarıma söylediklerime ek olarak söyleyecek başka bir şeyim yok malesef. Teknik olarak rehberlik servisinde çalışabilir ya da başka bir alanda da görev alabilirsiniz. Dil sorununu halledip ilgili iş ilanlarını bulup başvuru yapın.

      Evet diplomanız Türkçeyse onu da tercüme yaptırıp yollayın. Değilse sorun yok zaten.

      Hayırlı Günler,

      Selam ve dua ile...

      Göksel

      Sil
  53. Bn suan ingilterede dil egitimi aliyorum gecen send fen bilgisi ogretmenligin den mezun oldum HIC tecrubem yok burda ogretmen olmak istiyorum hanging vizeye ihtiyacim var ve bu paylastiginiz asmalarin sureleri yani benim orada ogretmn olabilmem icn kac yilimi vermem gerekiyor:)ilginiz icon simdiden tesekkurler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İrem Hanım,

      Bu çok geç cevabım için çokk özürdilerim. Umarım siz de cevabını bulmuşsunuzdur bu sorularınızın şimdiye kadar. Ama yine de sizin durumunuzda olanlar için aşağıya bildiklerimi yazayım.

      Dil eğitimi için aldığınız vizenizle burada öğretmenlik yapamazsınız. Çalışma vizesini ayriyeten almanız lazım onu da size vermezler. Sizin vizenizle ancak Ankara Antlaşmasına başvurabilirsiniz. Ankara Antlaşmasından öğretmenliğe başvurmayı da yukarıda yine cevaplamıştım sanırım. Yapamazsınız.

      Öğretmen olmak için İngilterede oturum vizesini almanız lazım bir şekilde. O zaman çalışma vizesine ayrıca ihtiyacınız kalmaz. Ancak ondan sonra çalışabilirsiniz. Ya da yukarda anlattığım okul - sponsorluk olayından yararlanmanız lazım.

      Formasyonunuz var ise ve Türkiye'de öğretmen olarak çalışmaya hakkınız var ise, burada da öğretmen olarak çalışabilirsiniz teknik olarak. Tecrübenizin olması önemli değil.

      Sürelerle ilgili sorunuz çok genel bir soru. Sorması kolay ama cevabı o kadar kolay değil çünkü cevabı kısa değil. Kişiden kişiye değişiyor. Şöyleki:

      1- İlk ve en büyük halletmeniz gereken problem DİL konusu. İngilizce yani. Bu da temeliniz varsa en az 1 yıl yoksa da 3 - 5 yıl arası

      2- PGCE/ITT/GTP programları da en az 1 yıldır.

      Buna göre siz toplamını artık kendiniz yapın ve kararınızı ona göre verin derim. Yapabiliyorsanız teaching assistant olarak da çalışabilir tecrübe kazanırsınız. Çalıştığınız okul size GTP/ITT gibi kurslarda yardımcı da olabilir.

      Şimdiden kolaylıklar diliyorum.

      Hayırlısı olsun.

      Hayırlı Günler,

      Selam ve dua ile...

      Göksel

      Sil
  54. Merhaba,

    Umarım buradaki soruma yanıt verirseniz tarihler baya eski gibi çünkü :)

    Sorum şu "Boğaziçi Üniversitesi" bildiğiniz gibi eğitim dili %100 ingilizce olan bir okul ben bu okulun bilgisayar öğretmenliği bölümünden mezun olursam diplomaları zaten uluslararası geçerliliğe sahip olduğundan ingilterede direk öğretmenliğe başvurmam mümkün olur mu ?

    Yada bir avantajı olur mu böyle bir okuldan mezun olmamın ?

    Birde ingilterede ki bir okula direk kendimiz başvurup kabul edilsek çalışma vizemiz olmadığından gidemiyor muyuz ? okul bize sponsor olarak mı bunları ayarlıyor ?

