29 Kasım 2011 Salı

İNGİLTERE'DE ÖĞRETMENLİK(!)

Burada temel oluşturması için yapılacakları maddeler halinde yazıp açıklamaya çalışacağım sizin için...



1- Birinci yapmanız gereken öncelikle mezun olduğunuz alanla ilgili İngiltere'den DENKLİK almanız. Bu denkliği İngilterede kısa adı NARIC olan kuruluş veriyor. Onun adresi de: www.naric.org.uk. Eğer İngiltere dışındaysanız ve buraya gelmeden de belgemi alayım diyorsanız mektupla da buraya başvuruyorsunuz. Gerekli bilgiler için kurumun internet sayfasına bakınız lütfen.

2- Denklik belgenizi aldıktan sonra eğer öğretmenlik formasyonunuz varsa öğretmenlik işi bulmak için başvurabilirsiniz. Eğer diplomanızda formasyonunuz yazıyorsa bir sorun olmaz ama formasyon aldığınız ayrı bir belgede yazılı olarak size verilmişse, Naric'e başvururken bunu iyice belirtin ve Türkiye'de öğretmenlik yapabilecek belgelere, formasyona sahip olduğunuzu ve bunun size verilecek Naric Denklik Belgesinde de belirtilmesini özellikle belirtin.

3- İngiltere'de bizim gibi dışardan gelmiş kişiler Supply Teacher (Türkiye de böyle bir sistem yok ama en yakını ücretli öğretmenlik ya da kadrolu bir öğretmenin başka bir okulda yapılan görevlendirme sistemi diyebileceğimiz bir sistem.) olabilir ilk aşamada, yıllar ve tecrübe ilerledikçe de bir okulda resident teacher (o okul için kadrolu öğretmen diyelim) olabilirsiniz.

Bu Supply Teacher bir günlük olabileceği gibi, haftalık, aylık ya da yarım veya tam dönemlikte olabiliyor. Okulun ihtiyacına göre değişiyor bu yani.

Bundan başka Supply Teacher'ın biraz alt kademesinde olan sınıf içinde öğretmene yardımcı olan başka bir görevli anlamına gelen Teaching Assistant var. Bunu da yapabilirsiniz. SNT (Special Needs Teacher, özürlü, sakat çocuklara öğreten öğretmen), EAL (İngilizcesini şimdi hatırlayamadım ama anadili İngilizceden başka olan çocuklara İngilizce öğreten öğretmen anlamında kullanılıyor.) gibi öğretmenlikleri de yapabilirsiniz tabii tecrübe ve şartlarınıza göre.

4- Malesef İngiltere’nin acı gerçeği öğretmenliğe başlamadan önce, İngiltere formasyon sistemi hakkında bilgili ve tecrübeli olan öğretmenler tercih ediliyor. Bunu elde etmek içinde 2 yol var.

a- PGCE (Post Graduate Certificate of Education): İngiltere vatandaşları ve bizim gibi dışardan gelipte öğretmen olmak isteyenler ama genellikle de formasyonu olmayanlar için bu belgenin alınması gerekiyor. Herhangi bir üniversitede bir yıl süren, hem teori hem de pratiğe/staja dayalı bir kurs programı. Google'dan PGCE veren üniversiteler diye araştırdığınızda bulursunuz sanırım. Bu 1 yıl sizin tabi dil seviyenize ve formasyon derslerindeki hızlı ilerleyişinize göre de değişebilir, yani daha da az sürebilir bir yıldan. Size bağlı bunlar sonuçta.

b- GTP (Graduate Teacher Program)/ITT (Initial Teacher Training): Herhangi bir ilkokul, ortaokul ya da lise de düzenlenen bir program. Her okul bunu düzenlemiyor. Okullar kendileri zaten ilan ediyorlar eğer düzenleyeceklerse. Genelde de Ekim ayı içinde bir sonraki yılın başvurularını alıyor okullar. Bazı okullar bu başvuru süresini Kasım sonuna kadar da uzatabiliyorlar. Tabii bu okuldan okula değişen bir uygulama. Bu iki yoldan herhangi birine Ekim/Kasım ayları içinde başvurdunuz ve de kabul edildiniz diyelim, evet sizi kabul etmeleri gerekiyor ve bunu size mektupla zaten bildiriyorlar, karar vermeden önce mülakata da çağırabilirler, kursa hemen başlamıyorsunuz. Kursa bir sonraki yılın Eylül ayında başlıyorsunuz.

