İNGİLTERE'DE GÜNLÜK HAYAT

Tekrar uzun bir aradan sonra yine Merhaba,

Bu sayfada Türkiye'den gelecekler için İngiltere'deki günlük hayata dair şeyler paylaşmayı düşünüyorum:

İlk bilgi çoğunuz için şok edici olabilir, tıpkı beni buraya geldiğimde ettiği gibi :)

Burada çöpler haftada bir toplanıyor. Çöplerinizi evinizde iki hatta bazı yerlerde 5 farklı torbaya ayırmanız gerekiyor. Kağıtlar bir torbaya, şişeler, yemek artıkları bir torbaya, plastik naylon çöpler başka bir torbaya gibi. Bunları eğer çöpünüzün toplanma günü diyelim ki Çarşamba günü ise, Salı gününden değil, Salı GECESİNDEN itibaren kapınızın önüne ya da genellikle evinizin önündeki en yakın yolun kaldırımına koyuyorsunuz. Çarşamba günü çöp arabası ve çöpçüler gelip topluyorlar.

Çöp torbaları büyük 1m uzunluğunda, 50cm falanda genişliğinde ve belediyeler bu çöp torbalarını bedava dağıtıyorlar her eve. Çöp torbalarının parasını da zaten emlak vergisi dedikleri (Council Tax) vergiyle alıyorlar sizden :)

Ben buraya Türkiye'den geldiğimde, Türkiye'deyken her gün çöpümüz toplanırdı. Şimdide öyle sanırım. Biz evdeki naylon alışveriş poşetlerini kullanıp kapının önüne koyardık her gün çöp alınırdı. Burada 1 hafta evinde, çöp bidonunun içinde ağzı kapalı bir şekilde bekletiyorsun.

O zaman benim ilk tepkim " Kurban olayım Türkiye'me..!" idi :)

Bu gecelik bu kadar. Bir sonraki günlük hayat gerçeğiyle  tekrar görüşmek üzere...


Göksel Tuğan

06 Temmuz  2013  23:29

5 yorum:

  1. Sayın Tugan,
    İngiltere'de öğretmenlik yapmanın yollarını ararken sizin geçmişte yazdığınız bu bloga ulaştım. Türk Dili okutmanıyım bir üniversitede, yaklaşık 11 sene önce başladım bu işe ve pedagojik formasyonum da var. Aynı zamanda doktora da yapıyorum. Ancak burada bir üniversite yerine orada daha alt kademede bir okulda çalışmayı tercih ederim. Benim derdim çalışma izni ile. Krizle birlkite bu işler daha da zorlaştı. Şu anda hala bu tarz alımlara ihtiyaç oluyor mu, bir bilginiz var mı? Yani bir şekilde çalışma izni alabilir miyim? Deneyim sahibi olmam supply teacher aşamasını atlamamı sağlar mı? Nereden ve nasıl başlamam gerektiğine bilmiyorum, oradaki okullarla mı yazışmak gerekir öncelikle?

    İyi günler...
    Sibel Ercan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. devam....



      Bu işlerde ne bileyim Bilişim işiyle ilgili olabilir, baklava ustası, gözleme ustası (aklıma ilk gelenler ama onların da olacağından şüpheliyim :) ) gibi beceri bilgi isteyen şeyler olabilir. Bu herhangi bir işle ilgili olabilir. Hangi işler diye sormayın o yüzden. İnternetten araştırın şirketleri ve onlarla iletişime geçip elemana ihtiyaç olup olmadıklarını sorun. Ya da burdaki iş ilanlarını takip edin. Oradan da bulabilirsiniz bunun için de belli başlı iş arama sitelerinin adlarını yazıyorum buraya. Siz gerisini halledersiniz.
      1- Reed
      2- Indeed
      3- CV Library