    Umarım başınızı ağrıtacak kadar bir soru sormamışımdır ama yaşım 21 ve 2 yıllık mezunum dgs ile boğaziçi böte bölümünü kazanabilirim, okursam böyle bir imkanım var mı yok mu vanatajım var mı öğrenmek istiyorum sadece şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Adsız, (Şu adınızı bir yazsanız artık yaa...Takma da olsa, çakma da olsa bir isim yazın be nezaketen)

      Bu çok geç cevabım için çokk özürdilerim. Umarım siz de cevabını bulmuşsunuzdur bu sorularınızın şimdiye kadar. Ama yine de sizin durumunuzda olanlar için aşağıya bildiklerimi yazayım.

      Boğaziçi Üniversitesinden de mezun olsanız. NARIC e başvurun derim. Yine de ordan denkliğinizi alın ve başvuracağınız okula ya da danışmanlık firmasına bu denklik belgesini verin. Buradaki bir ilkokulun ya da danışmanlık firmasının Boğaziçi Üniversitesini bilmesini beklemeyin. Bilmeyebilirler ve basit bir üniversite de sanabilirler. Siz şaşırmamak ve zaman kaybetmemek için yine de NARIC e başvurun derim. Yine de siz bilirsiniz.

      Yazdıklarımı hala anlamadığınızı görüyorum. Tek başınıza, kendi kafanızdan İngilterede direkt öğretmenliğe başvuramıyorsunuz Türkiyeden. Buradaki bir okulun size sponsor olup buraya getirmesi olayı başka ki bu da bir mucizeye yakın zorluktadır. Buna benzer bir sürü soruyu yine bir sürü benzer cevaplarla cevapladığım için yukarıdaki yazımı ve yorumları tekrar okuyun derim.

      Böyle bir okuldan mezun olmanız tabii ki avantajlı olur burası için.

      Direkt başvuru ve sponsorluk konularına az önce yine değinmiştim. Yine yukarıdaki yazımı ve yorumları okuyunuz lütfen.

      Daha gençsiniz ve önünüzde çok zaman var. Kendinizi bölümünüzde çok iyi yetiştirip mezun olun ve buraya turist olarak gelmeye çalışın önce. Buraları bir görüp en iyisi olarak kendi kararınızı daha sağlıklı verebilirsiniz. Umarım herşey gönlünüzce olun.

      Şimdiden başarılar diliyorum.

      Hayırlı Günler,

      Selam ve dua ile...

      Göksel

      Sil
  55. Gokhan bey merhaba. Ben matematik ogretmeniyim. Turkiye'de bir devlet okulunda calisiyordum istifa edip Londra'ya esimin yanina geldim.(Vizem esimin vizesine bagli .calisma hakkim var ) NARIC kurumuna belgelerimi yolladik ve Master of Science in Mathematics Teaching denkligini aldim. ardindan benden lise diplomami istediler onu da cevirisiyle birlikte yolladim ve GCSE and GCE AS level olarak denkligini aldim. halen upper-intermediate english kursuna devam etmekteyim. simdi okullara ne olarak basvuru yapmaliyim? teacher assistant ilanlarina mi basvurmaliyim yoksa teacher training mi yapmam gerekiyor? iliginiz ve vereceginiz cevap icin simdiden cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ayhan Bey,

      Bu çok geç cevabım için çokk özürdilerim. Umarım siz de cevabını bulmuşsunuzdur bu sorularınızın şimdiye kadar. Ama yine de sizin durumunuzda olanlar için aşağıya bildiklerimi yazayım.

      Siz okullara Matematik Öğretmeni olarak başvurabilirsiniz. Ama isterseniz tecrübe kazanmak için teaching assistant olarak başlayın önce. Yani ikisine de başvurabilirsiniz. Teacher Training programlarına okulla ya da danışmanlık firmasıyla görüştükten sonra beraber karar verirseniz daha sağlıklı olur. Belki sizin için gerek olmadığını söyleyebilirler.

      Şimdiden hayırlısıyla inşallah olur diyorum.

      Hayırlı Günler,

      Selam ve dua ile....

      Not: Bu arada adım Gökhan değil Göksel :)Ama sorun değil merak etmeyin....

      Göksel

      Sil
  56. Merhaba Göksel Hocam,

    Hocam bütün yazılan yorumları ve cevapları okudum. Az çok bilgi edindim. Lakin hâlâ aklımı kurcalayan sorular var. İznin ile sormak isterim.