Bu kursu veren okullar size hem belli bir maaş veriyorlar hem de yine formasyon veriyorlar teori ve pratiğe dayalı olarak. Eğer bu programı geçer ve belgenizi alırsanz QTS (Qualified Teacher Status) alarak başlıyorsunuz. Yani bizdeki öğretmen adayları gibi bir şey. Kadrolu olarak başlayanlar diyelim anlamanız için. O yüzden kadrolu öğretmen adayı diye çevirmek yanlış olmaz.

Bu kursları veren bulunduğunuz yerde ya da yere en yakın üniversiteleri bulmak şu linkten faydalanabilirsiniz aramak için: http://search.gttr.ac.uk/cgi-bin/hsrun.hse/General/gttr_search/gttr_search.hjx;start=gttr_search.HsForm.run



5- Nasıl başvuruyorsunuz iş için? İngiltere'de Türkiye'deki gibi merkezi atama sistemi yok. Burda her öğretmeni Milli Eğitim Bakanlığı atamıyor. Ya yaşadığınız yerdeki veya İngiltere genelinde öğretmene ihtiyacı olan okullara başvuruyorsunuz, ya da bir eğitim danışmanlığı firmasına kayıt olup onların size iş bulmasını bekliyorsunuz. Böyle bir danışmanlık şirketine başvurmak daha çabuk iş bulma açısından faydalı olabilir tavsiye ederim.

6- Gelelim burda öğretmenlik yapmak için başka önemli bir konuya. O da bütün bunları İngiltere’de yapabilmek için ÇALIŞMA VİZESİNE sahip olmak gerekiyor. O da eğer buraya yerleşim (settlement) vizesiyle geldiyseniz zaten ayriyeten bir çalışma vizesine gerek kalmadan başvurabilir ve öğretmen olarak çalışabilirsiniz. Ya da buraya öğrenci olarak gelip burda vizenizi uzatmadan önce ya da uzattıktan sonra, artık ilk vizenizin süresine bağlıdır bu, bu kurslara başvurabilir kabul edilincede çalışma vizenizi sunabilecekseniz olur. Yani bu kurslara başvurup bu fırsatlardan yararlanıp burada öğretmenliğe başlayabilmeniz için BİR ŞEKİLDE İNGİLTERE’YE GELMENİZ, BULUNMANIZ GEREKİYOR. Yasa dışı yollardan gelmeyi ya da bulunmayı kastetmiyorum. Şansınız olmaz zaten öyle gelipte başvurmak için.

İngiltere dışından, özellikle de Türkiye’de iken İngiliz elçilğine gidip “Ben İngiltere’de öğretmen olmak için çalışma vizesine başvurmak istiyorum” derseniz size kesinlikle vize vermezler. Burası Kanada gibi ya da Amerika gibi göçmen almıyor.
                        
Ancak şöyle olabilir. Burada tanıdığınız bir okul müdürü varsa, onlarda sizi kendi okullarında çalıştırmak istiyorlarsa, size sponsor olup sizi buraya getirebilirler bu da biraz mucize gibi görünüyor. Biliyorum belki bunları okumak sizin, bunu, yani İngiltere’de öğretmenliği düşünenler, için zor ve gayet can sıkıcı ama adamlar şartları böyle yapmışlar. Yapacak bir şey yok. Ben de o tür sıkıntıları yaşadığım için biliyorum, neler hissettiğinizi, hissedebileceğinizi.

