1 Şubat 2012 Çarşamba

BANKA İŞLEMLERİ

Burada anlatacaklarım sadece kişisel hesaplar içindir. Şirket hesapları bunlardan farklı olabilir.

İngiltere'de eğer bankada işleriniz varsa Türkiye'de alıştığınız jet hızıyla hizmeti burada bulamadığınız için hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. 

Bir bankada hesap açmak için genellikle pasaportunuz (ehliyette olabilir bazı bankalara göre) oturduğunuz adrese dair herhangi bir fatura yeterli olacaktır. İngiltere içinde aynı bankanın değişik şubelerine havale yapacaksanız bu online olarak anında yapılır. Ama değişik bankalardan İngiltere içindeki bir başka banka şubesine havale yapacaksanız da bu da 3 gün sürer çoğunlukla. Bu normal süredir. Kişisel çek ödemelerinde de 3 gün sürer en azından. 

Bunun sebebini de hata yaparak başka bir hesaba paranın gitmesinin ve ayrıca dolandırıcılığın, sahteciliğin önlenmesi olarak açıklanıyor. Bankalar arası elektronik sistem buna göre kurulmuşmuş. 

İngiltere'den kendi banka hesabınızdan Türkiye'deki bir hesaba havale göndermeye kalktığınızda da bu da 3 gün ile 7 gün arasında değişebilir. 


Western Union ve Moneygramla gönderdiğinizde ise aynı gün bir kaç saat içinde Türkiye'den parayı çekebilirler. Paypal'dan da para gönderebiliyormuşsunuz ama onun ne kadar sürdüğünü bilmiyorum. Tabii bunun için önce paypal'a üye olmanız gerekiyor. Kişisel hesap olarak kaydolmanız yeterli yani.


Bir de debit card ya da credit card kullanırken overdrawn denen limitinizi geçme durumu var. O zaman borçlu olduğunuz tutarı ödeyinceye kadar geçen her gün bileşik faiz işletiliyor haberiniz olsun. O yüzden limitinizi aşmamaya ve aşarsanız da hemen ödemeye bakın ki faiz işlenmesini durdurabilesiniz yoksa bayağı yüklü bir miktar para ödemek zorunda kalırsınız.


Bu yazıyı yazmakta ki amacım eğer bankanızdan İngiltere içinde başka bir yere, başka bir hesaba havale yapacaksanız bunun anında karşı hesaba GEÇMEDİĞİNİ bilmenizdir.


Umarım bu yazdıklarımın biraz olsun faydası olur sizin için.




Yakında yine görüşmek üzere....




Saygılar, Sevgiler,


Göksel Tuğan


01/02/2012   20:32