    Öncelikle kendi bölümümden başlayayım. Hocam ben Almanca Öğretmenliği'nden mezun oldum. Yani Eğitim fakültesinden. Ayreten Fen Edebiyat bölümlerinden mezun olup da bir yıl formasyon içinde mücadele eden meslektaşlarımdan birisi değilim. Yani Eğitim fakültesinden mezun oldum. Doğal olarak formasyonumda var. Tabi diplomama baktığımda böyle bir ibare var mı yok mu pek bakmadım yani dikkat etmedim.

    1. Şuan Türkiye'de ikamet ediyorum. Diyelim Naric'e buradan belgelerimi gönderdim ve Öğretmenlik yapabilirim ibaresini yazmışlar diyelim. Bu Naric belge ile Türkiye'deki İngiliz konsolosluğuna mı vize için başvurmalıyım? Evetse ne tür vize başvurusu olması gerek?

    2. Naric'e sadece diploma mı göndermek yeterli olur? Yoksa başka hangi evraklar gerekiyorsa onları da madde olarak yazabilir misiniz?

    Şimdiden teşekkürler. Saygılarımla
    Murat

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Murat Bey,

      Bu çok geç cevabım için çokk özürdilerim. Umarım siz de cevabını bulmuşsunuzdur bu sorularınızın şimdiye kadar. Ama yine de sizin durumunuzda olanlar için aşağıya bildiklerimi yazayım.

      1- Türkiyede İngiliz Elçiliğine gidip ben İngilterede öğretmen olmak istiyorum derseniz size vize vermezler. Yukarıdaki yazımda " .... İngiltere dışından, özellikle de Türkiye’de iken İngiliz elçilğine gidip “Ben İngiltere’de öğretmen olmak için çalışma vizesine başvurmak istiyorum” derseniz size kesinlikle vize vermezler. Burası Kanada gibi ya da Amerika gibi göçmen almıyor." ve yine " ... Yani bu kurslara başvurup bu fırsatlardan yararlanıp burada öğretmenliğe başlayabilmeniz için BİR ŞEKİLDE İNGİLTERE’YE GELMENİZ, BULUNMANIZ GEREKİYOR." sözlerimin neresini anlamadınız da yine bu soruyu soruyorsunuz ben de anlayamadım hala ? Bunu daha nasıl anlatacağımı söyleyeceğimi ben de şaşırdım. Bilmiyorum yani. Yukarıdaki yazımı dikkatlice tekrar tekrar okuyun lütfen.

      2- Bunu da yukarıdaki yorumlarda yine söylemiştim. Yine buraya yazıyorum inşallah son defa olur :) :

      * Diploma
      * Trankript
      * Formasyon Belgeniz (Diplomanızdan ayrıysa eğer)

      Allah gönlünüze göre versin inşallah ama tabii ki hayırlısı neyse onu versin...

      Hayırlı Günler,

      Selam ve dua ile...

      Göksel

      Sil
  57. Merhaba
    TR de Acik ogretim 4 yillik calisma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bolumu mezunu diplomasi ingiltere de denkligi nedir biliyor musunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Adsız,

      Hayır bilmiyorum. NARIC e sormanız lazım. Size denkliğinizi verebilirler muhtemelen ama öğretmenlikle ilgisi olmayabilir eğer formasyonunuz yoksa.

      Hayırlı Günler,

      Selam ve dua ile...

      Göksel

      Sil
  58. Ben Turkiyede Beden Egitimi ogretmenligi mezunuyum ve yaklasik 1.5 yildirda londradayim ogretmenlik yapabildigimi bilmiyordum upper-intermediate seviyesinde ingilizcem var aceba bu ingilizce ile kosullar banada uyuyor mu aceba suanda ogretmenlik yapan birisi varsa bana yardimci olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Erdi Bey,

      Evet öğretmenlik yapbilirsiniz. Yukarıda anlattığım adımları izleyip NARIC ten denkliğinizi alın ve okullara ya da danışmanlık firmalarına başvurun onlar size İngilizcenizle ilgili gerekeni söylerler merak etmeyin.

      Şimdiden başarılar dilerim.