Amerika’dan, Kanada’dan ya da diğer Avrupa Birliği ülkelerden buraya gelip öğretmenlik yapmak istiyorsanız yine bulunduğunuz ülkedeki İngiliz Elçiliğinden bilgi almanız daha doğru olur. Yine de size yardımcı olsun diye bu vize işleriyle ilgili olan kurumun internet adresini veriyorum burda. Oradan da bakıp siz kendiniz de fikir edinebilirsiniz: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/

Benim bu konuyla ilgili TEMEL olarak söyleyeceklerim bunlar. İşe alınma aşaması ve alındıktan sonraki şeyleri burada yukarıdaki gibi uzun uzun anlatmaya gerek yok. Önce değindiğim bu temel adımları gerçekleştirip İngiltere’de öğretmenlik yapacak belgelerinizi almanız gerek. Diğerleri daha sonraki detaylar olarak kalıyor.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım şeylerden sonra, burada öğretmen olmaya çalışan/çalışacak kişilere şimdiden başarılar diliyorum.

Umarım herşey gönlünüzce olur ve tez zamanda öğretmenlik yapmaya başlarsınız...!


Hayırlı Günler...,



Göksel Tuğan

29 Kasım 2011  04:15

28 Kasım 2011 Pazartesi

iNGİLTERE'DE INDEFINITE LEAVE TO REMAIN/SETTLEMENT (OTURUM) VİZESİ VE BAŞVURUSU

Bir İngiliz vatandaşıyla evli olup İngiltere’de yaşayan ve 2 yıllık geçici vizeden sonra kalıcı oturuma, İngilizce adıyla Indefitine Leave To Remain’e, başvuracak Türk vatandaşlarımıza yardımcı olmak için buraya bu kalıcı oturuma başvuruyla ilgili kendi bilgi ve tecrübelerimi yazacağım, bu kalıcı oturuma başvurup almış birisi olarak.

Böyle bir yazı yazmama sebep olan şey ise, ben bütün bu resmi işlem ve başvuruları yapmak için kimseden yardım almamış/alamamış ve bütün bilgileri, ne yapmam-nasıl yapmam gerektiğini hep internetten kendi başıma araştırıp bulmuş olmam. Eğer derli toplu bir bilgi veren olsaydı hiç değilse o harcadığım zamandan tasarruf eder hem de nasıl olacak, nasıl yapacağım diye boşuna endişelenip o stresi yaşamazdım.

İşte o yüzden bu durumda olanlara yardımcı olup yol göstermek için herşeyi mümkün olduğunca adım adım anlatacağım bu yazıyı yazıyorum. Umarım faydalanmak isteyenlere bir faydası olur.

Kalıcı oturuma başvuracaklar için şimdiden de başarılar diliyorum.

Gelelim asıl konumuza. Kalıcı oturuma geçmeden önce adım adım gideceğimi de yukarıda söylediğim için buraya geldiğiniz ilk günden itibaren başlamak istiyorum.


1-  Buraya gelir gelmez, herhangi bir polis karakoluna ya da councila gidip kayıt olmanıza, hergün gidip imza atmanıza, bir yerlere ülkeye geldiğinizi bildirmeye falan GEREK YOKTUR! Rahat olun. İngiltere’ye gelmiş olmanın zevkini çıkartın, normal hayatınıza devam edin, çevrenizi tanıyın, sokakları evinizin bulunduğu yeri iyi öğrenmeye ve mümkün olduğunca da kaybolmamaya çalışın. Yolda kimse sizi çevirip kimlik/pasaport soramaz, POLİS BİLE!, niye buraya geldin ne işin var burada diye soramaz tabii bir suça karışmamışsanız, hırsızlık yapmamış, ne bileyim bir kavgaya karışıp adamı bıçaklamamışsanız..! İki yıl sonra kalıcı oturuma başvuracağınızdan herhangi bir suç işlemeyin ve sabıka kaydına sahip olmayın burada çünkü vizenizi etkileyebilir. Yani vizeniz büyük bir ihtimalle verilmeyebilir sırf küçük bir sabıka kaydından. O yüzden erkeklere tavsiyem kavgadan uzak durun. Dişinizi sıkın, yüzünüzü öteki tarafa dönüp oradan uzaklaşın, vizeniz için..!