      Bu 3. maddeye bağlı olarak geldiğinizde 5 yıl sonunda İngilterede vizenizi uzatma durumunuz, oturumu alma durumunuz ya da başka bir işte çalışma durumunuz hukuki olarak elde edilmiş olur. Zamanı gelince duruma göre karar verebilirsiniz. En kötüsü vizeniz bitince sizden ülkeyi terk etmenizi de isteyebilirler. O zaman gelene kadar siz burada zaten araştırmanızı yapıp kararınızı vermiş olursunuz merak etmeyin. (Kalıcı Oturum)

      Deneyim sahibi olmanız supply teacher aşamasını atlamanızı sağlayabilir de sağlamayabilir de bu sizin dil seviyenize ve formasyon durumunuza ve bir de başvurduğunuz okula ya da danışmanlık şirketine bağlıdır. Deneyimden dolayı sizi supply teacher olarak değerlendirmek isteyeceklerdir muhtemelen. Günlük ortalama £100 olarak bir gün şu okulda 3 gün bu okulda, 2 gün öteki beriki okulda derken iyi para kazanabilirsiniz sizin danışmanlık firmasıda sizin üzerinizden kazanacaktır zaten. O yüzden sizi bu şekilde değerlendirmek isterler muhtemelen. Tabii ki bir okulda kalıcı olmak da iyidir. Bu tamamen sizin dediğim gibi durumunuz ve belki de geliştireceğiniz ilişkinize de bağlı olacaktır okul ile ya da danışmanlık firmasıyla.

      Öğretmenlikle ilgili yazımdaki adımları takip edin. İlla okullarla da yazışayım diyorsanız siz bilirsiniz tabii ki yazışabilirsiniz. Belki bir okul sizinle ilgilenebilir. Ama dediğim gibi mucize gibi bir şey olur böyle olursa.

      Allah hakkınızda hayırlısını versin.

      Hayırlı günler,

      Selam ve dua ile...

      Göksel

      Sil
  2. Merhaba Sibel Hanım,

    Bu çok geç cevabım için çokk özürdilerim. Umarım siz de cevabını bulmuşsunuzdur bu sorularınızın şimdiye kadar. Ama yine de sizin durumunuzda olanlar için aşağıya bildiklerimi yazayım.

    Yorumunuzu yanlış başlık altına yazmışsınız o yüzden gözden kaçırdım ne yalan söyleyeyim. Konunun altına yazsaydınız daha iyi olurdu daha erken cevap alırdınız diyemiyorum çünkü ancak daha yeni cevap verme imkanım oldu diğer bütün yorumlarada ilgili konunun altına yapılmış olsa da. O yüzden yine de kusura bakmayın tekrardan diyorum. Bu ilgili başlık sözümü ilerisi için söylediğimi farzederseniz sevinirim :)

    Şimdi gelelim sorunuza. İlgili konuyu okuduysanız orada bunun aslında cevabı var. Tekrar yazayım buraya sizin için. O da şu: Türkiye'de olupta İngiltere'ye gelip yerleşmek istiyorsanız, ben İngilterede bir işte çalışacağım bana vize verin, ya da önce bana bir vize verin sonra İngiltereye gidince ben bir işe bakarım da derseniz size, hiç kimseye vize vermezler. İngiliz Elçiliklerinde İngiltereye iş için kabul edilebilecek bir liste yayınlanmıştır. Buna da yüksek nitelikli meslekler listesi deyip oradaki mesleklerden birini yapıyorsanız o işle ilgili vize için başvurabiliyorsunuz. Ve malesef öğretmenlik bildiğim kadarıyla da bu listenin içinde değil. O yüzden siz buraya ancak turist vizesiyle gelir, gezer dolaşır en fazla 6 ay kalıp geri dönersiniz. Bu süre içinde de herhangi bir işte çalışamazsınız. Ya da dil kursuna geleceğim , ne bileyim üniversitenin birinde MBA yapacağım ya da başka bir alanda yüksek lisans yapacağım diye öğrenci vizesine başvurup gelebilirsiniz. O vizeyle de burada ancak haftada 20 saat çalışma imkanınız olur ki bu da bir nevi cep harçlığınızı çıkarmak gibi bir şeydir. Eğer maddi durumunuz iyi değilse o para sizi burada geçindirmez. Turist ve öğrenci vizelerinde çalışma izni yoktur. Bu 20 saatlik dediğim çalışma durumu hariç. Çalışma vizesinden tam günlü Pazartesinden Cumaya kadar günde 8 saatten ortalama 40 saatlik tam günlü bir işte çalışmak kastedilir. Ha siz özel sektörde bir iş bulup 6 gün de ve günde 10 - 15 saatte çalışabilirsiniz bu artık yaptığınız işe bağlı. Degil sadece öğretmenlik, çöpçülük ya da temizlikçilik bile artık ne iş olursa olsun yapacak olsanız İngilterede sizin bu çalışma vizesine ihtiyacınız vardır eğer burada yerleşim vizesine (settlement) ya da kalıcı oturuma (indefinite leave to remain) sahip değilseniz.