      Hayırlı Günler,

      Selam ve dua ile....

      Göksel

      Sil
  59. 4 yillik Calisma ekonomisi ve endüstri ilişkileri diplomasinin ingiltere de denkligi nedir bilen cevaplayabilir mi lutfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gonca Hanım,

      NARIC e sormanız lazım. Yukarıda cevaplamıştım bu soruyu sanırım siz yukardaki adsızla aynı kişisiniz. Türkiyedeki çoğu üniversitenin denkliği var diye tahmin ediyorum NARIC te. Bana gönderdikleri mektupta bilgi bankalarında (database) çoğu Türk üniversitelerinin olduğundan bahsettiklerini hatırlıyorum. Dediğim gibi NARIC e sorun sanırım denklik alırsınız büyük ihtimalle tabii bu sadece benim tahminim. Emin olarak ya da yüzde yüz bilerek söylemiyorum.

      Hayırlı Günler,

      Selam ve dua ile...

      Göksel

      Sil
  60. Mrb Göksel Bey
    M.E.B. 17 senelik teknoloji ve tasarım öğretmeniyim.Önümüzdeki sene 2017-2018 eğitim yılından itibaren İngiltere'de öğretmenlik yapmak istiyorum,Gerekli başvuruları ne zaman ve nereye yapabilirim?
    Uludağ Üniversite,Eğitim Fakültesi ,Resim-İş Öğretmenliği mezunuyum ama Teknoloji ve Tasarım öğretmenliği yaptım 17 sene,benim durum görsel sanatlar mı olacak yoksa art and design mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Unknown,

      Bir öğretmen olarak bu soruyu sormanıza şaşırdım doğrusu. Ben yukarıdaki makalemde sizin sorularınızın cevaplarını verdiğimi sanıyordum. Ama yanıldığımı gösterdiniz.

      Yukarıdaki yazımda İngiliz Elçiliğine gidip ben öğretmen olarak İngilterede çalışmak istiyorum bana vize verin derseniz ne olacağını söylemiş miyim ? Söylemişim ? O zaman Türkiyeden bu işin olmayacağını biliyor olmanız lazım.

      Üstüne büyük harflerle başvuru yapmanız çalışmanız için İngilterede olmanız lazım demiş miyim ? Demişim ?

      İngilterede Merkezi Atama sistemi yok. Okullar kendileri ilan ediyor oralara gidip okul okul başvuru yapmanız lazım demiş miyim ? Demişim

      Başvuru zamanıyla ilgili olarak da 4. maddenin b şıkkında bilgi vermişmiyim ? Vermişim.

      Daha siz bana neden ve nasıl " Gerekli başvuruları ne zaman ve nereye yapabilirim? " diye sorabiliyorsunuz, ben bunca uzun uzun yazıp açıklamaları niye yaptığımı da anlamış değilim.

      Bu sorularınıza yine kısa bir cevap veriyorum: Yukarıdaki yazımı lütfen tekrar anlayarak okuyunuz. Cevapları orada var.

      Durumunuzla ilgili olarak da hem mezun olduğunuz bölüm yani diplomanız hem de 17 yıllık tecrübeniz de değerlendirilir. Burada sanırım Art & Craft diye bir ders var. Sanat ve El işi diye tercüme edeyim size onu yapabilirsiniz. Ama denkliğinizi diplomanıza göre alırsınız.

      Eğer buraya gelir de öğretmen olarak çalışmak için bir okula ya da eğitim danışmanlığı firmasına başvurursanız bu 17 yıllık tecrübenizi de söylersiniz. Onu da değerlendirmek isterler eminim.

      Sanırım bu cevaplar sizin için yeterlidir.

      Şimdiden kolay gelsin size.

      Selam ve dua ile,

      Göksel

      Sil
    2. Göksel Bey ,cevabınız için teşekkür ederim,yazmaya unuttum aynı zamanda Bulgaristan vatandaşlığım var,NARIC vasıtasıyla birşeyler yapmaya çalışacağım,tam olarak ne olduğunu anlayamadım ama bir çeşit devlet diploma tanıma sitesi gibi birşey.Sorum tam olarak şuydu:Resim bölümü mezunuyum ama Teknoloji ve Tasarım öretmenliği yaptım,bu karşı tarafta çelişki yaratabilir;derler ki sen resim bölümü mezunusun ,nasıl oldu da 17 sene teknoloji ve tasarım derslerine girmişsin.Asıl o çelişki durumu beni orkutuyor,bir taraftan hiç birşey de olmayabilir ...