2-  İsterseniz geldikten bir gün, bir hafta, bir ay, bir yıl sonra, çalışmaya başlayabilirsiniz, tabii bu sizin ve İngiliz eşinizin maddi durumuna da bağlıdır yani çalışmanız para kazanmanız gerekiyorsa geldiğinizin ertesi günü bile hemen iş arayıp çalışmaya başlayabilirsiniz, ayriyeten ÇALIŞMA VİZESİNE GEREK YOKTUR...! Size verilen vize settlement (yerleşim) vizesidir ve iki yıl boyunca bu vizeyle HİÇ BİR KANUNİ SORUN OLMADAN çalışabilirsiniz. İşe başvuru formlarında ya da mülakatlarda (interview) size “İngiltere’de çalışma hakkına sahip misiniz?” diye sorulduğunda rahatlıkla EVET diyebilirsiniz. Hiç bir sorun olmaz. Pasaportunuzdaki bu vizeyi göstermeniz yeterli olacaktır gerektiğinde. Zaten onlar kendileri bu vizeyi göstermenizi isteyip fotokopisini alıyorlar. Gerisini onlar hallederler yani. 

Ayrıca eğer vizenizin üzerinde aksi yazmıyorsa, iki yıl boyunca devletten herhangi bir yardım alamaz ve başvuru yapamazsınız. Başvursanız bile başvurunuz reddedilir. Bu yardımları benefit diye bilenen her türlü yardım olarak kastediyorum.


3-  Şimdi kalıcı oturum konusuna gelebiliriz. Kalıcı oturuma başvurduğunuzda sizden İngilizceyi gerekli seviyede ve İngiltere’deki hayatla ilgili şeyleri, genel kültür bilgileridir bunlar, bildiğinizi ispatlamanızı isteyecekler. Bunu ispatlayan belgeyi kalıcı oturuma BAŞVURUYU YAPMADAN ÖNCE ALMIŞ OLMANIZ GEREKMEKTEDİR. Bu belgeyi almanın da iki yolu var:

a. Life In The UK (İngiltere’deki Hayat) Testine girip geçti belgesi almak.Eğer İngilizceyi okuması-yazmasıyla Entry Level 3 (Giriş/Başlangıç Seviyesi 3 diye çevirebileceğimiz) seviyesinde biliyorsanız, sizin oturduğunuz yerde bulunan sınav merkezine gidip bilgisayarda bu sınavı oluyorsunuz. Bunun için gerekli bilgileri http://lifeintheuktest.ukba.homeoffice.gov.uk/ linkinden öğrenebilirsiniz.

İngilizce’nizin Entry Level 3 olup olmadığını anlamak için şu verdiğim linke gidin ve açılan sayfanın sağ alt köşesindeki “Begin Test” tuşuna basıp testi başlatın EĞER ORADA ÇIKAN SORULARI VE CEVAPLARI OKUYUP ANLAYABİLİYORSANIZ seviyeniz Entry Level 3 ya da üstü demektir. Oradaki soruları doğru bilip bilmemeniz önemli değil. Sadece ekranda çıkan soruları-cevapları (şeyleri) okuyup anlayabilmeniz önemli, doğru cevap vermek için elbette hazırlık kitabından çalışıp öğrenmeniz gerekiyor. Bu da bahsettiğim link: http://www.ukcitizenshiptest.co.uk/

Bu testin hazırlık için resmi bir kitabı da var aynı adla. Kitabın adı Life In The UK Test Handbook. Bu çalışma kitabı. Bir de küçük sadece testlerin olduğu alıştırma yapma kitabı var. İkisini alıp sıkıca çalıştınız mı neredeyse aynı sorular çıkan sınavı çok rahat geçersiniz. Kitapların ikisini almaya mecbur değilsiniz. İsterseniz sadece çalışma kitabını alıp test kitabını almayabilirsiniz. Bu size kalmış. Ama işinizi şansa bırakmadan ikisini de almanızı tavsiye ederim. 