    Yerleşim/Kalıcı oturum vizelerine de aşağıdaki şekillerde başvurabilir ya da sahip olabilirsiniz:

    1- Evlilik yaparak eş durumundan. (Yerleşim Vizesi)

    2- İngiltereye gelip burada Ankara Antlaşmasına başvurarak. Bunu da turist ya da öğrenci vizesiyle buraya gelip vizeniz bitmeden önce Ankara Antlaşmasına başvurup 1 + 3 toplamda 4 yıllık süreci tamamladıktan sonra olur. Ankara Antlaşmasıyla ilgili olarak da blogumdaki ilgili konuyu okuyunuz lütfen. (Kalıcı Oturum)

    3- İngilteredeki bir şirket sizi İngiltereye istek yaparak götürürse. Bu şirket ister İngiliz olsun ister Türk ister Çinli ne olursa olsun İngilterede yerleşik olarak ticaret yapan ve kanunlarda yönetmeliklerde geçen tarifi ve izinleriyle size yapmış olduğu ticaretle ilgili olarak ihtiyacı olduğunu kanıtlayıp gerekli makamlara başvurarak sizi İngiltereye getirirse. Bu şirkette/işyerinde de 5 yıl mecburi çalışmanız gerekiyor. Geldikten sonra ben o işten çıkar gider kebapçılık yaparım, restoran açarım ya da öğretmenlik yaparım derseniz DEMEYİN ! DÜŞÜNMEYİN bile bunu! 5 yıl boyunca KANUNI olarak o işten başta bir işte o şirketten başka bir şirkette çalışamazsınız tabii kaçak olarak yaşamaya karar vermediyseniz ve başlamadıysanız eğer.
    Çünkü vizeniz o işle ilgili iş vizesidir.

    devamı var....

    YanıtlaSil
  3. merhaba

    ben 33 yaşındayım ve ingiltereye ankara anlaşmasına başvurmak istiyorum. aracı şirketlerle değilde kendim başvuru yapma istiyorum.başvuruyu nereye yapmam gerektiği ve resmi takip etmem gereken yerin neresi olduğu hakkında bili verirmisiniz. internette aracı kurumlar çıkıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Selami Bey,

      Mesajınız için teşekkür ederim. Geç cevap için kusura bakmayın. Siz şu an neredesiniz ? Türkiye de mi ? İngiltere de mi ? Türkiyede iseniz İngiliz elçiliğinin internet sitesinde bunun için bilgi vardır. Oradan öğrenebilirsiniz.

      İngilteredeyseniz de başvuru formunda nereye başvuru yapmanız gerektiği yazıyor. Bunları okuyup anlayacak kadar İngilizceniz yoksa size mecburen aracı kurumlarla başvurmanızı tavsiye ederim.

      Hayırlı Günler,

      Selam ve dua ile....

      Göksel

      Sil