      Sil
    3. Merhaba Metin Bey,

      Rica ederim. NARIC İngilterede üniversite diplomalarının denkliğini veren kurum. Tıpkı bizdeki YÖK gibi. Yurtdışından gelen bir diplomanın denkliğini nasıl biz de YÖK araştırıp veriyorsa burada da NARIC yapıyor aynı işi.

      Siz bence Bulgaristan vatandaşlığınızı kullanarak buraya gelip kendiniz durumu görün daha iyi yaparsınız. Ne buradaki NARIC ne de başka bir ülkedeki denklik veren kurumun size sırf 17 yıl tecrübeniz var diye Teknoloji ve Tasarım denkliği vereceğini sanmıyorum. Bunlar mezun olduğunuz bölümün diplomasına göre verilir. Belgeye dayalı olarak yani. Bu birinci aşama. İkinci aşamada sizin öğretmenlik yapmak istediğiniz okullarda bu denkliği kullanıp Resim öğretmeni ya da Sanat ve El işi öğretmeni olarak işe başlamak ya da başvurmaktır. Bu ikisini bir birine karıştırmayın. Başvuru esnasında bu 17 yıllık Teknoloji ve Tasarım tecrübenizi de dile getirebilirsiniz. Ama bunun NARIC ile bir ilgisi yok. Başvuracağınız okulla ilgili. O başvuracağınız okul sizden bu 17 yıllık tecrübenizi belgelendirmenizi de isteyebilir. Bu onların bileceği ve sizin ispatlamanız gereken bir şey olacaktır.

      Siz dediğim gibi buraya gelin ve kendiniz görün daha iyi olur.

      Selam ve dua ile....


      Göksel

      Sil
  61. Merhaba! Ben lisede dil bölümünü seçtim.Üniversiteyide İngiltere de okumak istiyorum.Üniversiteyide bitirip öğretmen olduktan sonrada ingiltere de okumak istiyorum.Bunun için ne yapmalıyım? Bİr de ne öğretmeni olunuyor? Bu arada blogunuzu çok beğendim.Çok yararlı ve açıklayıcı.
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Öznur Hamın,

      Mesajınız için teşekkür ederim.

      Yazdıklarınızdan pek bir şey anlaşılmıyor. Hem üniversiteyi İngilterede okumak istiyorsunuz hem de üniversiteyi bitirip öğretmen olduktan sonra (sanırım Türkiyede bunları yapacaksınız?)İngilterede okumak istiyorsunuz.

      Bu karmaşık sorularınıza bir cevap veremem. Ne sorduğunuz tam anlaşılmıyor. İlkokula mı gidiyorsun yoksa orta okula mı bilmiyorum ama kesinlikle liseye gitmiyorsun galiba bu sorularınla.....

      Neyse ben sana yine de yardımcı olayım.

      1- Üniversiteyi İngilterede okumak istiyorsan;
      Bunun için lise diploman ve yeterli paranın olması gerekiyor ve buradan bir üniversite bulup sömestir kayıtlarını yaptırırsan sanırım gelip burada okuyabilirsin bir sıkıntı olmadan. Bunun için İngiliz Elçiliğinin sayfasındaki öğrenci vizesiyle ilgili bölümlere bak ve dil okullarıyla ilgili yazımı oku.

      2- Üniversiteyi Türkiyede bitirip öğretmen olursan;
      Burada da okumak için master yapman yani, yine aynı şeyler. Üniversiteyi ayarlayıp parasını yatırıyorsun ve vize ile ilgili belgelerini hazırlayıp başvuruyorsun. Vize verilirse gelip okuyorsun.
      Burada öğretmen olmak içinse yine yukarıdaki yazımı bir daha oku.