O zaman başka hiç kimseye ya da kitaba ihtiyacınız kalmaz. Kafayı gömüp çalıştınız mı kitaplara sınav zaten çok kolay. Dediğim gibi neredeyse kitaptaki soruların aynısı çıkıyor. Başarıp geçmemeniz için hiç bir sebep kalmaz o zaman yani. Kitapların fiyatı da ben aldığım zaman çalışma kitabı £16, test kitabı da küçük olanı yani £9-10 idi galiba ya da ikisinin toplamı da £16 olabilir tam hatırlayamıyorum şimdi. Siz bu kitapları alacağınız zaman bu fiyatlar değişebilir. Bunu da unutmayın.
 
Bahsettiğim kitapların resmi

Sınav merkezinde topluca 5-10 kişiyle beraber aynı anda sınav oluyorsunuz bilgisayarın başında. Sınavı bitirince sizi hemen başka bir odaya alıyorlar. Oradaki bilgisayardan sınav sonuçlarınızı kontrol edip size oradan bir çıktı veriyorlar (yani yazıcıdan yazdırdıkları bir kağıt) geçtiyseniz onu mühürleyip size veriyorlar. İşte bu belgeyi SAKIN KAYBETMEYİN. Kalıcı oturuma başvururken bu belgeyi de beraber ekliyorsunuz başvuru formuna.

Kaybederseniz yenisi çıkartmak için YENİDEN SINAVA GİRMENİZ GEREKİYOR! Tekrar o süreci yaşamak istemezsiniz değil mi ? Bence de HAYIR 

Sınavı kazanamazsanız merak etmeyin, iki yıllık vizeniz bitene kadar, istediğiniz kadar girebilirsiniz. Ayrıca sınava girme zamanıyla da ilgili şunu söyleyebilirim; Geldikten sonra hemen ilk haftalarda, aylarda, ilk yılda da sınava girebilirsiniz. Yani randevunuz ilk geldiğiniz günden 3-5 hafta sonraya da verilebilir, 2-3 hafta sonraya da, tabii randevuların uygunluğuna bağlı olarak. Sınava girmek için ikinci yılı beklemenize gerek yok yani.

Son olarakta sınav ücretini söyleyeyim. Bu ileride değişebilir. O yüzden sizin sınava gireceğiniz zaman bunu yukarıda verdiğim linke gidip internetten ya da gireceğiniz sınav merkezini arayarakta öğrenebilirsiniz. Şu an için £34.00.

b. Eğer İngilizce seviyeniz Entry Level 3’ün altındaysa, yani İngilizce OKUYUP-YAZAMIYORSANIZ o zaman ESOL denilen İngilizce kurslarına gitmeniz gerekiyor. Genelde oturduğunuz yerde bulunan koleje (college) ya da özel bir kursa gidip bu ESOL kursunu alabilirsiniz. Aşağı yukarı 6-7 ay falan sürüyor. Ben en son £700 diye hatırlıyorum ama tabii siz yine de fiyatları kontrol edin değişme ihtimaline karşı.

Oturduğunuz yerdeki bu ESOL kursunu veren koleji ya da özel kursu şu linklerden bakıp bulabilirsiniz:


http://www.learndirect.co.uk/ 

Bu kursta İngilizceyle beraber vatandaşlık dersi (citizenship) de görüyorsunuz. Bu kursu bitirince de yine size verilen BELGE/DİPLOMAnızı saklıyorsunuz ve oturuma başvurduğunuzda bu belgeyi de başvuru formunuza ekliyorsunuz.

Bu iki yoldan BİRİNİ SEÇECEKSİNİZ sadece. İkisini de yapmanıza GEREK YOK!!! Artık durumunuza uygun olana siz karar verirsiniz.