      3- Ne öğretmeni olacağına sen karar veriyorsun ya da buradaki seçeneklerden seçiyorsun. Yukarıdaki yazımı ve yorumları tekrar oku.

      4- Blogumla ilgili düşüncelerin için teşekkür ederim.

      Umarım burada yazdıklarım sana yardımcı olur.

      Selam ve dua ile....

      Göksel

      Sil
  62. Merhaba iyi gunler sayfaniz icin oncelikle tesekkur ederim. Inceledim fakat benzer bi yorum goremedim. Ingiltere'ye yerlesim vizesiyle geldim. Vizeyle ilgili bir sorunum yok cok sukur. Turkce ogretmenligi mezunuyum ve burada ogretmenlik meslegimi yapmak istiyorum. Su an arastirmaya basladim fakat Turkce ogretmenliginden ziyade burada resmi okullarda calismak istiyorum. Sanirim ilk kademe sinif ogretmenligi tarzinda olabilir cunku Turkiyedeki bolumumun karsilik geldigi bir alan yok sanirim. Diplomamda uluslararasi oldugu yaziyor bir tarafi Turkce bir tarafi Ingilizce transkriptim Turkce. Oncelikle sorum Naric e basvurmama gerek var mi yoksa burda sertifika alip Turk diplomami kullanabilir miyim? Ikinci sorum bazi egitimlerden bahsetmissiniz yukarida bunlara ihtiyacimin olup olmadigini nasil ogrenebilirim. Suanda buraya geleli iki ay oldu iletisim kuracak kadar Ingilizcem var ve dil egitimi almaya devam ediyorum. Turkiye'de ogretmenlik yapmadim hic mezun olup buraya geldim. Birde imkanim olursa (dil sorunu bittikten sonra) egitim bilimleri uzerine yuksek lisans ve doktora yapmak istiyorum burada. Hem ogretmenlik yapip hem akademik egitim almam mumkun mudur yoksa burda sistem nasil isliyor en ufak bir bilgim yok. Yuksek lisansa basvurmak icin yine denklik sart mi biraz karisik oldu ama insallah yardimci olabilirsiniz. Cevabinizi bekliyor olacagiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zafer Bey,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Geç cevap için kusura bakmayın. İlk kademe okullarında Türkçe öğretmeni olarak çalışamazsınız. Okullarda Türkçe dersleri verilmiyor. Başka bir branşta çalışabilirsiniz. Yanı Türkiyede branşı sınıf öğretmeni olan öğretmenler gibi burada da sınıf öğretmeni olarak çalışabilirsiniz.

      NARIC e başvurmanız ve denklik almanız gerekecektir. Hangi sertifikayı nasıl alıp çalışacaksınız anlamadım? Sertifika alırsanız Türk diplomanıza niye gerek olacak ? Nerden duydunuz bu soruları ya da bilgileri ben de bilmiyorum. Bunlar yanlış sanırım. Siz yine NARIC den başlayın.

      2. sorunuzun cevabı, herhangi bir eğitim danışmanlığı firmasına ya da okula gidip öğretmenlerle ya da müdürle (headteacher) görüşüp bunu sorup öğrenebilirsiniz.

      Siz önce dil sorununuzu halledin derim bence sonra bakarsınız. Türkiyede normalde bu diplomayla öğretmenlik yapabilirim deyin. Ve üniversiteyi bitirir bitirmez buraya geldiğiniz için bunun mümkün olmadığını söyleyin. Sıkıntı olacağını sanmıyorum.

      Hem öğretmenlik yapıp hem de yüksek lisans ve doktora yapmak sanırım mümkün olmayacak. İkisinden birini tercih etmeniz gerekecektir.

      Yüksek lisansda denklik değil ama diploma sorarlar normalde. Gitmek istediğiniz üniversite ile temasa geçin onlar size söylerler ne yapmanız gerektiğini zaten.

      Burada TUSU (Turkish University Students Union) diye bir STK da var. Facebooktan da ulaşabilirsiniz onlara. Orayada sorun size yardımcı olurlar.

      Selam ve dua ile....