4- Kalıcı oturuma başvurma aşamasına geldiniz şimdi. Başvuru formunu internetten indirip dolduruyorsunuz. Siz bir İngiliz vatandaşının eşi olduğunuz için sizin doldurmanız gereken formun adı FORM SET(M). Bu forma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: 


Bu linke gittiğiniz zaman sayfanın sağ tarafının ortasında Guide (Başvuru Kılavuzu) ve Photo Guidance (Fotoğraf Kılavuzu) dosyaları da var. Oradan gerekli bilgilere ulaşıp formu doldurursunuz artık. Formu bilgisayarınıza indirip, yazdırmanız gerekiyor sonra elle dolduracaksınız.

Başvuru formuyla beraber bazı ek belgeler ekleyeceksiniz. Bunlardan bir tanesi ekonomik durumunuzla ilgili. Banka ekstreleri, hesap cüzdanları ve  başvuru tarihinden itibaren EN AZ 3 ay öncesine ait maaş bordroları gibi belgeler.

Bir diğer ve EN ÖNEMLİSİ de eşinizle beraber yaşadığınızı göstermek için eşiniz ve sizin adınıza varsa 6 tane belge. Bunlar şu belgelerden oluşabilir: Banka ekstreleri, hesap cüzdanları, council tax, elektrik, gaz, su, telefon faturaları, kira kontrat ve mortgage sözleşme belgelerinden karma 6 tane.

Bu belgelerde bu iki yılı kapsayacak şekilde olmalı. Mesela, 2010’da geldiyseniz İngiltere’ye, başvuru tarihiniz olan 2012’ye kadar olan dönemi kapsayan belgeler olmalı. Yani sadece son seneye (2012) ya da ilk seneye (2010) ait 6 belge koyup göndereyim dediniz mi olmuyor. Bu belgelerden en az 3 tanesi değişik olmalı. Yani hepsini council tax ya da gaz faturası koyup da gördermeniz istenmiyor. Mesela, 2010’ ait bir elektrik faturası, 2011’e ait banka ekstresi, 2012’ye ait council tax belgesi gibi. Bunları siz artık kendinize göre ayarlarsınız.

Diğer ek belgelerle ilgili bilgileri de yine yukarıda verdiğim linkteki başvuru formundan öğrenebilirsiniz.


5-  Başvuru şekilleri: Başvuruları mektupla ya da şahsen yapabilirsiniz. Tabii bunların fiyatları da ona göre değişiyor.

a. Mektupla başvurunun fiyatı daha ucuz ama daha uzun sürüyor. Şu anki fiyatı £972. Sizin başvuru yaptığınız zaman fiyatlar değişebileceğinden lütfen ukba’nın internet sayfasından ki yukarıda linkini vermiştim, kontrol ediniz son bir kez daha. Normal şartlar altında 2-3 ay ama en geç 6 ay içinde sonucunu alıyorsunuz. Yani belgelerinizden bazıları eksik değilse, bu arada eksik belgelerin tamamlanması için yazışmalar olacak, ya da burada kaçak kalmıyorsanız, ekstra güvenlik soruşturmaları falan filan olur o zamanda, 2-3 ay içinde cevap alırsınız ve genelde de olumlu olur.

b. Şahsen başvuruda (premium service deniyor) şu anki fiyatla £1350 ve randevu alıp, size söylenen adreste gidip belgelerinizi teslim ediyor ve aynı gün de, yanılmıyorsam, sonucunu alıyorsunuz. Bu başvuru şekli, başvurusunda herhangi bir sorunu olmayanlar, tüm belgeleri tam herşeyiyle düzgün bir başvuru ise aynı gün sonuç alınıyor. O yüzden mektupla başvuruya göre daha pahalı.


6- Başvuru zamanı. Başvurunuzu vizenizin bitiş tarihinden ANCAK 28 GÜN öncesine gelene kadar YAPAMIYORSUNUZ! Vize bitiş tarihinizden 28 gün öncesine gelin. Bu tarihten vizenizin bitiş tarihine kadar başvurma hakkınız var. Bir örnekle daha iyi açıklamaya çalışayım: Diyelim ki vizenizin bitiş tarihi 30 Nisan 2012. Siz 2 Nisan 2012’den itibaren 30 Nisan 2012’ye kadar başvurabilirsiniz. Ama 1 Nisan 2012’de başvuramazsınız. Ya da 31 Mart 2012 de ya da 15 Mart 2012’de “Olsun ben önceden başvurayım da sonucunu daha erkenden alayım diye cinlik yapacağınızı düşünerek” başvuramazsınız. Başvurursanız, başvurunuz reddedilir.

Başvuru sonuçlanıncaya kadar pasaportunuzu GERİ ALAMIYORSUNUZ. Eğer vize başvurunuzu yaptıktan kısa bir süre sonra İngiltere dışına çıkacaksanız bu seyahatinizi iptal etmelisiniz ya da ukba’yı arayıp durumu haberdar etmelisiniz. Bu da başvurunuzun uzamasına ya da reddedilmesine sebep olabilir. Onun için seyahatlerinizi ona göre ayarlayın. Başvuru yaptığınız tarihten sonra, 6 aylık zaman dilimi için İngiltere dışına seyahat ayarlamayın.

7- Başvururken de, belgelerinizin yani sonucun size geri gönderilmesi için parası ödenmiş üzerinde gönderilecek yer olarak sizin adresinizin yazılı olduğu bir zarf göndermeniz gerekiyor. Recorded Delivery ya da Special Delivery yöntemlerinden birini seçebilirsiniz bunun için. Ama ben size garanti olsun diye Special Delivery'yi tavsiye ederim. İnternetten de postanızın gönderilip gönderilmediğini, yolda olup olmadığını takip edebilirsiniz. Bunun için makbuzunuzu saklamanız lazım tabii.

Buraya kadar aklıma gelen ve sizin de aklınıza gelebilecek sorulara yanıt olacak şeyleri elimden geldiğnice yazmaya çalıştım. Geçen sene bu yazımı Facebook’taki bir grupta yazmıştım. Ama o grup kapandığı için tekrar buraya almaya çalıştım. Haliyle benimde bazı şeyleri tam hatırlayamadığım ya da yanlış hatırladığım olabilir. Onun için kusuruma bakmayın. O yüzden bu yanlışlarımı, hatalarımı da düzeltecek kişilere şimdiden teşekkür ediyorum. Tabii işi fazla kişiselliğe dökmezseniz sevinirim.  Benden şimdilik bu kadar. Umarım sizlere faydası olur.

Oturuma başvuracaklara şimdiden başarılar diliyorum. Bir sonraki yazım İngiltere’de Öğretmenlikle ilgili olacak.

Tekrar görüşünceye kadar şimdilik hoşçakalın.


Herkese İyi Günler...


Göksel Tuğan

28 Kasım 2011  05:23 GMT 


Tekrar Merhaba,

Uzun bir zaman sonra yine bu konuyla ilgili bir şeyi yazmak gereği hasıl oldu. O da oturumu yani (Indefinite leave to remain) aldıktan sonra vatandaşlığa başvurduğunuz zaman, yine ayrı bir İngilizce testine daha girilmesi gerektiğine dair değişiklik.

Benden sonra oturumu alıp vatandaşlığa başvuran arkadaşlarım söylediğinde şok olmuştum. Ama gerçekmiş galiba. Oturumu alıp vatandaşlığa başvurduğunuzda sizden yine bir İngilizce testine girmenizi istiyorlarmış.

Vatandaşlığa başvuracaklar bunu da gözönünde bulundursunlar lütfen. Sınav basit bir İngilizce sınavıymış diye duydum ama tam bilmiyorum. Şimdiden kolay gelsin gireceklere ve vatandaşlığı alacaklara...

Hayırlı Günler,

Selam ve dua ile....

Göksel Tuğan

15 Eylül 2014  20:44