      Göksel

      Sil
  63. Merhaba Göksel Bey,
    Yazınız için çok teşekkür ederim.
    Eminim benim gibi UK'da öğretmenlik konusunda sorusu olanlara çok faydası olan bir yazıdır.
    Ben "FIZIK OGRETMENIYIM". 15yıl tecrübeliyim yasim 37. UK da fizik ve matematik öğretmenlerine çok ihtiyaç olduğu konusunda yazılar okudum. Ingilizcem fizik öğretmeye yetecek kadar iyi. Acaba en hızlı şekilde UK da iş bulup (öğretmen olarak) çalışmak için ne yapmalıyım? Hızlı dememin sebebi hemen bugün gelip çalışma imkanım olsa giderim.
    Türkiye tecrübem belgeli ve başarılıyım.
    Lütfen cevaplarsanız teşekkür ederim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Efehan Bey,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Burada bire bir özel kurs vermede İngilizceniz idare edebilir. Ama bir okulda bir sınıfta sizin yeter dediğiniz İngilizceniz yetmez diye anlıyorum ben söylediklerinizden. O yüzden en hızlı şekille ilgili olarak yukarıdaki yazımı tekrar tekrar okumanızı tavsiye edeceğim. Başka yolu yok malesef.

      Olsaydı emin olun ben yapardım....

      Selam ve dua ile...

      Göksel

      Sil
  64. efehan hocam özelden yazabilirmisiniz,ben de sizin gibi orada öğretmenlik yapmak istiorum

    YanıtlaSil
  65. Merhaba a Goksel Bey Benim nisanlim subat ayinda temelli londaraya donus yapicak kendisi rus dil edebiyat ogretmeni olucak bu sene kendisi gelmeden once hangi diplamalari almali ve geldiginde nereye basvuru yapmasi lazim bu konuda yardimci olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Melissa Hanım,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Geç cevap için kusura bakmayın.

      Sorunuz biraz karışık. Rus Dili ve Edebiyatı öğretmeni nerede olacak onu anlamadım ? Rusyada mı ? Londrada mı ? Öncelikle Rus Dil ve Edebiyat Öğretmeni diploması olmalı nişanlınızın. Eğer Londraya dışardan geliyorsa o diplomasını da NARIC e gönderip denklik alması lazım. Diplomanın yanında transkript de alması gerek.

      Bu iki belge yeterli olur. Sonra da NARIC den denklik gelince yukardaki yazımda açıkladığım maddeleri yapsın. Bir daha okuyun yazımı lütfen. Başka ekleyecek bir şeyim yok çünkü...

      Selam ve dua ile....

      Göksel

      Sil
  66. Göksel bey merhaba,
    umarım hala cevap yazıyorsunuzdur.Türkiye de matematik öğretmeniyim ayrıca formasyon belgem var dil orta üzeri denebilir.Orada öğretmenlik şansım nedir hangi vizeyle gelmem mantıklı olur, dile çok hakim olmadığım için en çok düşündüren şey bu aslında.
    Erhan

    YanıtlaSil
  67. Merhabalar .öncelikle yukardaki her ayrıntıyı bütün gece boyunca okudum ve yardımlarınız için teşekkür etmek istedim. Umarım benim sorumu da görürsünüz ve cevaplarsınız. Çünkü hayli zaman geçmiş konuşulanların üzerinden. Şimdiden çok teşekkür ederim. Ben eğitim fakültesi fen bilgisi öğretmenliği son sınıf öğrencisiyim. Nişanlım ingiltere vatandaşı ve evlenince orada dil öğrenmek şartıyla öğretmenlik yapmam mümkün gibi görünüyor. Bunun imkan dahilinde olduğunu düşünmemiştim. Nasıl sevindim anlatamam. Ilerleyen günlerde araştırmasını yapacağım. Ancak size sormak istediğim bir konu var. Dil öğrenmek şart tabi ama bunun için toefl veya ielts gibi bir sınavdan belirli bir puan alma şartı var mı? Benim dil yeterliğimi nasıl ölçecekler.. Çünkü ona uygun bir dil kursuna ya da okuluna gitmem gerekir... ikinci sorum da ben evlendiğin takdirde en azından çalışma izni sorununu aşmış olacağım değil mi,,, Tekrar teşekkür ederim.

    YanıtlaSil